Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Nemzeti esttel ünnepelte Csongrád megye március 15-ét, Farkas Sándor miniszterhelyettesé a díszpolgári cím - fotók

A Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal március 14-én, csütörtök délután Nemzeti esttel tisztelgett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján a hősök és a jelenkor kiválóságai előtt. A Csongrád Megye Díszpolgára címet idén Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese vehette át.
– Nyolcszáznegyven-kilenc óta, Hangzik még a Kossuth-nóta! Addig fújjuk, addig hangzik, míg a nemzet ki nem alszik, Éljen a magyar szabadság, Éljen a Haza! – idézte a Kossuth-nóta egyik strófáját csütörtök délután ünnepi beszédében Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő. A politikus beszédével kezdődött a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal közös ünnepi megemlékezése, a Nemzeti est.
 

– Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az eseményeket, hogy bukás lett a vége, de meggyőződésem, hogy nem ez történt. A 48-as forradalom győzelme lényegesebb mint a szabadságharc veresége. Mi segítette győzelemre a magyar forradalmi vágyat? Nekem más a válaszom mint a tudósoknak. Az akkori magyarok nem ültek fel a korabeli európai elit által terjesztett ideáknak

– fogalmazott Deutsch, aki beszédében a nemzeti sikereink fontosságát hangsúlyozta.
Nemzeti esttel ünnepelte Csongrád megye március 15-ét - GALÉRIA. Fotó: Török János

Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta, ma is történelmet írunk Csongrád megye kiválóságainak segítségével, akik ezen az esten elismeréseket vehettek át.

Először az Elnöki elismerő okleveleket adták át, amit Fehér Éva, a IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. és Tóth Gábor, PC Trade Systems Kft. ügyvezető igazgatója vehetett át. Elnöki Kitüntető Díjat kapott Molnár Gyula zenész, a Molnár Dixieland zenekar alapítója és vezetője. Csongrád Megye Sportjáért és Ifjúságáért díjban részesült Ördögh István súlyemelő edző, Takács László testnevelő tanár, Pólyáné Téli Éva földrajz-testnevelés-gyógytestnevelés szakos tanár és Enginé Ábrahám Anita Katalin tanító. Csongrád Megye Sajtódíját idén a Kurca Televízió szerkesztősége érdemelte ki, amit Nyári János főszerkesztő vett át. Csongrád Megyéért díjat vitéz Szilágyi Árpád városvédő polgár, a szentesi Szilver Táncsport Egyesület és Kincses László orvosigazgató vehetett át.

Az ünnepség részeként Kiss Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke bemutatta Magyarország első egyházi fenntartású, sport és ifjúsági centrumát. – Lassan már az avatásra készülünk, amit augusztus végén tervezünk. A nyolcezer fős stadion mellett több sportpálya, többfunkciós rendezvényhelyszín is helyet kap, amely elsősorban az egyházmegye fenntartásában lévő intézményekben tanuló diákok szolgálatában áll majd, de természetesen a megyét, az egyházmegyét és a várost is szolgálja majd az intézmény – ismertette a püspök.
 
Az ünnepség fénypontja, a Csongrád Megye Díszpolgára cím kiosztás előtt felidézték a korábbi tíz díjazottat, majd Varga Márta, az est háziasszonya Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját szólította a mikrofonhoz, hogy mondja el laudációját.
 
– Sándor nagyságát abban látom, hogy itthon maradt a szülőföldjén és ebben gyönyörködik. És rájöhetünk, jó itt nekünk Csongrád megyében élni. Azért imádkozom, hogy továbbra is lássa szépnek a szülőföldjét, hogy ne vágyjunk el innen és otthonunknak tekintsük a Kárpát-medencét
– mondta Böjte atya, majd Isten áldását kérte az államtitkár munkájára.
 
– Meg vagyok hatódva – kezdte az országgyűlési képviselő, és arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy ha ilyenkor tavasszal a jó időben kimennek a kertbe és megmozgatják a földet, olyan illatot érezhetnek, amit csak itt és lehet megérezni. A jövőről szólva az államtitkár kiemelte, hogy a május 26.-i európai parlamenti és az őszi önkormányzati választás is sorsdöntő a szabadságunk tekintetében.

Farkas Sándor az díjjal járó anyagi elismerés egyik felét a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak adományozta, a másikat pedig a hagyományos fábiánsebestyéni juniális színvonalas megszervezésére fordítja.
 
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár videóüzenetben köszöntötte a díjazottakat. Azt mondta, a szabadságot folyamatosan ki kell vívnunk magunknak és fontos, hogy Szegeden és Csongrád megyében is megőrizzük a szabadságunkat.
 
Juhász Tünde pohárköszöntőjében az ünnep kapcsán a számvetésre hívta fel a figyelmet. – Magyarország felemelkedőben van, a gazdaság növekszik. Azt kívánom, a következő években is legyünk eredményesek – mondta a kormánymegbízott.
 
Az ünnepi műsorban Temesi Mária operaénekes, tanszékvezető egyetemi tanár, Cseh Antal, makói származású operaénekes és Koczka Ferenc zongoraművész, karnagy működött közre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkény kiadatlan műveihez rajzoltak - Tömörkényes diákok illusztrációiból nyílt kiállítás

Tömörkény kiadatlan műveihez rajzoltak - Tömörkényes diákok illusztrációiból nyílt kiállítás
A Nemzeti est előtt mutatták be a könyvet a Csongrád Megyei Kormányhivatal aulájában. Tovább olvasom