Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Nem vágták zsebre a bukszát

Szeged - Elképesztő eredménnyel zárult rögtönzött tesztünk szerda délután a Széchenyi téren. Arra voltunk kíváncsiak, mennyire becsületesek a szegediek. Senki sem tette el a gazdátlanul hagyott, pénztől dagadó tárcát.
Ki ne álmodozott volna már arról, mihez kezdene, ha váratlanul pénzt találna valahol. Valószínűleg mindnyájan ugyanazt akarnánk: megtartani. Ilyenkor nem szívesen gondolunk arra, mit érezhet az, aki az összeget elvesztette és bízik abban, hogy visszakaphatja. Kivéve, ha voltunk már hasonló helyzetben.

Brifkós történetek

– Az egyik szegedi szórakozóhelyen a vécében felejtettem a pénztárcámat. Alig léptem ki az ajtón, már fordultam is vissza érte. Nagy kő esett le a szívemről, amikor az ajtót feltépve megláttam, hogy a kis rózsaszín bukszám ott virít a fémkuka tetején – mondja Adrienn. De nincs happy end: bár az iratok megvoltak, a pénztárcából valaki kiemelte a fiatal lány bulira szánt tízezreseit.

Juditnak nagyobb szerencséje volt, amikor az egyik nagy bevásárlóközpontban egy padon felejtette a tárcáját. – Jó fél óra után a kasszánál akartam fizetni, de nem volt miből. Akkor esett le, hogy a padon hagytam a pénzem. Eszeveszetten rohantam vissza. Az ott ülő fiú már nyújtotta is felém – vigyázott rá, míg vissza nem értem. Nem gondoltam volna, hogy a mai világban még akadnak ilyen becsületes emberek!

Ellenálltak a csábításnak

Tisztességbajnokok

Több millió forintot talált egy csomagba rejtve a budapesti Feneketlen tó mélyén egy búvár áprilisban, amikor a szökőkutat helyezte üzembe. Bár megtarthatta volna a pénzt, ő mégis leadta a rendőrkapitányságon. Ha fél évig nem jelentkezik érte senki, a becsületes megtaláló igényt tarthat rá. Egy angol férfi apja hagyatékában talált rá egy tárcára. Mint elmondta, szerinte apja megtalálhatta valahol és hazavihette azzal a szándékkal, hogy majd visszaküldi jogos tulajdonosának. Mivel azonban a címet nem tudta, berakta egy fiókba, s később elfeledkezett róla. Fia hat évtized múlva talált rá, és az interneten nyomozta ki a tulajdonos elérhetőségét, aki hatvankét év után hiánytalanul kapta vissza tárcáját.  
A két nő történetén felbuzdulva döntöttünk úgy, teszteljük a szegedieket, mennyire becsületesek. Helyszínünk a Széchenyi tér. Egy fekete tárcába pénzt tettünk, persze úgy, hogy az ötezresek csücske látványosan kilógjon. Egy paddal odébb ültünk és vártunk. Első tesztalanyunk egy ősz hajú asszony volt. Napszemüvege mögé bújva, hatalmas szatyrokkal a kezében sétált el a pad mellett, majd hirtelen megtorpant. Lepakolt a padra. Idegesen rágyújtott. Nézte-nézte a bukszát, de nem nyúlt hozzá. Majd hozzánk lépett, és megkérdezte, nem tudjuk-e esetleg, ki ült itt, mert itt hagyta a tárcáját. Mit tegyünk vele? – kérdezte. Beavattuk. – Nahát, erre nem gondoltam! Egyszer már találtam pénzt a postán, akkor sem tartottam meg, leadtam az egyik ablaknál – mondta nevetve.

Egy idős bácsi jött fagyival a kezében, de ahelyett, hogy elrakta volna a pénzt, hangosan kérdezősködni kezdett: Ki ült itt? Itt maradt a tárcája! Ugyanígy tett néhány perccel később egy idős asszony is.

Természetes gesztus

A következő tíz perc úgy telt el, hogy senki nem vette észre a padon lapuló bankókat. Alig hittünk a szemünknek. Majd jött két fiatal férfi. Eredetileg a Takaréktár utca felé haladtak, de miután felkapták a tárcát, megfordultak. Kíváncsian követtük őket – a Tourinformig, ahol leadták. A srácok Franciaországból jöttek nyaralni. Szegeden csak néhány napig maradnak, aztán mennek tovább a Sziget Fesztiválra. Otthon is ugyanígy cselekednének, számukra fontos a becsület.

– Ha lennének benne iratok, azt visszaadnám, a pénzt viszont megtartottam volna. Vessen magára, aki ilyen felelőtlen – állította az a fiatal fiú, aki barátnőjével ücsörgött a téren. Amikor mellettük hagytuk a pénztől dagadó brifkót, hosszú percekig ültek mellette, de nem nyúltak hozzá. – Még soha nem találtam semmit, és valahogy most is éreztük, hogy ez nem lehet igaz. Túl szép lett volna. Gondoltam, hogy ez valami teszt – közölte a körültekintők fölényével a fiú.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben, az ítéletre várva

Szeged - Szegeden, a Dorozsmai úton található előzetesház rácsos ablakai mögött most 210-en élnek.… Tovább olvasom