Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Nemzeti együttműködés közgyűlése Szegeden

Szeged - A vasárnap harmadszor is szegedi polgármesterré választott szocialista Botka László – jelen állás szerint – kénytelen lesz kisebbségben kormányozni, ugyanis a 28 tagú városi közgyűlésbe 14 fideszes, 12 szocialista, egy jobbikos és egy LMP-s képviselő jutott be.
Az elmúlt két ciklusban – amikor még 42 képviselő dolgozott a torony alatt – Botka László kényelmes többséggel a háta mögött irányíthatta a várost. A kisebbségi kormányzás nem új Szegeden: 1990 és 1994 között Lippai Pál (Fidesz–SZDSZ), 1994 és 1998 között pedig Szalay István (MSZP) is így vezette a várost. Ez a fajta politizálás állandó egyeztetéssel jár. Botka a lapunk által rendezett polgármester-jelölti vitán arra a kérdésre, mi történik, ha nem lesz meg a többsége, azt válaszolta: az önkormányzati rendszerben a polgármester és a közgyűlés együttműködésre van ítélve, s vele könnyű együttműködnie annak, aki Szeged érdekében dolgozik. A költségvetés elfogadásához például minősített többségre, minimum 15 szavazatra van szükség.

A képviselő-választáson izgalmas párharc volt a 10-es, tarjáni választókerületben, ahol Kenyeres Lajos (MSZP) mindössze 25 szavazattal előzte meg Kothencz Jánost (Fidesz). Az 1-es belvárosi választókörzetben Farkas László (Fidesz) 43 vokssal nyert Hekáné Szondi Ildikó (MSZP) előtt. A legnagyobb különbségű győzelmet Farkasné Pocsai Blanka aratta. A fideszes képviselő 684 szavazattal verte meg Újszegeden a szocialista Hegyeshalmi Tibort. Tarjánban viszont Révész Mihály (MSZP) múlta jócskán felül a fideszes László Tibort – kettejük között 528 szavazat volt a különbség. A legkevesebb voksot Macsánszky László szerezte. A Centrum Párt színeiben indult jelölt összesen 8 voksot gyűjtött be. Az új szegedi városi közgyűlés 28 képviselőjéből 20 a korábbi testületben, testületekben is dolgozott. Az új városatyák: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik), Szentistványi István (LMP), Kosik Dénes, Mihálffy Béla, Nógrádi Tibor, Bohács Zsolt, Rózsavölgyi József és B. Nagy László (mind Fidesz). Ugyanakkor a Fidesz polgármesterjelöltje, B. Nagy László – aki pártja listavezetője is – egy interjúban elmondta: ha nem választják meg polgármesternek, nem lesz tagja a szegedi közgyűlésnek. Ebben az esetben egy régi motoros, Szabó László kerülhet be listán a közgyűlési Fidesz-frakcióba. Lapunk úgy tudja: az alakuló ülést jövő hét közepén tartják. Az alpolgármesterek személyére Botka László tesz javaslatot – a közgyűlés dönt. A személyekről még nincs információnk.

Rajtvonalon az új önkormányzatok. DM/DV GRAFIKA
Rajtvonalon az új önkormányzatok. A teljes méretért kattintson a képre!
DM/DV GRAFIKA

Magabiztos fideszes fölény Vásárhelyen

Nem volt nehéz dolga az elmúlt ciklusban Lázár János (Fidesz–KDNP) polgármesternek a vásárhelyi közgyűlésben, és most sem kell vérre menő vitákra készülnie. 2006-ban vele együtt 24 tagú testület alakult, 14 egyéni mandátumot a Fidesz, illetve a vele szövetkező MDF képviselői kaptak, és a listáról bejutó két MIÉP-es is a jobboldali frakciót támogatta. A baloldalnak összesen 7 listás hely jutott – ez most kettőre apadt. Igaz, a testület létszáma is jelentősen csökkent: már csak 14 képviselő és a polgármester alkotja a közgyűlést.

Az egyéni körzetek száma 10-re csökkent, a Fidesz jelöltjei pedig simán nyerték meg mindegyiket. Érdekesség, hogy míg 4 éve a MIÉP-es Kovács László listáról került be, most a Fidesz színeiben egyéni mandátumot nyert. A kormánypárt fölénye tehát nem kétséges a vásárhelyi testületben, amelybe listáról bekerült Lázár János mindhárom kihívója – Molnár Lászlóné a Jobbik, Havránek Ferenc a Zöld Baloldal, Kis Andrea az MSZP polgármesterjelöltje volt. Negyedik listás bejutóként pedig Nagy-György Anna, a Jobbik vásárhelyi elnöke ül majd a közgyűlésben a következő 4 évben. Az új testület alakuló ülését vasárnap délután 4 órakor tartják.

