Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Nemecsek krimije és Wass Albert

Szeged - Olvasó emberré nevelnék az iskolák a diákokat – de sokan képtelenek megérteni a klasszikus szövegeket. Lehet-e igazodni a megváltozott igényekhez? Lehet, hogy Jókai helyett a Harry Potter és az Alkonyat lesz a kötelező olvasmány?
– A krimifíling miatt néhol nem volt rossz. Például amikor Nemecsek meghal – értékelte Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című ifjúsági regényét Márkó, a Rókus II. Sz. Általános Iskola hatodikosa. Osztálytársai többségének nem tetszett ez a kötelező olvasmány.

Elolvassák-e manapság a klasszikus kötelezőket a diákok? Megértik-e? Lehet-e reformálni, a megváltozott igényekhez igazítani az ajánlott könyvek listáját?

– A lényeg, hogy érdekelje őket az adott könyv. A szövegértési feladatokban ezért Harry Potter-szemelvényeket is használunk. Nyolcadikban pedig Verne oldja a Légy jó mindhalálig móriczi „sűrűségét" – árulta el Szűcs Lászlóné magyar–történelem szakos tanár, az iskola könyvtárosa. Már a Tüskevárat sem olvassák a diákok. Jókai is nehéz, helyette inkább Mikszáth-novellákat választanak. Sokan be sem vallják, ha olvasási nehézségük van, inkább rámondják: nem tetszik. – Úgy imádom az Egri csillagokat – mutat pozitív példát a szintén hatodikos Klaudia.

A kötelezőket böngészik a szegedi Rókus II. Sz. Általános Iskola diákjai. Fotó: Segesvári Csaba
A kötelezőket böngészik a szegedi Rókus II. Sz. Általános Iskola diákjai.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az a cél, hogy a tanulók olvasóvá váljanak. Ez segít személyiségfejlődésükben. Nem vagyunk elvetemültek: tudjuk, hogy a mai vizuális világban nem könnyű az olvasás, van, aki képtelen koncentrálni a szövegre, értelmezni azt. Az Antigoné, a Bánk bán megkerülhetetlen, de nehéz. Közös pontokat kell találni a mű és a diákok között: a görög drámában ez lehet az igazságkeresés – vallja Kondász Rózsa, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanára. Szerinte a kötelezők rövidítése, átírása nem ördögtől való: az angolok is átalakították Shakespeare-t, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz. – 15–16 évesen elég lehet ezt is elolvasni, de érettebb fejjel vissza kell térni az eredetihez. A felszínesség felé nem szabad elmenni – árnyalja véleményét, hozzátéve: egy középiskolás minimum 2–3 ezer oldalnyi irodalmat el kell, hogy olvasson tanulmányai alatt.

Nem híve az átírásnak, inkább szószedetet készít a diákok számára még ismeretlen kifejezésekből Nyemcsokné Bernáth Magdolna, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola tanára. Hajlandó a sikerkönyveknek is teret adni: szakkörökön A Gyűrűk ura vagy az Alkonyat is belefér. A klasszikusok mellett ötödikben kötelezővé tette Wass Albert Tavak és erdők könyve című művét, nyolcadikban pedig az Adjátok vissza a hegyeimet! kerül elő.

– Nem politizálok, az esztétikai értékük miatt olvassák ezeket. Nyelvezete példaértékű, a művészetét kell értelmezni. Vitatott a szerző életműve, de eddig senki sem kifogásolta, miért olvassák a gyerekek.

Egy lehetséges lista

Kötelező olvasmányok 9. osztályban: részletek a Bibliából, az Iliászból és az Odüsszeiából, Dante Isteni színjátékából, Zrínyi Miklós Szigeti veszedelméből. Szophoklész Antigonéja és Shakespeare Rómeó és Júliája.

10. osztályban: Moličre: Tartuffe, Voltaire: Candide, Goethe: Faust, Victor Hugo: A nyomorultak, Alexandr Puskin: Jevgenyij Anyegin, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, Petőfi Sándor: Az apostol, Arany János: Toldi estéje és Jókai Mór: Az arany ember.

11. osztályban: Madách Imre: Az ember tragédiája, Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma, Balzac: Goriot apó, Gogol: A köpönyeg, Csehov: A csinovnyik halála, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés, Stendhal: Vörös és fekete, Kosztolányi Dezső: Édes Anna.

