Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Nem vonulhat a Gárda Szegeden

Szeged - Miután a rendőrség nem engedélyezte a Magyar Gárda szegedi felvonulását, a szervezet a bírósághoz fordult. Nem sok szerencsével: kérelmüket alaptalannak ítélték és azt hivatalból, érdemi vizsgálat nélkül elutasították.
A Magyar Gárda képviselője a Szegedi Rendőrkapitányságon április 21-én bejelentette, hogy május 1-jén 10 óra és 12 óra között Szegeden a Széchenyi tér-Városháza felőli részétől a Kossuth Lajos sugárút-Izabella híd útvonalon a Napfény Hotel és Kemping parkolójáig felvonulást kíván tartani, melyen kb. 300-500 fő gárdista és egy kb. 30 fős hagyományőrző csoport venne részt. Elképzelésük szerint a résztvevőket a gárda országos kapitánya köszöntötte volna, 4 fős alakzatban, a külső forgalmi sáv igénybevételével terveztek vonulni két felvezető gépkocsi és 30-40 szervező irányításával.

A Szegedi Rendőrkapitányság a rendezvényt közlekedésbiztonsági szempontból kockázatosnak tartotta, valamint megítélésük szerint a forgalmat is túlságosan akadályozta volna, így a rendezvény megtartását megtiltotta.

A Magyar Gárda a határozattal szemben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, a bíróságtól kérte a felvonulás engedélyezését. Arra hivatkozott, hogy május 1. napja állami ünnep, a közlekedési forgalomra nézve kamion stop van érvényben és a lakossági forgalom terén is csökkenés várható. Utalt arra is, hogy más városi ünnepségeken negyedpályás forgalomkorlátozásra már sor került a közlekedés rendjének megbontása nélkül.

A Csongrád Megyei Bíróság a Magyar Gárda felülvizsgálati kérelmét alaptalannak ítélte és azt hivatalból, érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A határozat indokolásának lényege szerint a kérelmező Magyar Gárda képviselőjének április 28-án előterjesztett kérelme elkésett. A határidő elmulasztása miatt a kérelem érdemi, tartalmi vizsgálatára így nem volt lehetőség. A végzés ellen nincs helye jogorvoslatnak.

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. egyvalaki 2008. május 01. 17:23
  „Rákóczi kora után a címeren kívül az árpádsávokat a Nyilaskeresztes Párt használta először a második világháború alatt. Több változatot követően rendszeresítették az 1939-ben megtervezett lobogót [9], melynek a zászlórúd felőli végén volt a vörös alapon fehér négyszögben elhelyezett nyilaskereszt, a zászló kétharmad részén pedig az árpádsáv, amely öt vörös és négy fehér sávból állt. Ugyanígy sávozott karszalagjuknak a közepén volt elhelyezve a ,,H" betűvel ékesített zöld nyilaskereszt.
  Nyilas zászló sávokkal, H betűvel
  Nyilas zászló sávokkal, H betűvel

  A sávok jelentése: ,,az új típusú árpádsáv a mozgalom szándéka szerint megújítandó magyarság öt - egymást feltételező - társadalmi csoportját (a nemzettartó paraszt, a nemzetépítő munkás, a nemzetvezető értelmiség, a nemzetmegtartó nő-gyermek-ifjúság, a nemzetvédő fegyveres erők) jelképezte (öt vörös sáv), amelyet a hungarizmus erkölcsi (kereszténység), szellemi (nacionalizmus) és anyagi (szocializmus) alapjai, valamint a magyar nemzetet és a Kárpát-Duna Nagyhazát alkotó népszemélyiségeket (magyarság, szlovákság, ruszinság, románság, németség, szerbség) összefogó konnacionalizmus tartanak össze (négy fehér sáv)".[1]

  A Nyilaskeresztes Párt tervei között szerepelt a nemzeti trikolór mellé kiteendő árpádsávos ,,régi magyar nemzeti zászló" rendszeresítése, de erre már nem került sor.[10]

  A Hungarista Mozgalom itt ismertetett jelképe önkényuralmi jelképnek minősül Magyarországon, mivel nyilaskeresztet tartalmaz.”
 • 87. egyvalaki 2008. május 01. 17:21
  „Az árpádsávok a legelterjedtebb történettudományi feltevés szerint ibériai mintát követnek: eszerint Imre király (1196-1204) aragóniai feleségének függőleges osztású vörös-arany pajzsmezőjének magyar párjaként választotta a vízszintes vörös-ezüst sávokat.