A választás után 20 régi és 8 új városatya kezdheti el munkáját a szegedi közgyűlésben. Fotó: Segesvári Csaba
A választás után 20 régi és 8 új városatya kezdheti el munkáját a szegedi közgyűlésben.
Fotó: Segesvári Csaba

Minden a régi Makón

Maradt minden a régiben Makón – így lehet összegezni a vasárnapi helyhatósági választás eredményét. Ezt nemcsak azért lehet elmondani, mert újraválasztották, ráadásul meggyőző fölénnyel a várost 16 éve irányító Buzás Pétert, de azért is, mert a testületben nem látni új arcot. Akár az egyéni, akár a listás képviselőket nézzük, egy kivétellel valamennyien ott voltak a búcsúzó testületben is. A kivétel a Fidesz színeiben indult Sánta Sándor, de igazából ő sem ismeretlen a helyi közéletben, hiszen korábban 3 cikluson át volt már városatya, mi több, ő volt Makó rendszerváltás utáni első polgármestere.

Ha azt is megnézzük, milyen pártok, szervezetek jelöltjeit választották meg, azt is láthatjuk, hogy a szocialista városvezetőnek a többsége is megmaradt a testületben. Az MSZP három egyéni körzetet nyert meg, a polgármestert ugyancsak támogató Polgári Szövetség Makóért (PSZM) egy mandátumot egyéniben, egyet pedig listán szerzett, és a polgármesteri többséghez sorolható az egyetlen független, Kiss Imréné is (emlékezetes: az MSZP az ő körzetében azért nem indított jelöltet, hogy őt támogassa). Velük szemben a Fidesznek három egyéni és egy listás helye van – utóbbi Mágori Józsefnéé, aki a polgármesteri tisztségre is pályázott –, és ugyancsak egy listás a Városépítők Társaságának (Márton Imre szintén polgármesterjelölt volt). Az arány tehát, ha a polgármestert is beleszámítjuk, 7:5. Az előző testületben ez 13:10 volt.

Rajtvonalon az új önkormányzatok. DM/DV GRAFIKA
Rajtvonalon az új önkormányzatok. A teljes méretért kattintson a képre!
DM/DV GRAFIKA

Továbbra is Gyovai az alpolgármester

Új polgármestere, de régi alpolgármestere lesz Csongrádnak. A város élére megválasztott Kőrösi Tibor lapunknak elmondta, még nem tudják, mikor tartják a képviselő-testület alakuló ülését, de az biztos, hogy a Bokroson győztes Gyovai Gáspár lesz a helyettese. Kőrösi a helyi középiskolákat tömörítő Csongrádi Oktatási Központ igazgatói feladatait átadja, és fizetés nélküli szabadságságra megy, hogy minden idejét a városvezetésnek szentelhesse. Elődjével ellentétben neki erős többsége lesz, hiszen a 11 tagú testületben 7 mandátumot szereztek a Fidesz–KDNP jelöltjei. Közülük hárman – Bartókné Vincze Zsuzsanna, Bodor Csaba és Máté Attila – ebben ciklusban vesznek részt először önkormányzati munkában. A fideszesek közül régi motorosnak számít a testületben Nagypál Sándor, Pap Gabriella és Héjja István, valamint az Összefogás Csongrádért Egyesület színeiben győztes Murányi László. A helyi ellenzék a volt polgármester, az MSZP-s Bedő Tamás és Havasi Jánosné tandemje lesz, illetve listán bekerült a testületbe a szintén újonc jobbikos Gyovai Zsolt, aki nem rokona Gyovai Gáspárnak.

