Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Nemzetközi irodalmi díjat kap Darvasi László

Darvasi László írónak ítélték oda az első Aleksandar Tisma Nemzetközi Irodalmi Díjat az Isten. Haza. Csal. című novelláskötetéért.
Az irodalmi díjat a 2016-ban alapított Aleksandar Tisma Alapítvány ítéli oda kétévente egy olyan írónak, akinek életműve vagy egy kötete megjelent bármely világnyelven, és azt angolra, németre vagy franciára is lefordították. Darvasi László a kötet német fordításáért, a Wintermorgenért kapta az elismerést. A Peter Handke, Ilma Rakusa, Mathias Enard, Vladislava Gordic Petkovic és Konrád György összetételű zsűri indoklása szerint Darvasi László nyelvének mágiája képes a legszörnyűbb dolgokat is felemelni, és ez a novelláskötetét egyedi olvasói élménnyé teszi.

„A szerző 35 novellán keresztül foglalkozik a rendezetlen családi viszonyokkal, a szociális nincstelenséggel és elhagyatottsággal, az idegengyűlölettel, a bűnözéssel és balesetekkel, de titokzatos történésekkel is, amelyek a mindennapi életet kibillentik megszokott kerékvágásából. Darvasi alakjait valamiféle nosztalgikus vigasztalanság jellemzi, amely abszurditása időnként Kafkát idézi. A szerző bravúrosan fejezi ki a karakterek érzelmeit, és mutatja be tetteiket, szuggesztív erejével pedig olyan rémálomszerű világokat teremt, amelyek egyszerre ijesztenek meg és nyűgöznek le" – olvasható az indoklásban. Az emlékplakettből és 10 ezer eurós pénzjutalomból álló díjat június 24-én adják át Újvidéken. Darvasi László novelláskötetének szerb fordítását hamarosan a szerbiai Akadémiai Könyvkiadó adja ki, az az intézmény, amely Aleksandar Tisma teljes életművét is kezeli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ők nyertek páros belépőt villámjátékunkon a Mezítláb a parkban című előadásra

Ők nyertek páros belépőt villámjátékunkon a Mezítláb a parkban című előadásra
Az IH Rendezvényközpont hétfői előadására 3 páros belépőt sorsoltunk ki a helyes választ beküldők… Tovább olvasom