  A vörös-ezüst sávozott pajzsmező először az ő egyik 1202. évi oklevelének arany függőpecsétjén (bulláján), a hátlapon szerepel. A vágásokban hét lépő oroszlán, középen pedig egy-egy apró pajzs is van. Hétszer vágott pajzs látható hét oroszlánnal II. András király aranypecsétjén (bulláján) és az 1220-as években használt kettős viaszpecsétjén is. Utolsó, 1235. évi kettőspecsétje is hétszer vágott, kilenc oroszlánnal. A sávozott címer II. András halála után és az Árpád-kor vége felé mint uralkodói jelkép háttérbe szorult. Egyre inkább a királyi családhoz tartozó, de nem uralkodó hercegek pecsétjein, zászlain fordult elő.”
 • 86. egyvalaki 2008. május 01. 17:20
  „Az úgynevezett árpádsávok több magyarországi település zászlajában is jelen vannak; a települések zászlóiban a sávok száma változó. Az árpádsávos szimbólum több állami - főként katonai és rendvédelmi - szervezet címerének alkotóeleme (pl. a Nemzetbiztonsági Hivatalénak).[2] Az Árpád-család, illetve II. Rákóczi Ferenc lovasságának sávos, álló téglalap alakú zászlói az egyes protokolláris eseményekben szereplő magyar történelmi zászlósor tagjai. E történelmi lobogókat csak a köznyelv [3] nevezi ,,árpádsávos zászlónak", ugyanezzel a kifejezéssel jelölve azt a rendszerváltás után a radikális jobboldal szimbólumaként felbukkant [4], fekvő alakú, nyolcsávos zászlót is, melynek használatáról, jelentéséről heves viták folynak.”
 • 85. egyvalaki 2008. május 01. 17:19
  „Az ,,árpádsávok" a kései Árpád-háziak által használt, vörössel és ezüsttel (általában) hétszer vágott pajzsmező sávjai. Zászlón először az 1270-es években fordul elő bizonyíthatóan.[1] A motívum, amely az Árpád-kor utolsó évszázadában jelent meg az addig vörös színt használó Árpád-ház címerében, később a magyar címer részévé vált. Hírhedt modern kori változata a Nyilaskeresztes Párt zászlajában és karszalagjában volt látható, ahol azonban,a szokásos zászlóval ellentétben, 4 ezüst, és 5 vörös szín van”
 • 84. radenkó 2008. május 01. 16:59
  „A rendőrségnek nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy bármilyen rendezvényt megtiltson. Tudomásul vételei joggal rendelkezik csak a rendőrség egyes dilletáns vezetői előszeretettel szeretik figyelmen kívül hagyni.
  A baj a mai rendőri vezetőkkel, hogy túl nagyot gondolnak magukról
  szeretnének törvényt alkotni, de mint tudjuk e szervezet végrehajtó és nem jogalkotó szerv. Illene már felnőni a feladathoz elvtársak.”
 • 83. homer 2008. május 01. 15:29
  „Az élet, a világ a társadalom önszerveződése az egyensúlyra törekszik. A Gárda valami ellen jött létre ami már régóta létezett, ezt az okot kellene felszámolni nem az "okozatot"!”
 • 82. mg 2008. május 01. 15:25
  „Gárda = Gyűlölet
  Akiknek egy embercsoport a célpontja, azoknak nincs helye egyetlen országban sem. A mg még ezt is túlteljesítette!
  Ennyi, nem több! Még bejegyezni sem szabadott volna!”
 • 81. hévalaki 2008. május 01. 14:52
  „MI !
  @...teljesen egyetértek veled...
  Még annyit: az árpádsávos zászló nem Árpád apánktól ered, nem ő lengette....ezt illenék tudni,meg a történetét végig....vazze..
  "egy magyar" által magyarázgatot x az nem aminek látszik, hanem H
  betű------nocsak! nekem ne magyarázza, hogy amit én látok,nem jól látom,hogy kell látni, az ő szemüvegén keresztül...azannyát !@
  # sok szűklátókörű emberek sokadalma,aki a másikat hülyének nézi#”
 • 80. MI 2008. május 01. 14:21