Cérnaszálon Szirbik

Akár cérnaszálon a kötéltáncosnak, úgy kell majd egyensúlyoznia az új képviselő-testületben Szirbik Imrének. A sorozatban ötödször megválasztott szocialista polgármester tegnap még nem tudta megmondani, mikor ülésezik először a városházi grémium. Az is egyeztetés és alku tárgya még, hogy ki legyen az alpolgármester Szentesen. Ami biztos, hogy minden eddiginél alaposabb döntés-előkészítésre lesz szükség, mert bár a Fidesz–KDNP csak 6 mandátumot szerzett meg a 14-ből, a Jobbik és a helyi Pálmások Szövetsége is egy-egy listás helyhez jutott a Kurca-parti városban. A baloldali városvezetés bejáratott nevei közül hárman – Demeter Attila, Móra József és Szűcs Lajos – egyéniben nyertek, Varga Árpád listás mandátumot szerzett. Először indult választáson, mégis nyerni tudott körzetében a szintén szocialista Krausz Jánosné. Függetlenként indult, de az MSZP támogatását is élvezte a kíséri győztes, Ollai Istvánné. A polgári frakcióba négy rutinos városatya került: Antal Balázs Tibor, Halmai István, Kozák János és Sipos Antal. Csapatuk két újonccal, Bujdosó Tamással és Chomiak Waldemarral egészült ki.

A Jobbik listás mandátumát a korábban a Fideszben politizáló Szabó Zoltán, a Pálmások Szövetségének járó képviselőhelyet pedig Szirbik kihívója, Karikó-Tóth Tibor kapta, aki 2002 és 2006 között a Fidesz frakcióvezetője volt a szentesi városházán.

Olvasóink írták

245 hozzászólás
 • 245. frakk 2010. október 06. 21:38
  „Babo : Általában csak aktuális élő cikkekhez szólok hozzá :)) k . hogy válaszoltál
  Látom csak este érsz rá”
 • 244. kamis 2010. október 06. 19:53
  „Bocs! Frakk, Ön mikor fog valami érdemlegeset...”
 • 243. kamis 2010. október 06. 19:51
  „Idézet Frakktól/233.hsz/"Tudod ez olyan amikor Cato mondta a római szenetusban minden felszólalása előtt" karthagónak pedig pusztulnia kell"
  Apróság a megjegyzésem : Cato a "ceterum censeo"-t mindig a beszédei végén mondta, előtte MONDOTT valamiket. Frakk, Ön mikor fogsz valami érdemlegeset mondani?”
 • 242. Babocsai_néni 2010. október 06. 19:39
  „Frakk, 238.:
  Nem gondolom, hogy ez valamiféle verseny lenne, így aligha nyerhetne bárki is. Sajnálom, ha a további diskurzusról lemondasz, bár azt gyanítom, hogy így a választások után nem olyan nehéz ilyen döntést meghozni.

  Nem hiszem, hogy egy magáncég Európai Uniós pályázatához, vagy annak sikertelenségéhez bármiféle kommentár szükséges lenne - már azon túlmenően, hogy minden szegedi örülhet, ha sikerrel újítják fel a város egyik ékességét a Szőke Tiszát. Akkor is így gondolom ezt, ha tudom, néhányaknak a hátán feláll a szőr, ha csak meghallják az említett sikeres üzletember nevét. Az ilyen előítéleteket nem kommentálni, hanem kezeltetni kell.”
 • 241. valoperes_zugugyved 2010. október 06. 15:43
  „frexmaket feljelentettem a mai nappal !”
 • 240. frakk 2010. október 06. 09:48
  „Ez a pisti-Pisztruj vonal milyen gyümülcsöző !??”
 • 239. frakk 2010. október 06. 09:41
  „"Két évvel ezelőtt a tulajdonos Szeviép Investment Kft. egy projektcéget hozott létre, amely uniós pénzből újította volna fel a gőzhajót. A pályázatíró cég azonban hibát vétett az első beadványnál, így akkor lemaradt a támogatásról.

  Később a Technológia Tudásalapú Vállalkozásfejlesztési Nonprofit Kht. indult a történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása című régiós pályázaton. Idén májusban 556 millió forintot nyert ,,a Szőke Tisza gőzhajó interaktív kiállítótérré alakítására". Felcsillant a remény "”
 • 238. frakk 2010. október 06. 09:24
  „Babocsai néni: nyertél . kifinomult technikáddal nem tudok vagy talán nem is akarok szembeállni. Koroddal kapcsolatosan sajnálom , hogy a szépkorúak társaságát gyarapítod már te is, egyben csodálom , hogy ennyi év után sem találkoztál össze a "Megvilágosodás Péter " nevezetű közszolgával.
  Élvezem egyébként én is a stílusodat, de idő hiányában most lemondok a további diskurzusról....
  Szőke Tiszáról alkotott kifinomult véleményedet szívesen elolvasnám még.”
 • 237. Babocsai_néni 2010. október 06. 09:15
  „Frakk, 233.:
  Kissé elbizonytalanodtam, mert nem tudom, hogy soraid dícséretnek szántad, vagy épp kritikának, mert mondjuk elfelejtettem eleget tenni valamiféle engedélyeztetési eljárásnak, mielőtt arra ragadtattam volna magam, hogy botor módon leírtam gondolataimat. Kérlek, ha ez utóbbiról lenne szó, akkor feltétlenül segíts abban, hogy ezt pótolhassam, mert az ugye mégsem járja, hogy csak úgy belemondja valaki a véleményét a vakvilágba?

