Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nem voltak pártelnökök

Békés volt a tegnap esti szegedi tüntetés is. A múzeumhoz meghívott pártelnökök nem jelentek meg, de némelyikük üzent. A kormány ellen Szegeden tüntetők tegnap ragaszkodtak az egy nappal korábbi útvonalukhoz: a Széchenyi téri gyülekező után a Kárász utcán és a kiskörúton át vonultak a múzeumhoz.
Nyugodt rendőrök és békésen vonuló tüntetők a szegedi belvárosban. Fotó: Schmidt Andrea
A parlamenti pártok megyei elnökeit invitálták tegnap estére a szegedi múzeum elé a tüntetők, de nem volt ott egyikük sem. Péter Árpád főszónok elmondta, a Fidesz és a KDNP telefonon arról értesítette, hogy bár egyetértenek az estéről estére felszólalókkal, de sűrű elfoglaltságuk miatt nem mennek a tüntetésre. Az MSZP és az SZDSZ nem válaszolt a meghívásra. Ott voltak viszont, ketten is, az ifjúsági demokrata fórum képviselői tegnap este, és elmondták a megyei MDF elnökség üzenetét: az amely kitartást kívánt és támogatásáról biztosította a tüntetőket.

A szocialista párt alelnöke, a szegedi országgyűlési képviselő bár nem volt jelen, szóba került a demonstráción: Péter Árpád azt mondta, várják maguk közé Ujhelyi Istvánt, hogy a saját szemével lássa, kik ők, mert most azt gondolja, Szeged terein és utcáin nacionalisták és szélsőjobboldaliak vannak.

A kormány ellen Szegeden tüntetők tegnap ragaszkodtak az egy nappal korábbi útvonalukhoz: a Széchenyi téri gyülekező után a Kárász utcán és a kiskörúton át vonultak a múzeumhoz. Az útba eső színháznál tegnap nem keveredtek konfliktusba a színigazgatóval, mert Székhelyi József ezúttal nem jött ki az utcára. A teátrumnál rendőrök posztoltak. A tüntetők azt skandálták: „Nemzeti színházat!" Fütyültek és kiabáltak, egyebek mellett azt: „Hímvessző!" – utalva ezzel a szegedi direktor elhíresült, Orbán Viktor „szőlein" élcelődő Himnusz-parafrázisára. A tüntetők között egyébként volt színházi ember, Sándor János rendező.

A mintegy 400 főnyi tömeg Péter Árpádtól arról értesült, nem először, hogy „ez egy pártoktól független" demonstráció, és hogy az árpádsávos lobogó Szent István, Szent Imre, Szent László zászlaja volt, ezért tisztelik. Továbbá arról, hogy ma este ismét a Széchenyi téren gyülekeznek, majd a múzeumnál „zenés, tiszta erkölcsös, virslis, sörös rendezvényt" csinálnak.

A tüntetők – szokásaiktól eltérően – este 10 óra körül a Földváry utcát, ott is az SZDSZ-székházat vették célba. Rendőrök nem voltak a környéken. Mintegy 20-an lehettek, akik skandálták: „Drogosok, drogosok", „ Nem kell több SZDSZ", „Szabadságot Kovács Pistinek!" és kitűztek a házra egy árpádsávos zászlót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb húsz dolgozó távozik a tanárképzőről

Noha a tanév már elkezdődött, az egyetemi tanárképzés átalakulása folyamatos. Május óta hatvanan… Tovább olvasom