Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Nem tudni, lehet-e fürdeni a Tiszában Szegednél

Szeged - Egyelőre bizonytalan, hogy a Tisza szegedi szakaszán lehet-e majd fürdeni, Algyőnél viszont az idén is „kinyit" a szabad strand. A fürdést egyébként nem a víz minősége akadályozhatja meg, hanem az, hogy még senki nem jelentkezett a három ismert fürdőhely üzemeltetésére.
– A Tisza jelenlegi magas vízállása miatt csak később, május második felében derülhet ki, hogy a folyó szegedi szakaszának vízminősége alkalmas-e a fürdésre. A korábbi évek tapasztalatai alapján valószínűleg igen, de ez még nem jelenti automatikusan azt is, hogy a hagyományos fürdőhelyek, az úgynevezett szabad strandok a megyeszékhelyen „kinyitnak" – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc kistérségi tiszti főorvos.

Egy idei, alig egy hónapja hatályos kormányrendelet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hatáskörébe utalta a természetes fürdővizek minőségi vizsgálatát és a természetes fürdőhelyek kijelölését, valamint – más hatóságokat bevonva – utóbbiak működésének engedélyezését.

Eltévedt egy férfi a Tisza árterében

Eltévedt egy fiatal, húszéves férfi a Tisza árterében május 1-jén, este tíz óra után. A boszorkányszigeti, víz alatt lévő árterületre keveredett, és az egyméteres vízben állva nem találta a partot. Mobiltelefonjáról értesítette a szegedi vízi rendőröket, akik így folyamatosan kapcsolatban álltak vele. A kutatásban részt vettek a szegedi vízi polgárőr tagozat és a Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai is. A Tisza mindkét partját átvizsgálták legalább tíz kilométeres szakaszon, mire kevéssel fél 12 után megtalálták az addigra erősen kihűlt férfit. Mivel a helyszínt a partról nem lehetett gyalogosan megközelíteni, a vízi rendészet munkatársai hajóval indultak a segítségére, majd mentőt hívtak hozzá.
Az ÁNTSZ Szegedi, Mórahalmi Kistérségi Intézet vezetője elmondta, elképzelhető, hogy a Tisza szegedi szakaszán az ismert és kedvelt fürdőhelyeken, a Sárgán, a Fokán, a Laposon az uniós normákkal egyezően majd azzal a felirattal kerülnek ki táblák, hogy a víz fürdésre alkalmas, de a terület nem fürdőhely. Kovács Ferenc azzal a közbevetéssel egyetértett, hogy lesznek, akiket nem fog érdekelni a „nem fürdőhely" felirat, és bemerészkednek a vízbe. A főorvos hozzátette, lesznek olyan szakaszok is, ahol a vízfelszín alatt lévő veszélyes tárgyak miatt tilos lesz a fürdés.

– A fürdőhely üzemeltetési szabályait jogszabály írja elő, ezek között szerepel a terület egy részének a füvesítése, parkosítása, fák és bokrok ültetésével szükséges árnyas pihenőrész kialakítása. Előírás a megfelelő számú személyzet, parkoló, hulladékgyűjtő, vécé, kézmosó, tusoló, öltöző, ingyenes ivóvíz. A feltételeket valakinek biztosítania kell, ezek hiányában a terület nem jelölhető ki fürdőhelynek. Az idén még senki nem jelentkezett, hogy üzemeltetni szeretné valamelyik szegedi szabad strandot – mondta Kovács Ferenc tiszti főorvos.

Olvasóink írták

 • 9. radikalis 2008. május 04. 01:43
  „A csapvízből nem jön, jólélek? (VIGYÁZZ AZZAL ZUHANYOZOL :DDD)”
 • 8. K 2008. május 03. 23:44
  „NE FÜRÖDJETEK A TISZÁBAN NAGYON PISZKOS ÉS FERTÖZÖ . SOK DÖG VAN BENNE. EGYRE JOBBAN KELL VIGYÁZNI MAGUNKRA MERT JÖNEK AZ UJFAJTA BAKTÉRIUMOK .”
 • 7. radikalis 2008. május 03. 21:37
  „Mi a vonzó? A Balatonban mi a vonzó?
  De unalmas ez a mentalitás, hogy ha valamit nem ismerek/nem szeretek, rögtön megkérdőjelezem a létjogosultságát!”
 • 6. Acadian 2008. május 03. 16:30
  „Most arulja el valaki mar mi a franc lehet vonzo egy kulfoldinek a homokos tiszapartban,hacsak nem pecas,vagy evezos. Aki meg az ,azt a legkevesbe sem erdekli,hoy a folyoparton nincs WC,mert belepisal a vizbe a Mississippitol a Jenyiszejig”
 • 5. turista nem trapista 2008. május 03. 16:19
  „Kulturált WC-ét nem talál a külföldi, nem hogy egy szabad strandot , marad a "mekdonálc"...

  Mutasd meg a wécédet megmondom, hogy milyen országban vagyok...!!!
  Ez a fenti hasonlat a szabad strandra is vonatkozik...az se véletlen, hogy ide a külföldiek még nem jönnek olyan nagyon...(sztem)”
 • 4. radikalis 2008. május 03. 14:10
  „Turizzmusunk nagy dicsőségére a város se hajlandó üzemeltetni, gratu Bigfoot! Lejsztingerrel persze tud biznyákolni.”
 • 3. Acadian 2008. május 03. 12:44
  „Dehogy omlik, a szegedi szennyviztisztito mukodik. De ha omlene is az pl a Sargan nem lenne erezheto,mert lefele folyik a Tisza,nem folyik az tobbe vissza”
 • 2. Laci32 2008. május 03. 09:49
  „Mivel oda ömlik a Szegedi szennyvíz évek óta....”
 • 1. nyugdíjas 2008. május 03. 07:39
  „Aki fürdik a Tiszában, hosszú évekre visszamenőleg is elmondható, az meg is érdemli a következményeit....olyan mint egy szennyvízcsatorna ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicikliutat a 47-es mellé!

Szeged, Algyő - Kerékpárutat szeretnének Szeged és Algyő között is a biciklisek. Ezért kerekezett… Tovább olvasom