  Amit az MSZP-ről, meg az erőltetett Titanic hasonlatról írsz, az véleményem szerint alapvetően tévedés. Nyilván nem egy városban élünk, mert én itt, Szegeden semmiféle MSZP népszerűséget nem látok. Igaz, mára már nem olyan éles a szemem, mint sihederkoromban, de az ilyesmi alighanem mégiscsak feltűnne, ha lenne.

  Hogy Szeged veszített volna? Ugyan mit? Esetleg egy Fideszes polgármestert, akiről egy éve még saját pártjában sem tudtak? Azt hiszem, ennyi a városnak bőven belefér.
  Az, hogy a szegedi beruházások és a járdaépítés közé egyenlőségjelet teszel, ékes példája annak, amiért soraid örömmel olvasom. Kevesen tudnak ilyen eleganciával lekezelni milliárdos fejlesztéseket. Őszintén tartok a pillanattól, amikor majd nem írsz majd ilyen gyöngyszemeket.”
 • 236. frakk 2010. október 06. 09:09
  „Babocsai néni szeretném ha ennyire lelkesen kommentálnád a Szőke tisza hajóval tegnap megjelent cikket. Idáig érződik a szaga , hogy hogy te nem érzed???”
 • 235. ClarkGriswald 2010. október 06. 08:59
  „Nincsenek illúzióim..”
 • 234. Babocsai_néni 2010. október 06. 08:57
  „Rozsdás, 209.:
  A harmadik szegedi híd kapcsán (amely igazából a negyedik) a realitás nem annyira a kampányfinisben nyilatkozó potentátok szavaiból körvonalazódhat ki, mint inkább a csendes építkezés hangjából.
  Komolyan vehető elemző aligha gondolhatja, hogy Szeged harmadik hídját bármely kormányzati tényező ne Uniós fejlesztési forrásból akarná megvalósítani. Tekintve, hogy erre elvi lehetőség látszik, egyszerűen felelőtlenség is lenne nem ezzel próbálkozni. Épp ezért a kormányzat részéről kampányban ilyet ígérni egyszerű blöff.