  „Ez valami trágársági verseny? A hozzászólásokat olvasva, nagyon szomorú vagyok, egyáltalán nem is értem, hogy lehet ilyen szavakat leírni!! miért? Ettől azt hiszik, hogy többek és nagyobbak lesznek??? Ennek a fórumnak úgy látom, valójában semmi köze a tárgyhoz egyébként nekem sem kell a gárda...és semmilyen egyéb szervezet ami az erőszakra emlékeztet!! Mindenkinek békés szép ünnepet!!! Csak semmi gyalázkodás!!”
 • 79. iona 2008. május 01. 13:39
  „nagyon fölösleges a gárda! huzatok a picsába katonának! ne tegyétek a fejetek magyarország szégyene vagytok!!”
 • 78. southwind 2008. május 01. 13:23
  „te szegeny, iszonyu fobiaban szenvedhetsz, fekudj be a klinikara a tuneteddel (de csak arpadsavos lepedore!) , mert te mar almodni is gyurcsannyal es orbannal almodsz. En ugyanis nem hoztam szoba a politikat, egeszen masrol beszeltem.
  A tudasodra nekem a megnyilvanulasod a bizonyitekom.
  Most pedig elmegyek vidamkodni, talan csatlakozhatsz te is a vidamkodokhoz. Szep hetveget.”
 • 77. egy magyar 2008. május 01. 13:13
  „southwind..
  Honnan tudod , hogy én nem beszélek nyelveket és honnan tudod , hogy nekem nincs tudásom? Nem ismersz. Van szakmám és beszélek nyelveket is. Hidd el több felé jártam életemben mint te. Több mindent csináltam életemben mint te. De nem hagyom el a hazámat.. Ezért el lehet ítélni mert magyar gondolkodású vagyok. Hidd el vannak olyan orvosok akik nem mennek el a hazájukból, mert itt is meg tudnak élni. Ezt a rendszert meg köszönjük meg a kormányunknak. Itt most nem csak a Fletót értem , hanem értem az o. Viktort is. Ő és a bandája sem különb. Mindenki a saját zsebére gondol az ország helyett. Pedig ő azért kerültek oda mert a nép szerette volna ha jobb lesz neki. de nem lett jobb, sőt....a cigány kérdést meg nem és hoztam ide. De az eu miért is tolja ide a pénzt,? azért mert inkább adja nekünk és úgy van vele , hogy mi kínlódjunk a cigányokkal, mert jobban megéri ez is az eu-nak, mintha oda mennének. Ők nem kérnek belőlük. Hidd el örömmel viselem saját magam, mert boldog vagyok és büszke arra, hogy Magyar vagyok. Nem is szeretnék hatással lenni a te életedre. Csinálj amit akarsz és hallgass Gy . Ferencre és menj el ebből az országból, hisz ezt javasolta annak akinek nem tetszik itt.”
 • 76. southwind 2008. május 01. 13:02
  „egy magyar, tudod, nekem addig kell az ilyen gyulolkodo embereket elviselni max mig elolvasom azt, amit irtak, de neked nincs menekves, sajat magadat egesz eletedben el kell viselned, es ezert en nagyon nagyon sajnallak, ha mégekkora energiaval es indulattad is frocsogsz, az en eletemre nem lehetsz hatassal, egyszeruen vedve vagyok, es tudod mi ved engem? nem a magyar garda, hanem sajat jozan eszem, sajat szivem, sajat belso harmoniam, ami neked soha nem lesz mig elsz. Mert tudod nekunk nem attol lesz jobb, ha masoknak rosszabb. Azert is biztonsagban erzem magam, mert bar szeretem a hazamat, meg a honfitarsaimat, de ha sok ilyen borzaszto ember lesz, en el tudok menni, beszelek nyelvet, van kicsinyke tudasom, ti meg az arpassavos zaszlotokkol kivajajtok egymas szemet. Mar igen sok okos ember elhagyta az orszagot, pl vannak helyek ahol orvos hiany van - biztos a ciganykerdes miatt van ez is, ugye - nem lesz majd aki megygogyitson, es akkor lengethetsz mindenfele zaszlot, a fenenagy magyarsagodon majd rohog az egesz vilag. Hidd el, nem tul sokminden kell a boldogulashoz, csak megcsinalni rendesen amit radbizott a sors, es megbecsulni azt amit ezert cserebe kapsz. Tobbet ha megfeszulsz se tehetsz, legfeljebb eltelik az eleted az orokos gyulolkodesben.”
 • 75. Hpapi45 2008. május 01. 12:39
  „Te Semmi gárdista se semmi kívülálló!
  Azt látom, hogy a MAGYAR- és a világ történelmet nem volt időd megtanulni, de a MAGYARnyelvtant és a MAGYARhelyesírás szabályait illő lenne elemista emlékeidből előcsalogatni!”
