Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Németh Józsefre hagyta a zászlót

Deszk - Deszki kertszomszédja, a néhai Káity József színházi díszletező ajándékozta Németh Józsefnek azt a zászlót, amit a Szegedi Nemzeti Színház dolgozói tűztek ki az épületre 1956 októberében.
A megyei villanyszerelő kft. nyugalmazott elnöke úgy emlékszik, látta is a lobogót hatvan évvel ezelőtt. 13 esztendős volt, hetedikes a Madách-iskolában. A Kossuth Lajos sugárút Rákóczi téri sarkán lakott.

– Szovjet filmeken nőttünk fel, eluralkodott rajtunk a harci szellem – emlékezett vissza. Részt vett a gyári dolgozók tüntetésén. A Kossuth Lajos sugárúton a felvonulókkal az Anna-kútig jutott el. A vasút-igazgatóságnál rengetegen összegyűltek, páran felrohantak leverni az épület tetején díszelgő hatalmas vörös csillagot. A vasszerkezet lehullott, az emberek eufórikusan felkapták, rohantak vele a Tiszához, hogy beledobják. A tömeg a pártházhoz ment a Stefániára, a későbbi Délmagyarország-székházhoz. Előtte állt a Sztálin–Lenin-szobor, arról a tüntetők leverték a márványlapot, majd a színház elé vonultak, skandáltak. Onnan Németh József hazaindult, Káity József pedig elrejtette a zászlót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonnali hatállyal - így rúgták ki olvasóinkat

Azonnali hatállyal - így rúgták ki olvasóinkat
A Népszabadság-ügy kapcsán kértük olvasóinkat, írják meg, hogyan veszítették el a munkahelyüket. Tovább olvasom