  Ebben a ciklusban a híd kapcsán nem történhet több annál, mint hogy az EU-val a város elfogadtatja a híd építésének "európai érdek" tényét és nekikezd a konkrét tervezésnek. Maga az építkezés csak a következő ciklusban kezdődhet meg.”
 • 233. frakk 2010. október 06. 08:57
  „Babocsai Néni: Eddig nem nagyon láttam a neved a Dm fórumokon. Hogy lehet ez? Mégis azonnal egy régi gyakorlott fórumozóra hasonlít a szövegkörnyezeted. Engedd meg én sem erodálni akarom az Mszp tevékenységét hiszen önmagukat már leerodálták rendesen, sőt a folyamat nem állt meg. Ne zavarjon össze ez a népszerűség , hiszen Szegeden az utolsó "vörös titanicon" még mulatnak a hajósok. De mint tudjuk a titanicnak el kell süllyedni. Tudod ez olyan amikor Cato mondta a római szenetusban minden felszólalása előtt" karthagónak pedig pusztulnia kell" Mint tudjuk elpusztult
  Hamis beállításokkal nyertetek választást? Nyertetek egyáltalán? Csak Botka nyert?
  Szeged biztosan veszített. A járda építések ne hari nálam meg nem " beruházások. Aki ilyet állít akkora Közgazdasági tudor , mint a végzettség nélküli üzletkötő a magyar aszfaltnál”
 • 232. szegedix 2010. október 06. 08:53
  „Most végre a Fidesz imádók is meggyőződhetnek arról, hogy mi is a Fidesz célja. Hatalomszerzés vagy a helyi ügyek? Tudnak-e együttműködni a szegedi emberek által megválasztott polgármesterrel?”
 • 231. Babocsai_néni 2010. október 06. 08:52
  „Frakk, 206.:
  Így utólag aligha elegáns a "szorosnak tartott állás"-ra hivatkozni, amikor előzetesen attól harsogott minden, hogy Botka csomagolhat. Néhányan még buktát is sütöttek, meg beszerezték a bort, amit a medve egészségére kívántak elkortyolni. Annál is inkább furcsa lenne az ilyen érvet komolyan venni, mert B. Nagy László megelőlegzett győzelmi bejelentése szerint több ajánlószelvényt gyűjtött össze, mint amennyi szavazatot a későbbiekben kapott.
  Úgy gondolom, hogy a választás előtti napokban nem a "szorosnak tartott állás" volt a meghatározó, hanem inkább az öntelt elbizakodottság.
  Persze vígasztalhatja magát bárki azzal, hogy a többség az ővé, csak épp otthon maradt, de ennek aligha van értelme. Annál is inkább, mert az egyébként a Fidesz egyéni jelöltjét szavazatukkal támogatók közül is számosan Botkát akarták látni a polgármesteri székben.”
 • 230. Babocsai_néni 2010. október 06. 08:41
  „Kortelevel, 199.:
  Kétségtelen, hogy nem vettem figyelembe minden lehetséges körülményt. Talán elnézhető ez nekem, hiszen e fórum aligha az alkalmas felület erre. Ugyanakkor a "pesti" kampánytanácsadók megjelenése (ahol a jelző gondolom nem a helyet, hanem inkább a hozzáértést hivatott jelezni) alighanem több problémát vet fel, mint amennyit megold. Gondolom, ezekkel magad is tisztában vagy, felesleges foglalnunk a fórumot ezek számbavételével.”
 • 229. Babocsai_néni 2010. október 06. 08:34
  „Frakk, 195.:
  Őszinte csodálattal szemlélem agitációs tevékenységedet, a kitartást, amellyel ezt végzed és a hanyag eleganciát, amivel a város életét alapvetően befolyásoló beruházásokat teszed zárójelbe. Soraidat élvezettel olvasom, ezért nem is célom erodálni tevékenységedet.
  Éppen ezért csak egyetlen megjegyzést tennék: Érdemes lenne tudomásul venni, elfogadni, hogy a szegediek döntöttek. Érdektelen, hogy az egyes szegedi individumok szerint jól, vagy rosszul - maga a döntés a lényeg. Ezt nem tiszteletben tartani a demokrácia alapjait kérdőjelezi meg és így egy demokrata tartózkodik is ettől. Aki pedig nem így tesz, annak ugyan miért figyelne a véleményére bárki is?”
 • 228. florian70 2010. október 06. 07:51
  „Sajnálom hogy Budapesten is nem ez a patt helyzet alakult ki ,mert itt Szegeden kénytelen lesz a Fidesz együtt működni a Botkával ,vagyis vége a lejárató dumáknak,mert ha nem a választók észbe kapnak.Meg az ország érdeke is ezt kívánná meg na meg a Nemzeti együtt működés rendszere is ,ugyebár.”
 • 227. Logaritmus 2010. október 06. 07:13
  „Sling, 28 x 1/2 = ? Nalam 14. Ez nem kisebbseg es nem tobbseg. De hagyjuk ezt, es egymas szidalmazasat is. A heten minden kiderul.”
 • 226. sling 2010. október 06. 07:06
  „logaritmus!
  A mostani nem 1/2, hanem több annál. Még ha csak 1-el is (a botkaapátokat beleszámítva).
  Ne csúsztassunk!
  Az mszp-nek lett meg alig ez az eredmény...
  MSZP 12, FIDESZ 14!!!
  <moderálva> a városi cégvezetők maradnak a helyükön, és nem lehet kivizsgálni milyen korrupciók, közbeszerzési tv. kijátszások zajlanak a cégeknél.
  Na további jó fröcsögést szocik!”
245 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáztűzhelyen felejtett étel okozott riadalmat a Retek utcában

Kedd reggel 7 óra előtt 2 perccel riasztás érkezett a szegedi tűzoltóságra: a Retek utca 19. szám alatti panelházban nagy füstöt észleltek. Tovább olvasom