Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Németh Attila hazai pályán énekel

A Budapesti Operettszínház társulatának tagjaként tér haza Németh Attila, hogy a szegedi szabadtéri Rudolf-előadásában Ferenc József császárt keltse életre.
Nem először játszik a szabadtérin Németh Attila, aki gyerekkorát Szegeden töltötte. Idén a visszatérő Rudolf-előadás Ferenc Józsefeként láthatjuk.

– Amikor először léptem fel a Dóm téren, nagyon ideges voltam – mondja a musicalénekes. – Ha az embernek otthon kell produkálnia, mindig több benne a feszültség. De mivel már játszottam itt, most némileg oldottabb hangulatban állok színpadra.

Németh Attila korán kezdte. Már tízévesen szerepelt szegedi opera-előadásban, amit – akárcsak most a Rudolfot – Kerényi Miklós Gábor rendezett. Bár az énekes ma már a Budapesti Operettszínház tagja, mégis pontosan emlékszik arra a szóló sorára, amit jelenésként a Macbeth címszerepét játszó édesapjának énekelt. Németh József Liszt-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház tagja gyakran ad szakmai segítséget fiának, ám a figyelem közöttük kölcsönös.

A rajongók szeretete

A Budapesti Operettszínház énekeseit különösen szereti a közönség, Németh Attila rajongói internetes portált is készítettek kedvencükről. – A rajongók szeretete feltölti az embert – állítja a musicalénekes. – A színpadi szereplők energiavesztesége a bányászokéval mérhető össze. Ha ezek a visszajelzések nem lennének, akkor sokkal nehezebb lenne.  
– Praktikus hangtechnikai tanácsokat szokott mondani – állítja apjáról Németh Attila. – De már akkor megbízott ő is bennem, amikor még gyerek voltam és konzervatóriumi hallgató. Minden előadás után, amit láttam, megkérdezte a véleményemet, és később azt mondta, ezek jöttek be neki a legjobban.

Németh Attila a tegnapi előadáson kívül vasárnap, a születésnapján szerepel a Rudolfban. Ünneplésre nincs alkalom, Kerényi rendezései nagy fegyelmet és intenzív színpadi jelenlétet kívánnak meg a szereplőktől. A harmincharmadik évét nemsokára betöltő énekest Ferenc József karaktere az előadás idejére megöregíti. Szerepe szerint olyan idősnek kell kinéznie, hogy hihető legyen: fia a vele hasonló korú Rudolfot játszó színész.

– Az ember megpróbál belső színészi eszközökkel élni – vallja Németh Attila. – A maszk nem okoz gondot: az, hogy felteszik a szakállt, a sminket, az őszítést, segít a szerepben.

A musicalek fontosabb szerepei korban többnyire mégis behatároltak. Az énekes azonban előrelátó: a zene más területén is otthon van.

– A zeneszerzés az én mentsváram, erről viszont még nem szeretnék beszélni – árulja el. – De valamit nagyon fontosnak tartok: elképzelésem szerint a musicalt az opera szintjére kellene feltornászni, hogy jövője legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták Gregor József síremlékét

Többszáz tisztelője jelenlétében felavatták a tavaly októberben elhunyt Kossuth-díjas basszista… Tovább olvasom