Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Németországban tesztelik a cukorcirkot

Németországban tesztelik a szegedi gabonakutatóban kinemesített cukorcirkot abból a szempontból, hogy mennyire felel meg bioenergia-előállításra. Az eddigi eredmények nagyon biztatóak. A növény szárazságot, belvizet egyaránt kitűnően tűr.
A cukorcirok és kinemesítője, Siklósiné Rajki Erzsébet. Fotó: DM/DV
A cukorcirok az egyik legkiemelkedőbben alkalmas növény például biogáz, bioetanol előállítására, így bioenergia-nyerésre. A Róna–1 nevű, nagy cukortartalmú silócirokfajtát takarmányként való hasznosításra nemesítette ki Siklósiné Rajki Erzsébet. Biogáztermelés szempontjából jelenleg tesztelik Németországban – tudtuk meg Pál Mihálytól, a Gabonatermesztési Kutató Kht. takarmánycirok-hasznosítási csoportjának munkatársától. A Róna–1 kipréselt leve tizennégy-tizenhét százalék cukrot tartalmaz, s a cukor a biogáztermelő mikroorganizmusok legkitűnőbb tápláléka. Meglepő, de a nagyon magas cukortartalomnak nemcsak előnyei vannak: az aprítógép olykor egyszerűen beragad tőle.

Hogy milyen irányban folytatódik tovább nemesítése, még több cukrot tartalmazzon-e, s ez esetben a cukorkinyerésen kell némileg módosítani, vagy például a termésátlaga legyen még magasabb – a jelenlegi termésátlag 80-85 tonna hektáronként –, a tesztelések döntik el. De az eddigi teszteredmények szerint jelenlegi formájában is kitűnően hasznosítható.

Miért Németországban tesztelik a szegedi cukorcirkot? Mert Németországban a biogáz-előállítás már elterjedt, sok telep működik, más növényekkel. Egyéb, energiatermelés szempontjából szintén szóba jöhető növényeket is vizsgálnak. Minden növényfaj esetében a vele legnagyobb eredményeket elért kutatóműhelyt keresték meg – a cirok esetében a szegedi kht. volt ez. Magyarországon is következik nemsokára tesztelés: vagy a Corax-Bioner Kft. vezette bioenergia-előállításra létrejött, egymilliárd forint pályázati pénzt nyert konzorcium keretében, vagy Gödöllőn.

A cukorcirok a Dél-Alföldön nagyon jól érzi magát; termesztéstechnológiája nagymértékben megegyezik a kukoricáéval, csak, mert nem annyira tápanyagigényes, kevesebb műtrágyát igényel, és soványabb talajon is megterem. Kiváló szárazságtűrő, de kimagasló a belvíztűrése is; ahol a kukorica nagy foltokban kipusztul a belvíz miatt, ott a cukorcirok még vígan él – így akkor is jó eredménnyel termeszthető, ha száraz évek jönnek, s akkor is, ha csapadékosak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami bűzlik a Szivárvány utcában

Évek óta szenvednek az elviselhetetlen bűztől és tartanak a fertőzéstől az egyik móravárosi ház… Tovább olvasom