Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Nem vásárolnának gyógyszert a postástól

A kormány tervei szerint mozgó patikák árusítanák a gyógyszereket a jövőben azokon a településeken, ahol nem működik hagyományos gyógyszertár. A klárafalviak jónak tartják az ötletet – sok kétségük van viszont a kivitelezéssel és az árakkal kapcsolatban.
Bár a kormányszóvivő szerint mobilgyógyszertárakban csak gyógyszerészek vagy képzett szakasszisztensek árusíthatnának, a Magyar Posta már le is csapott a lehetőségre. Azt mondják, október elejétől mobilpostáikon is szívesen árulnák azt az ötvenféle gyógyszert, amit az általuk kiválasztott gyógyszerforgalmazó cég ajánl. Addig a postások megkapják a minimális szakasszisztensi képzést, így a küldemények mellett gyógyszert is vihetnének a kistelepülésekre. A furgonokban árulnának vény nélküli és receptre kapható készítményeket is.

Cipész a kaptafánál

– Eleinte mindenki idegenkedett a mobilpostáktól is, de mára úgy látszik, elfogadták az emberek. Azt viszont nem tartom jó ötletnek, hogy a postások forgalmazzák a gyógyszereket. A Magyar Posta maradjon a küldemények kézbesítésénél – vallja Nagytőke polgármestere. Az ötszáz fős település vezetője, Staberecz Ferenc hozzátette: ha szakemberek, gyógyszerészek hoznák és árulnák a medicinákat, az már sokkal jobb megoldás lenne.

Csongrád megyében jelenleg négy olyan kistelepülés – Árpádhalom, Klárafalva, Nagytőke és Magyartés – is akad, ahol sem fiókgyógyszertárból, sem a háziorvos kézi patikájából nem lehet medicinákhoz jutni.

– Jó dolognak tartanám, ha idejönne a gyógyszertár, mert most gyakran betegen kell utaznunk kilométerekre, hogy megkapjuk az orvosságot – értékelte a kezdeményezést tegnap délben a klárafalvi postahivatal előtt söprögető Berta Lászlóné. A községháza munkatársa szerint csak az a kérdés, hogy mennyivel lesz így drágább a patikaszer – hiszen a postások vagy a gyógyszerészek a „kiszállásért" biztosan felárat fognak számítani.

Kétkedő kamara

– Megkaptuk a rendelet tervezetét, amit véleményezünk, majd továbbítjuk az országos kamarának. Az országos testület ezután eljuttatja a minisztériumnak az egységes álláspontunkat – közölte Kőhegyi Ferenc, a Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Hozzátette: a megye 99 százaléka lefedett patikai ellátás szempontjából, ezért szerinte nem lenne igény a mobilgyógyszertárak iránt – s így a gyógyszerészek számára sem érné meg az ezzel járó befektetés. Az pedig nehezen képzelhető el, hogy a postások néhány hónap alatt elsajátítanák a többéves képzésben oktatott szakasszisztensi tudást.

– Én biztosan nem vennék a postástól gyógyszert! Hogyan tudna válaszolni például arra, hogy milyen hatóanyag van benne, vagy szedhetem-e a többi gyógyszeremmel – fogadta kétkedve a hírt Balogh Ferencné. Hozzátette azonban: ha gyógyszerész jönne a faluba, benne már megbízna, tőle vásárolna is. Az asszony többnyire egyenesen Makóra vagy Kiszomborra utazik, ha patikaszert akar venni, mert a közeli Ferencszálláson működő fiókpatikában kicsi a választék. Igaz, így felnőtteknek az útiköltség egy ezres, plusz a háziorvosnak a receptírásért fizetett vizitdíj.

Óvatosan nyilatkozott a kérdésről az ötszáz fős település polgármestere, Fekete József. Azt mondta, mivel nem ismerik az efféle gyógyszerforgalmazás feltételeit, egyelőre nem tudja megmondani: a kezdeményezés jó-e vagy sem az embereknek. Megjegyezte azonban: a mobilposta sem váltotta be a kormányzati elképzeléseket, hiszen csak a déli órákban működik – amikor a legtöbben dolgoznak, így nem tudják azt igénybe venni. Ezért üzemelteti napi négy órában a fix postát is az önkormányzat. Mint mondta, kiszolgáltatott helyzetben vannak, mintha nem lennének egyenrangúak a többi, nagyobb településen lakókkal. S ezen a mobilgyógyszertár sem sokat változtathat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétszázmillió forint iskolákra, óvodákra

Szeged - A szegedi önkormányzati óvodák és iskolák összevonását és költöztetését a Nevelési-Oktatási… Tovább olvasom