Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Némán tiltakoztak a tanárok

Szakszervezeti felhívásra két órán át sztrájkolt tegnap reggel az ország számos tanára. Szegeden öt iskola pedagógusai csatlakoztak, legnagyobb arányban a József Attila Általános Iskola és Szakiskolában.
A szegedi egykori lila iskolában sem volt tanítás az első két órában. Fotó: Karnok Csaba
Az egykori lila iskola környékén reggel nyolc óra tájban síri csend honolt – de nem azért, mert a diákok az órán ültek. Óra sem volt, hiszen a tanári kar hatvanöt százaléka sztrájkolt. A kapuban nagy alakú plakátok hirdették a munkabeszüntetést, a szülőkhöz – mint „stratégiai szövetségesekhez" – szólva magyarázták az okokat. „A kormány többezres pedagóguselbocsátást készített elő a közoktatási törvény által" – írják, majd kifejtik: kötelező óraszámuk ellenérték nélküli emelése bércsökkentést jelent, amit leépítések, majd csoportösszevonások és iskolabezárások követnek. Végül arra kérik a szülőket, az első két órára ne küldjék iskolába a gyerekeket.

A szülők a felhívásnak eleget tettek: a háromszáz diákot oktató intézményben mindössze tíz-tizenkét gyerekre kellett felügyelnie egy tanárnőnek. A nebulók az egyik Harry Pottert nézték videón.

Ötszáz helyen sztrájkoltak

A péntek reggeli pedagógussztrájk az akciót szervező PDSZ szerint háromszáz település mintegy ötszáz közoktatási intézményében 15 ezer tanárt „érintett". A demonstrációhoz eltérő mértékben csatlakoztak az egyes megyékben, Csongrádban hét iskolában volt munkabeszüntetés. Az ország egyházi iskolái szolidaritási akciót hirdettek, tanítás helyett közös programokat szerveztek a diákoknak az első két órában. Az oktatási tárca szerint az, hogy a mintegy 8500 közoktatási intézmény közül csak ötszázban sztrájkoltak, azt jelzi: a tanárok alkalmatlannak tartják ezt az eszközt céljaik elérésére.

A tanári szobában nagyjából húsz-huszonöt pedagógus teázott, kávézott és beszélgetett. Senkinek nem jutott eszébe az üres két órában dolgozatot javítani vagy órára készülni – az ugyanis sztrájktörés lett volna. Igaz, a tiltakozóknak bér sem jár erre az időre.

Bár a sztrájkolók neve, aláírása szerepel a demonstráció támogatólistáján, beszélni nem akartak. Egy neve elhallgatását kérő középkorú tanárnőtől megtudtuk: akkora az elbocsátástól való félelem a szegedi tanárok körében, hogy egyikük sem akar „hangadónak" tűnni – noha szinte mindenki egyetért a sztrájkkal. Ezért abban állapodtak meg, hogy az iskolában dolgozó Guba János, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szegedi képviselője, országos választmányi tag beszéljen.

Guba elmondta: a sztrájkhoz Szegeden sokan azért nem csatlakoztak, mert attól tartanak, állásfoglalásuk miatt az elsők között kerülnek utcára a leépítések során. Az akció hatékonyságát csökkenti, hogy a másik tanárszakszervezet, a PSZ nem csatlakozott hozzájuk.


Kevés sztrájkoló a megyében

A makói általános és középiskolák közül egyedül a József Attila Gimnáziumban volt tegnap figyelmeztető pedagógussztrájk, méghozzá reggel 7.45- től 9.45-ig. Az igazgatótól, Rója Istvántól megtudtuk, hogy a munkabeszüntetésről a szülőket már hétfőn értesítették; azoknak a gyerekeknek, akik ennek ellenére iskolába jöttek, két tanár biztosított felügyeletet erre az időre.
Hódmezővásárhelyen – mivel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének nincs helyi megbízottja – senki sem szervezett sztrájkot tegnap, a tanítás zavartalanul folyt az általános és a középiskolákban is.
Csongrádon nem volt visszhangja a PDSZ felhívásának, Bokroson viszont tucatnyi pedagógus csatlakozott az országos figyelmeztető akcióhoz.
Szentesen nem sztrájkoltak a pedagógusok, legalábbis az önkormányzathoz egyetlen jelzés sem érkezett. Szűcs Lajos alpolgármester szerint sokatmondó adat, hogy Magyarország 4500 általános iskolája közül 360 intézményben nyilvánítják ki véleményüket munkabeszüntetéssel a tanárok, szerinte azonban éppen az oktatásban nem a sztrájk vezet célhoz a vitás kérdésekben.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevont razzia a kotyvalékgyárban

Az Arany Delikát Plusz Kft. illegálisan gyártott savanyúságot öttömösi és sándorfalvi telepén. A cég… Tovább olvasom