 • 74. egy magyar 2008. május 01. 12:37
  „"southwind"! te mekkora szánalmas ember lehetsz. Elolvastad te az én hozzászólásomat és meg is értetted amit írtam?? Nem értem a reakciódat. Vagy csak simán írni szerettél volna? Én az Árpád sávos zászlóról és a nyilas keresztes zászlóról írtam. Ha pedig be megyek a hivatalba akkor elhajtanak mert nem vagyok cigány és igy nem vagyok jogosult semmire. De ez most lényegtelen.. Én is büszke vagyok ,hogy ilyen emberekkel vagyok egy náció mint te. Csak élsz a mának és semmi jövő képed sincs. Majd amikor meg lesz a baj, akkor majd megint jöhetsz ide és írhatsz ebbe a fórumba ..Vagy azt hiszitek, hogy ez sokáig megy ami ebben az országban van? Remélem vannak olyan emberek még sokan mint a gárdások és előbb utóbb rend lesz ..Ja és voltak szemetett szedni és voltak a viharok után romeltakarításon is. Ők ingyen voltak tavaly a gátakon árvíz idején , nem úgy mint a cigányok..és nem úgy mint sok ember akik pénzt szagoltak abban is ..Ők azért mentek mert úgy érezték, hogy szükség van rájuk. Akkor miért nem köpködte őket senki? Akkor jók voltak? menjetek ti a sunyiba.”
 • 73. madártej 2008. május 01. 12:31
  „Én a Klapka téri mézes kirakodón voltam. Pónilovas séta, mézpörgető, mézkóstolás,mézespuszedli, lufi-így kell ezt csinálni. Amúgy éljen a MG.!”
 • 72. southwind 2008. május 01. 12:16
  „bezzeg ha folgyujtjuk a szomszed autojat, de mas vilag lesz, uyge?
  de.. ha mondjuka te autodat gyujtjak fol? ....
  az okori bolcsek azt mondtak, hogy ahol nem mukodik a lelkiismeret oda kell a torveny, mi mar mintha ezen is tul lennenk, mintha ketfele torveny lenne, az egyik - a mindent megengedo - csak rank vonatkozik, a masik , a tilto - s ezzel a mi erdekeinket szolgalo - pedig masokra. Azert nincs ebben azorszagban nyugalom, mert az egyenekben megszunt az empatia, a szolidaritas, mindezeket persze kikovelelnenk magunknak.
  Csak olvasom pld. "egy magyar" (de buszke is vagyok en arra hogy egy nacio vagyunk!), bejegyzeset, es elkepzelem, ha bemenne az orvosi rendelobe, mert mondjuk beteg o vagy a gyereke, vagy az anyukaja, es az orvos ugy fogadna: na te mi f..szsagot akarsz huyle kispocs, akkor nagyon kiakadna, es eszebe se jut, hogy frankon ez a stilus dukalna neki is. Sajnos igy nevelodnek a gyerekek is, sot a masoke is, es lehet egyszer majd bemegy egy hivatalba ugyet intezni, es elkuldik a sohivatalba. Nem lehetne mindenkinek a sajat kozegeben eloszor rendet rakni, csak ugy kicsiben? aztan a dolog diffuzio modjan esetleg .. bar nem tudom”
 • 71. Senem gárdista se semmi kivűlálló!!! 2008. május 01. 12:08
  „Ide a forumra olyan értelmetlen senki házziak írnak ,hogy ezen csak röhögök!!8 általános meg van és írkálnka ide az írkáljon már akinek van diplomája nem ilyen anti magyarok!!!Meg a gárda jó dolog hagyományörző magyarok!!Több ilyen kéne akinek nem tetszik ne mennyen doa ahol vannak!!!Sok szánalmas ember!!!idoták vagytok!!!”
 • 70. Hpapi45 2008. május 01. 12:02
  „Hál´Isten nem vonultak!!! Nekem úgy tünt, inkább (el)sompolyogtak.A szorgalmas zenekar létszáma meghaladta a gyászhuszárok és övéik TÖMEGÉT! Városunkban talán mégis mi a kultúráltan gondolkodók vagyunk számosabban!”
 • 69. TELSTAR 2008. május 01. 11:29
  „Aki fosik, szedjen Reasecet...”
88 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M5-ös kisteleki lehajtójánál

Szeged - Baleset történt az M5-ös autópályán a kisteleki lehajtótól 6 km-re Budapest irányába. Egy járműszerelvény szétvált és áttörte az autópálya elválasztó korlátját is. Tovább olvasom