Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Nemzeti program a gyermekszegénység felszámolására

Szeged - Kevés gyerek születik Magyarországon, és minden negyedik-ötödik nélkülözni kénytelen. 2006 márciusában készült el az MTA Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programja Ferge Zsuzsa szociológus vezetésével, amelynek kidolgozását több száz szakember és civil segítette.
A Ferge Zsuzsa  és munkatársai által kidolgozott program céljai között szerepel többek között a gyermeki kirekesztés és mélyszegénység szélsőséges formáinak felszámolása, a szegénységet, a kirekesztést újratermelő mechanizmusok átalakítása és a képességek jobb kibontakozásának biztosítása korai életkorban kezdődő fejlesztéssel. Készítői szeretnék elérni, hogy a gyerekek biztonságos környezetben nevelkedhessenek.

Fontosnak tartják, hogy védőnő, szociális munkás, pedagógus segítse a családokat, hogy a gyerek rendszeresen tudjon óvodába és iskolába járni. Ehhez az óvodai férőhelyek számának bővítésére is szükség lenne. Az ingyenes étkeztetéshez jusson hozzá a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő összes bölcsődés, óvodás és 1–4. osztályban tanuló általános iskolás gyermek. A jobb képességfejlesztés érdekében elő kell segíteni, hogy a rossz helyzetű diákokat oktató iskolákban jól képzett pedagógusok dolgozzanak.

Ferge Zsuzsa szerint a program céljai között szerepel többek között a gyermeki kirekesztés és mélyszegénység szélsőséges formáinak felszámolása. Fotó: DM/DV
Ferge Zsuzsa szerint a program céljai között szerepel többek között a gyermeki kirekesztés és mélyszegénység szélsőséges formáinak felszámolása. Fotó: DM/DV

Az anyagi biztonság érdekében törvényben rögzítenék a családi pótlék legalább évente egyszeri emelését, bérekhez, árakhoz igazítását. Úgy vélik, könnyíteni kellene a lakáshoz jutást és megelőzni a kilakoltatást. Több forrást kell biztosítani a szegregáció felszámolására, támogatni kell a szociális bérlakások építését, és javítani a hajlék nélküli családok körülményeit. És természetesen a szülők munkavállalási lehetőségeit is: egyebek mellett a részmunka, távmunka lehetőségének erősítésével. A gyermekjogok érdekében pedig javasolták: hozzák létre a gyermekombudsman intézményét. A teljes, részletes program elérhető a www.gyerekszegenyseg.hu weboldalon.

A program alapján készült „Legyen jobb a gyermekeknek" Nemzeti Stratégiát az Országgyűlés 2007 májusában a parlamenti pártok szinte teljes egyetértése mellett fogadta el.

Olvasóink írták

 • 7. darch 2010. február 28. 11:45
  „A honlapon miért szinte csak roma gyermekek vannak? Nem diszkrimináció, hogy szerintük csak a romákat sújtja ez a jelenség? Mennyi pénz megy el a különböző "szakértőkre", konferenciákra, szócséplésre, amiből levest lehetne inkább főzni?
  Én vagyok a rohadék, ha ilyenkor eszembe jut Kolompár Orbán, aki a roma gyerekek pénzén ment nyaralni?”
 • 6. flexsnake 2010. február 22. 19:50
  „4. meg a nemzeti is de attól hogy a jobbik magyarországot is beleírja a megnevezésébe még nem lesz magyar. Ahogy a program sem lesz nemzeti ha csak egy nemzetiséget segít mint mindig minden.”
 • 5. Dittike 2010. február 22. 19:31
  „" Az anyagi biztonság érdekében törvényben rögzítenék a családi pótlék legalább évente egyszeri emelését, bérekhez, árakhoz igazítását." azért az anyagi biztonságot kitűzni célként eléggé vakmerő dolog.aki családi pótlékból él,az sosem lesz anyagi biztonságban..”
 • 4. maros50 2010. február 22. 17:28
  „Kiváncsi lettem volna,hogy ha JOBBIK ül a parlamentben elfogadta volna "legyen jobb a gyermekeknek"Nemzeti Sratégiát?Mert a nevében is benn van a "jobb" kifejezés!”
 • 3. Yossarian 2010. február 22. 17:11
  „nincs itt baj semmi. mindjárt jön a viktorka, és megoldja ezt a problémát is.”
 • 2. mugri 2010. február 22. 14:52
  „A prógrammbul eggyellöre méggcsakka szöggénnysségkuttattókkk jövveddellmit sikkerrűtt kiterrmőllni, he-he:)))”
 • 1. flexsnake 2010. február 22. 12:40
  „,,Több forrást kell biztosítani a szegregáció felszámolására"

  Ismét egy ,,cigányprogram"? Kösz, nem kell!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új műszaki, mérnöki, gazdasági képzés

Szeged - Régiónkban a műszaki képzés kínálata sokáig elmaradt más tudományterületekétől. Ezért… Tovább olvasom