Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Nemzetközi hárfaverseny kezdődött Szegeden

Szeged - A 28 év alatti művészek bemutatkozásával kedden elkezdődött az I. Nemzetközi Hárfaverseny Szegeden. A szombatig tartó művészeti seregszemlére tizenkét országból érkeztek résztvevők - közölte Szabó Norbert szervező.
Az első alkalommal megrendezett hárfaversenyre nemcsak Magyarországról, hanem például az Egyesült Államokból és Dél-Koreából érkezett összesen negyvenkét fiatal művész - mondta el a szakember a verseny kezdete előtt.

A versenyzők három korcsoportban mérik össze tudásukat. A szabadon választott művek mellett a programban szerepelnek kötelező darabok is, melyek összeállításánál a szervezők törekedtek arra, hogy a versenyzők megismerjék a magyar zeneszerzők alkotásait és a hazai népzenét is - tudatta a szervezőbizottság tagja.

A gyerekek a hárfatanulást egészen fiatalon, már öt-hatéves korban elkezdhetik. A kisgyerekek számára apró, egyszerűsített, pedál nélküli hangszereket készítenek. A verseny indulói között is vannak már ügyes és jól felkészült tízéves diákok - fogalmazott a muzsikus.

Szabó Norbert elmondta: a művészeti seregszemle megrendezését az tette lehetővé, hogy egy francia hangszergyártó cég a kezdeményezés mellé állt, és húsz hárfát szállított a Tisza-parti városba, melyen a versenyzők gyakorolhatnak és bemutathatják produkcióikat. A verseny pénzdíjait is a vállalkozás ajánlotta föl.

A művészek produkcióját nemzetközi zsűri értékeli. A seregszemle eredményhirdetését és a gálaműsort szombaton este rendezik az egyetem tanulmányi és információs központjában, ahol a három kategória legjobbjai lépnek föl a Gyüdi Sándor vezette Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beérett a ritka kaki szilva Szegeden

Szeged - Az ősi távol-keleti gyümölcs bizarr elnevezését a latinból – diospyros kaki, vagyis… Tovább olvasom