Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nemzetközi operafesztivál: versenyben a szegediek

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagjai közül ketten jutottak tovább a szabadtéri, a Mezzo és az Armel Produkció nemzetközi operaversenyébe: Altorjay Tamást a brémai, Cseh Antalt a New York-i produkció valamelyik szerepére javasolta a zsűri.

A szabadtéri, a Mezzo és az Armel Produkció nemzetközi operaversenyének szegedi elődöntőjéből a több mint százhúsz pályázó közül húszan jutottak tovább a középdöntőbe. A versenyben maradók között van a Szegedi Nemzeti Színház társulatának két tagja, Altorjay Tamás és Cseh Antal is.

Altorjay Tamás akár a brémai versenyprodukcióba is bekerülhet. Fotó: DM/DV

– Építészmérnöki diploma után kollégáim többségénél később kezdtem el az énekesi pályát, ezért kimaradtak az életemből a versenyek. Örültem, hogy most lehetőségem adatott részt venni egy nemzetközi megmérettetésen, ahol nincs korhatár. Egyetlen elvárásom volt: szakmai lelkiismeretemnek, saját elvárásaimnak szerettem volna megfelelni, és minél jobban helytállni. Az eredményt továbbra is másodlagosnak tekintem – mondja Altorjay Tamás, az operatársulat basszistája, akit Michael Kunze és Ben Kingsley Raoul című új darabjának Per Anger szerepére javasolt a zsűri. A Raoul Wallenbergről szóló opera Kovalik Balázs rendezésében ősbemutatóként kerül színpadra a brémai színházban. Altorjay Tamásnak a négy másik elődöntő továbbjutójával kell majd megmérkőznie a szerepért. Gyerekkorában járt utoljára Brémában, jól beszél németül is, ezért boldog lenne, ha sikerülne bekerülnie a versenyprodukcióba, és így a 2008 novemberében esedékes szegedi döntőbe. – A Mezzo tévécsatornának köszönhetően hatalmas publicitást kap majd a verseny, ha úgy alakul, munka közben külföldi pályatársakkal, rendezőkkel ismerkedhetünk meg, ami szakmai szempontból nagy lehetőség. A versenydarabot nem ismerem, a kottáját még nem kaptam meg, de a második fordulóba már választottam új áriákat. A versennyel kapcsolatban azt is el tudtam volna képzelni, hogy egy teljesen hazai gyártású szegedi produkció is részt vegyen a megmérettetésben. Az operafesztivál jellegű döntőt jó ötletnek tartom, bár azt gondolom, ez nem helyettesítheti a helyi operaéletet, és önmagában nem vigasztalhatja a szegedi operabarátokat. Én továbbra is a helyi gyártású szegedi operaélet szurkolója maradok.

Cseh Antalt John Proctor szerepére javasolta az elődöntő zsűrije. Az ismert Arthur Miller-dráma, a Salemi boszorkányok nyomán született Ward-operát Alföldi Róbert állítja majd színpadra a New York-i Dicapo Opera Theatre-ben.

Cseh Antal a New York-i versenyprodukcióba kerülhet, ha a középdöntőből is továbbjut. Fotó: DM/DV

– Azért indultam el ezen a versenyen mert nagyon jó lehetőségnek gondolom arra, hogy külföldön is megmutatkozhassam. Szerettem volna a versenyprodukciókat színpadra állító kitűnő rendezőkkel is dolgozni. Alföldi Róbert két korábbi szegedi előadásában, a Faustban és a Csárdáskirálynőben kórustagként már szerepeltem, de most egészen más lenne a New York-i versenydarabban együttműködni. Még nem kaptam meg a megtanulandó opera kottáját, de az már biztos, hogy a középdöntőre is feleségem, Kerényi Mariann korrepetitor segít felkészülni. Tíz hónapos kislányunk, Julianna is jól tűri, hogy otthon is sokat énekelek. Határozott zenei ízlése van: a napokban egy Prokofjev-darabot nem bírt sokáig hallgatni, a Mozart-műveket viszont kifejezetten szereti.

Ötből egy

A középdöntőre január végén Szegeden kerül sor: minden szerepre az elődöntőkből továbbjutott öt-öt szereplő közül a rendezők választják ki az egyes versenyprodukciók végleges szereposztásait. Ezután következhet az előadások létrehozása a partner operaházakban: a versenyzők a rendező és a karmester vezetésével készülnek fel a végső megmérettetésre, a Szegedi Nemzetközi Operafesztiválra, amit 2008 novemberében rendeznek meg a nagyszínházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhavi tiszteletdíját ajánlotta fel az óvodának Bakai Csaba

Szeged - Egyhavi képviselői tiszteletdíját ajánlotta fel a Deák Ferenc utcai óvoda számára Bakai… Tovább olvasom