12. osztályban: Thomas Mann: Mario és a varázsló, Franz Kafka: Az átváltozás, Bertolt Brecht: Kurázsi mama és gyermekei, Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek, Örkény István: Tóték, Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita, Samuel Beckett: Godot-ra várva, Ottlik Géza: Iskola a határon, valamint Kertész Imre: Sorstalanság.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2009. október 23. 20:08
  „meinf kampf nem lesz kötelező? :D
  a tora mindenképpen kötelező lesz meg a héber nyelv :D”
 • 6. gróf 2009. október 21. 07:58
  „Ha nem lesz kötelező, akkor is megveszem a gyerekeimnek a Tüske várat, a Téli bereket, Egri Csillagokat...és persze a Kétévi vakációt és Winettout, Vadölőt!”
 • 5. Ajna 2009. október 20. 22:47
  „én pl azt nem értem, hogy ezelben a könyvekben mit nem lehet érteni ... imádtam az összeset, leszámítva a moderneket, mert azok szerintem annyira túl lettek spilázva, hogy nem nagyon volt mondani valójuk ... amúgy nem gondhogy beveszik az alkonyatot, meg a gyűrűkurát ... csak legyen a kicsiknek megmondva, hogy ez nem szépirodalom, hanem szórakoztató.”
 • 4. uzsolt 2009. október 20. 17:24
  „"Nem híve az átírásnak, inkább szószedetet készít a diákok számára még ismeretlen kifejezésekből..."
  Hm. Ez nem újdonság. A régi könyvekben (pl. Karl May, Jules Verne, stb. regényekben) voltak ilyen szószedetek. Ha jól emlékszem, a könyv végén. Az egyik Verne-könyv (nem emlékszem, melyik) végén az összes előforduló hajótípusról volt néhány szavas leírás (mekkora, hány vitorla, stb.). Igaz, ezekre az "adatokra" már nem emlékszem, de a hajótípusokat még mindig tudom, pedig már kb. 15 éve olvastam ilyeneket.
  Sőt, mintha olyan könyv is volt, nem is egy, amelyben az idegen nevek, szavak kiejtése is ki volt gyűjtve. Hol vannak már ezek a könyvek? Nincsen már olyan kiadó, aki egy ilyet felvállalna?”
 • 3. eva45 2009. október 20. 12:55
  „Talán azért nem szeretik a kötelező olvasmányokat mert ugye muszáj elolvasni. De ha gyermekkorban nem szerettetik meg velük akkor később sem fognak könyvet olvasni.
  Mindent elárul egy lakás tulajdonosáról hogy található-e nála könyvespolc. Ahol a szülők könyvmolyok ott a gyerek is jobban művelődik. Ne felejtsük el hogy a régi magyar írok milyen szép nyelvezettel írtak.
  Az egész gyermekkoromat végigolvastam de még most sem nőttem ki belőle.”
 • 2. lidi 2009. október 20. 12:42
  „nyilván senki nem politizál, de azért az mégis furcsa, hogy ma már nincs iskolai ünnepség Wass Albert nélkül - azért vannak még, akiket az esztétikai értékük miatt lehetne olvasni, rajta kívül is... a szószedet viszont nagyon jó, követendő példa!

  egyébként talán több is már, mint egy évtizede, épp Szegeden kezdődött el egy nagyon igényes olvasómozgalom, gyerekeknek, életkorhoz szabva: a Jonatán Könyvmolyképző, levelezőjáték kicsiknek és nagyobbaknak, klassz könyvekkel, szövegértési feladatokkal - kíváncsi lennék, hány szegedi iskola tanítói, magyartanárai ismerik, használják ezt a lehetőséget.
  Fura, hogy évek óta kérdés a kötelező olvasmányok ügye, és az elmúlt 20 évben a gyerekkönyvek piaca is még szélesebb lett, A. Lindgren, Michael Ende, Lois Lowry vagy Louis Sacher könyveit én is szívesen elolvastam, (sokszor azelőtt, mileőtt a ygerekek kezébe adtam volna, hogy tudjam, mit ajánlok...), és a ygerekek is szerették, ahogy például Fehér Klára újra kiadott könyveit is. Nyugodtan lehetne ezek közül is választani az általános iskolásoknak, még krimi is van az ő korosztályuknak, Anthony Horowitz izgalmas, mókás könyvei például.
  A középiskolásokkal meg nyugodtan lehetne kortárs irodalmat is olvastatni: Háy Bogyósgyümölcskertésze például érdekes, szórakoztató a számukra, sok ismerős problémával - jó esetben még a szülőket-gyerekeket is közelebb hozhatja ez a könyv.
  Félreértés ne essék: nem vagyok könyvügynök... csak azt hiszem, Jókain és Wass Alberten vagy a H. Potteren / Alkonyaton kívül még rengeteg lehetőség van, és fontos lenne, ha a szülők-tanárok nem (vagy nem csak) a könyvkiadók és egyéb pénzcsinálók által diktált trendeket követnék, hanem maguktól is tudnának ajánlani könyveket, és nem csak Jókait, mert nyilván nem lehet vele vagy az Antigonéval kezdeni. És néha az sem baj, ha a kölkök például filmet néznek (mondjuk a Tótékból), nem ördögtől való és néha nem árt, ha ´életre kel a szöveg´.”
 • 1. apátfalvifaszagyerek 2009. október 20. 11:55
  „Nem erőltetni kell itt az Antigonét és társait, hanem olyan könyveket kell a gyerekeknek adni, amelyeknek van valami értelmük, de emellett nem is unalmasak... Például Cormac Mccarthy regényei nem rosszak (Nem vénnek való vidék, Véres délkörök, és nemsokára jön magyarul a posztapokaliptikus The Road című műve), de említhetnék több jó háborús regényt vagy történelmi regényt is. Talán kevésbé ismertek, de biztos vagyok benne hogy jobban megszerettetnék az olvasást mint az Antigoné, amely rém unalmas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyeshulladék-botrány Algyőn

Több méter magas dombot húz Algyőnél egy veszélyes hulladékot rejtő régi tárolóra egy pesti cég. Az önkormányzat szerint nem letakarni, hanem elvinni kéne a trutyit. Tovább olvasom