Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Németek fociznak Alsóvároson

Szeged - A szegedi, ingyenesen használható sportpályák kihasználtságát néztük meg a hosszú hétvégén: a belvárosban senkivel, Alsóvároson egy komplett német csapattal találkoztunk.
Mennyire használják ki a lehetőséget a szegediek egy kis sportolásra? Többek között erre a kérdésre kerestük a választ a hosszú hétvégén.
Orvosi felmérések szerint ugyanis a magyarok ötöde elhízott, és ezzel a világelsők között vagyunk. Ennek elsősorban a mozgásszegény életmód és a rendszertelen táplálkozás az oka. Ez azt jelentené, hogy amíg hajdan tanév alatt is tömve voltak a sportpályák focizó gyerekekkel, mára már nem lenne divat kijárni a haverokkal rúgni a bőrt? – tettük fel magunknak a kérdést.

A liget tegnap is kolbász- és hurkaillattal, valamint jéghideg sörrel csábította az embereket: már tegnap késő délelőtt sokan – kicsik és nagyok – falatoztak a zaftos húsokból a platánok árnyéka alatt. Mi mégis az alsóvárosi Szabadság téri füves pályára és a Bartók téri betondzsungelbe látogattunk el: ki tölti sportolással a pihenőnapot? Talán a szeles idő miatt, de a Bartók téri két pálya – a foci és a kosárlabda – kongott az ürességtől délután. Pedig a nap is pont odasütött: a felmelegedett aszfalt kellemes hőmérsékletet árasztott magából.

Talán a fekete kutyus volt a csapat legjobbja a Szabadság téri sportpályán Fotó: Miskolczi Róbert
Talán a fekete kutyus volt a csapat legjobbja a Szabadság téri sportpályán
Fotó: Miskolczi Róbert

– Itt mindig rengetegen vannak, néha alig lehet elférni! – Ezt már a Szabadság téren hallottuk kora délután egy ott lakó, és a kocsijából éppen kiszálló pártól.

A kellemesen zöldellő füves futballpályát azonban csak késő délután vették birtokba: német fiatalok. Kapusuk, Alexander Gruhlla elmondta: hetente legalább egyszer itt játszik orvostanhallgató csoporttársaival. A berlini fiú szerint – nem meglepő módon – Németországban sokkal több és jobb minőségű pályák találhatók. – De ez a talaj sem rossz – mondta, miközben cipője talpával a puha füvet tapodta. Esztétikailag és sportolásra mindenesetre tényleg ezt a pályát találtuk a legszimpatikusabbnak. Ráadásul kutyajó hely: legalábbis a pályán nyargaló fekete színű kis puli rendkívül élvezte, ahogy gazdája el-eldobja neki labdáját. Az egykor szebb napokat látott Szent György téri betonpályáról azonban már jobb nem is beszélni. A kerítés foghíjassága még csak-csak elviselhető lenne, de a aszfalt repedései, a környezet még csak emlékeiben sem idézi az egy évtizeddel ezelőtt a diákok egyik legkedveltebb focipályáját.

Amíg anno szinte ölre mentek a környék fiai a pályáért – mára a közelébe sem akarnak menni.

Olvasóink írták

 • 5. takker 2008. május 08. 10:14
  „Az alsóvárosi pálya sem nézne így ki ha nem gondozná Tóth "Pipu" István!
  Kösz Pipu!”
 • 4. fiatal 2008. május 04. 19:22
  „ki nem szarja le? vesszen a sport!”
 • 3. joy 2008. május 03. 08:56
  „Nem igaz amit pógár ír.

  Még egyetlen ilyen esetről sem hallottam.

  Arról annál inkább, hogy az istolai bukfenctanárok rosszul végzik a munkájukat. Testmozgás megkedveltetése helyett adminisztrálnak.

  A "tömegsport"ra elkülönített összegek nyomtalanul eltünnek különböző zsebekben.

  Az iskolai sportversenyeket kellene újból föléleszteni! Évtizedek óta nincs Spartakiád, nem hallani, látni korosztályos iskolai sportvetélkedőkről, csapat-egyéni versenyekről.
  Anno a tesitanár fölmérte, ki, mire képes, és aszerint túráztatta. Miután letudtuk a kötelező bukfencet, fejreesést, mindegyikőnk edzhetett választott sportága szerint, Néha még úszni is lehetett -ritkán, mert abból legtöbbször verekedés lett, a kis /10*6m-es/ medence miatt.
  És voltak iskolák közötti sportversenyek, sőt még Szegedi Egyetemi Atlétikai Club is létezett!”
 • 2. foci 2008. május 03. 08:46
  „Hát igen nem találják kényelmesnek a fiatalok, ha futni is kell egyet a labda után.Görkorival az épületek lépcsőin versengve,repp,számitógép egy-két durva játékkal,ez igen.Vagy éppen unatkozva köpködnek a parkokban a játszóterek padjain,ők már nagyfiúk nagykislányok el tudnak szívni egy egész szál cigit.-tisztelet a kivételnek.PÉLDAÉRTÉKŰ A NÉMETEK MEGMOZDULÁSA! Polgár igazat mond,szószerint kitúrják a többieket aki sportolna.”
 • 1. polgár 2008. május 03. 06:35
  „Hogy miért nem rugják a gyerekeink a bőrt...? Mert a Bartok tér, a Szent György tér és még sok másik tér azon (hátrányos helyzetü) gyerek bandák kezében van amelyek a környékét lakják....mert el veszik gyerekeink labdáit, telefonjait ha van a pénzüket is, mert ellenük nem tudunk mit tenni-mint ezt sokszor a valóság bizonyitotta !
  Naiv téma, szomoru valóság !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjé a ligetben – vattacukor, lufi és műanyag tyúk

Szeged - Egy háromgyerekes család, ha csak a csemeték minden második kívánságát teljesíti, könnyedén… Tovább olvasom