Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Nem üzlet a forintgyűjtés

Szeged - Nem sikerült túladnunk tízezer darab egyforintoson a szegedi színesfémátvevő helyeken. Volt, ahol gondolkodási időt kértek, máshol teljesen elzárkóztak az alkutól. Egyetlen jogszabály sem tiltja az érmék színesfémként való értékesítését, mégis féltek a kereskedők.
Elindultunk kedden egy zsák aprópénzzel: puttonyunkba tízezer darab egyforintost gyűjtöttünk össze, és szerettük volna színesfémként értékesíteni. Az egyforintosok tömege 2,05 gramm, amelynek háromnegyede réz, huszonegy százaléka cink és négy százaléka nikkel – hallottuk egy szakértőtől.

Pótolni kell

A Magyar Nemzeti Bank szerint nem tiltják a jogszabályok hazánkban az érmék színesfémként való értékesítését. Ezért nincs mitől félniük a színesfém-kereskedőknek. Az más kérdés, hogy az MNB-nek folyamatosan pótolnia kell az egyforintosokat a forgalomból való kivonásig, vagyis 2008. március 1-jéig.

Az Algyői út mellett bementünk két színesfém-kereskedésbe is. Az egyikben alig akartak szóba állni velünk, majd egy férfi közölte: nem veszi át húsz és fél kilónyi egyforintosunkat. Azt mondta, ha a kormány úgy dönt, hogy kivonja a forgalomból az aprópénzt, akkor tárgyalhatunk. Hiába érveltünk, hogy a határozat már megszületett, és március elsejétől nem lehet fizetni az egy- és a kétforintosokkal, a férfit ez sem hatotta meg. Ezen a helyen egyébként 1010 forintos árat mondtak egy kilogramm egyforintosért – ami névértéken valójában csak 488 forintot érne. Vagyis a 10 ezer forintunkat megduplázhattuk volna, hiszen 20 ezer 500 forintot kaphattunk volna.

Mivel az üzlet nem jött össze, továbbálltunk, és felkerestünk egy újabb színesfémátvevő helyet. A főnök megvakarta a fejét, kicsit tétovázott a zsák pénz láttán, majd azt mondta: ad kilónként 630 forintot, de a biztonság kedvéért először megkérdezi a nagykereskedést, hogy tőle mennyiért vennék át. Azt kérte, néhány nap múlva érdeklődjünk. Ezzel az üzlettel is jól járnánk, hiszen a tízezer egyforintosért 12 ezer 600 forintot kaphatnánk.

A harmadik kereskedőnél ott is hagyhattuk volna beolvasztásra váró portékánkat, csakhogy mi sem most jöttünk le a falvédőről: mindössze 300 forintot kínáltak egy kilogramm egyforintosért. Ez nekünk mindenképpen ráfizetés lett volna, hiszen a 20 és fél kiló apróért, ami tízezer forintot ér, csak hatezer forint ütötte volna a markunkat.

Próbálkoztunk a MÉH Zrt.-nél is. Szabó Péter kereskedelmi igazgató kategorikusan kijelentette: forgalomban lévő pénzérmét nem vesznek át a lakosságtól. Egyébként a cég 550 forintot kínál a sárgaréz kilójáért – olvastuk az ártáblán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legszebb tökei Szegeden

Szeged - Csillagtök, szivacstök, sártök, lopótök, dísztök – néhány fajta a szegedi… Tovább olvasom