Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nemzetiségi műsorok: nincs megoldás

A nemzetiségi műsorok sorsát és a Magyar Rádió szegedi körzeti stúdiójának működését érintő kérdésekkel kerestük fel Varga Zoltán stúdióvezetőt. Az előbbi témával kapcsolatban kaptunk választ, a hallgatottságot érintő kérdéseinkre egy hét elteltével sem válaszolt Varga Zoltán.
Varga Zoltántól szerettük volna megtudni, milyen technikával dolgoznak. Fotó: Frank Yvette
A Magyar Rádió szegedi regionális stúdióját, különösen a nemzetiségi műsorok sorsát érintő változások kapcsán kerestük meg a közelmúltban Varga Zoltán stúdióvezetőt. Szerettünk volna a stúdió jelenlegi működéséről is tájékoztatást kapni. A keleti normás URH-adásokkal kapcsolatban a stúdióvezető készségesen nyilatkozott, de a rádió hallgatottságát, a munkatársak számát firtató kérdéseinkre többszöri megkeresésünkre sem válaszolt.

Mint ismeretes, a keleti normás URH-adások február elsejével megszűnnek. Ezen sugározza a rádió a nemzetiségi, a regionális műsorait és a parlamenti közvetítést. A szegedi regionális stúdió számára a fő problémát az okozza, hogy az itt készített, napi két-két órában sugárzott román és szlovák nemzetiségi magazin is keleti normás URH-adás. Annak ellenére, hogy a 2006. február 1-jei határidő már kilenc éve ismert, mindenki számára megfelelő megoldást eddig nem sikerült találni.

Számtalan ötlet felmerült, az elképzelések, a lehetséges megoldások szinte napról napra változnak a határidő lejárta előtti hetekben. Az ORTT ötletét – a nemzetiségi műsoroknak a Petőfi adó, az országgyűlési közvetítéseknek a Kossuth rádió adjon helyet – a Kossuth rádió elutasította. Többek között azért, mert szerintük ez a Petőfi magyar nyelvű adásainak megszűnését jelentené.


Kérdések - válaszok nélkül

Varga Zoltán további kérdéseinkre időhiányra hivatkozva nem válaszolt. Ezért e-mailben küldtük el kérdéseinket, amire egy hét eltelte után sem kaptunk választ. A stúdióvezetőtől a következőket szerettük volna megtudni:

1. Mennyi a műsorideje a stúdiónak? Mikor vannak saját műsoraik? Mi indokolja a Kossuth rádió műsorának sugárzását ezen a frekvencián napi körülbelül 20 órában, amikor egy másik frekvencián egész nap hallható a Kossuth?

2. Mekkora stábbal, milyen technikával, milyen költséghatékonysággal állítják elő ezeket a műsorokat? Mekkora a havi költségvetésük, milyen arányban működik az adófizetők pénzéből és mennyi bevételük van üzleti tevékenységéből (reklámból)?

3. Mi indokolja ekkora épület fenntartását a szerkesztőség céljaira?

4. Milyen közönséget szólít meg?

5. Milyen helyet foglal el a stúdió a konkurens adók között, milyen speciális igényeket elégít ki?
Ha Varga Zoltán mégis úgy dönt, hogy válaszol kérdéseinkre, természetesen nyilatkozatát közöljük. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvilágítják a kórházat

A rendelőintézet után a szegedi kórházat is átvilágítják. László Gábort, a szakrendelő volt… Tovább olvasom