Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Néma nyelvvizsga: beszélnek, de nem szólnak

Szeged – 40-en vizsgáztak jelelésből csütörtök délben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének szegedi szervezeténél. A jelelés a jelnyelvtörvény elfogadása óta egyre népszerűbb. A 4 hónapos tanfolyam végén a vizsgán egy szót sem szóltak a vizsgázók, csak a kezükkel dolgozhattak.
A Bartók téri épület előterében csendesen várnak a hallgatók. Egymással jelelnek, készülnek a vizsgára. Mint egy pantomimszínházban.
Egyre többen jelentkeznek jelnyelvtanfolyamra. Amióta törvénybe foglalták, hogy a munkahelyeken, hivatalokban kötelezővé teszik, hogy legyen legalább egy ember, aki érti a jelnyelvet, még nagyobb lett az érdeklődés.

- Siketeknek ez anyanyelv, főként a hallóknak tarjuk ezt a tanfolyamot. Akik szeretnének kapcsolatot tartani és megkönnyíteni a kommunikációt siket vagy nagyothalló barátaikkal. A jelnyelvet úgy kell elképzelni, hogy a fogalmakhoz társítjuk a jeleket – egy többszavas mondatot két jelben meg tudnak határozni. A siketek jobban szeretik a jeltolmácsot egy film vagy közvetítés esetén, ha bonyolultan megfogalmazott magyar mondatokat nehéz megérteni. A magyar nyelvtan eltér a jeleléstől, nincs ragozás, nincs magázás. Mondhatni tőmondatokban és szavakban „beszélgetünk". A siketek külföldön is megértik egymást, de a magyar nyelv különbözik a többitől, sőt még tájszólás is van – mondta Szőke Bernadett, az SNOSZ megyei titkára.

Ott Judit vizsgázik. Nem szól, mégis beszél. Fotó: Segesvári Csaba
Ott Judit vizsgázik. Nem szól, mégis beszél. Fotó: Segesvári Csaba

Belépünk a vizsgaterembe: szokatlan a csend, csak a neon zúg és a konvektor pattog. Pedig már ketten is vizsgáznak. Csak a kezük jár, a szájukkal artikulálnak, de egy hang sem hagyja el az ajkukat. Ott Judit mesél és mesél, de a szobában csak a két vizsgáztató és Judit érti, miről beszélnek.

A vizsga 3 részből áll: egy kötetlen beszélgetésből, egy kép alapos leírásából és egy szituációs gyakorlatból. Mongyi Judit vizsgáztató elmondja: – Sokan azt hiszik, könnyű megtanulni a jelnyelvet, de nagyon sok függ a tanuló tehetségétől. A halló szavakban gondolkodik, a siket pedig jelekben. Persze Judit nem szavakkal, hanem kézjelekkel fejezi ki magát – Szőke Bernadett tolmácsol.

A jelnyelv megértéséhez sokat kell tanulni. Fotó. Segesvári Csaba
A jelnyelv megértéséhez sokat kell tanulni. Fotó. Segesvári Csaba

Judit, a 22 éves orvostanhallgató úgy gondolja, a későbbiekben segítség lehet neki a jelnyelv, egy siket beteggel könnyebben szót érthet. - A sok apró különbség miatt nehéz megtanulni a jelnyelvet – de nem lehetetlen – tette hozzá, immár a vizsgán túllépve.

Olvasóink írták

 • 10. Nyusszancs 2010. február 14. 20:03
  „Nem tudom, Nius, én 2008-ban csináltam meg a középfokút, akkor még tuti, hogy csak ez a kettő volt... Ha valaki másról tud, szóljon!
  Azt is rebesgették, hogy most már elfogadják nyelvvizsgának is, akkreditált. Ez igaz lehet? A régieknek újra vizsgázniuk kell, vagy automatikusan újraírják a papírt?”
 • 9. flexsnake 2010. február 13. 11:02
  „Nem rosz dolog, nagy hangzavarban tök jól el lehet vele társalogni :D Moziban nehéz elkérni a popcornt :D”
 • 8. flexsnake 2010. február 13. 11:02
  „Nem rosz dolog, nagy hangzavarban tök jól el lehet vele társalogni :D Moziban nehéz elkérni a popcornt :D”
 • 7. Nius 2010. február 13. 06:34
  „ez érdekes... mert egyik ismerősömnek is az A1 van meg eddig... akkor lehet hogy most kétféle rendszer van?”
 • 6. Nyusszancs 2010. február 12. 14:22
  „Nius!

  Most is ennyi van... Semmiféle bonyolítás nem történt.
  Középfokú után meg lehet menni felsőfokúra, ami OKJ-s jelnyelvi tolmács végzettséget ad.”
 • 5. Nius 2010. február 12. 14:06
  „Egyébként amikor még én jártam (2006), még csak egy alapfokú, és egy középfokú tanfolyam volt és kész. Most már ezt is megbonyolították... csak győzzék kifizetni az érdeklődők.”
 • 4. Nius 2010. február 12. 14:03
  „A vizsgáról:

  Alap1: 33.000,-
  (tandíj, könyv, vizsgadíj, DVD)
  Alap2/1: 34.700,-
  (tandíj, vizsgadíj, DVD, szótár)
  Alap2/2: 34.700,-
  (tandíj, vizsgadíj, DVD, szótár)

  Közép1/1: 31.000,-
  (tandíj, vizsgadíj, DVD, szótár)
  Közép1/2: 31.000,-
  (tandíj, vizsgadíj, DVD, szótár)
  Közép1/3: 31.000,-
  (tandíj, vizsgadíj, DVD, szótár)

  (forrás: sinosz.hu)”
 • 3. mentelmi-jog 2010. február 12. 13:47
  „Mint bármelyik nyelvnél, ennél is hülyeség lett volna költséget írni! Maximum vizsgaköltséget lehetett volna említeni, de az csak a jéghegy csúcsa, semmit sem jelent. Az, hogy "mennyibe kerül" nagyban függ az egyén képességeitől, lehetőségeitől és persze a motivációjától!”
 • 2. xcbcr 2010. február 12. 13:32
  „Ez jó. Jelnyelvül én csak azt tudom, hogy "nem értem" meg "szar". ui. a fiatal siketek sokszor használják a "rossz" helyett a szlengesebb "szar" kifejezést, ami kb a jobb öklölbe szorított bal kéz hüvelykujjának kiejtésével lehet prezentálni.”
 • 1. Roxy08 2010. február 12. 13:02
  „A költségekről is írhatott volna a cikk írója. Biztos szó volt róla, de a nagysága miatt kimaradt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóváhagyták a kötbért

Tegnap ismertették a legfontosabb szegedi beruházásokat a városházán. Tovább olvasom