Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Nemzetközi vitorlázórepülő-bajnokság Szegeden

Vitorlázórepülő-bajnokságot rendeznek az elkövetkező két hétben Szegeden. A magasban repülés egyik fő feltétele a bogártalanítás.
Ki lesz a levegő királya? Ezt próbáltuk kideríteni vasárnap délelőtt a szegedi repülőtéren, ahol közel száz vitorlázórepülő és annak pilótája várta, hogy a magasba emelkedjen. Az elkövetkező időszakban egyébként jó, ha hozzászoknak a szegediek az áramvonalas, különböző fesztávolságú gépek látványához: két hétig a városban és környékén rendezik meg az 52. magyar vitorlázó repülő nemzetközi bajnokságot.

Ha csak az előkészületeken múlna egy-egy bajnoki cím, bizonyosan a Dunakesziről érkezett Dobransky Péter gépe siklott volna legdélcegebben a levegőben. A LAK 17-es „bogármentesítéséről" két állandó segítője, Zákányi Eszter és Kiss Aranka gondoskodott. Utóbbi elmondta, azért fontos milliméterről milliméterre megtisztítani a gépet, hogy a pilóta a levegő áramlatait a számára legkedvezőbb módon használhassa ki. Bár mi már csillogó-villogónak láttuk a gépet, Eszter még Prontót, azaz portaszító folyadékot fújt rá a szárnyakra. – Mint egy jó bútor – jellemezte a gépet. A heves törlések közepette azt is megtudtuk, egy ilyen masinát csak az első alkalomkor nehéz összeszerelni: a következő versenyekre a lányok már húsz perc alatt összedobják az alkatrészeket.

Nem csupán magyarok indultak-indulnak a versenyen: többek között Németország, Szlovénia és Románia legjobbjai képviselik hazájukat, de Japánból is érkezett pilóta. Az égbe végül négy különböző osztályba sorolt repülők emelkedtek fel. Közülük a tizenöt méternél nem hosszabb fesztávú, és vízzel fel nem töltött gépek külön versenyeztek a Szent-Györgyi Albert Kupáért. Pacz Gábor szervező elmondta, ezek azok a repülőgépek, amelyek leginkább hasonlítanak azokra az égi járművekre, amelyek a Nobel-díjas biokémikus ideje alatt is repkedtek a levegőben, és amelyekkel a tudós is nem egyszer felszállt. Az apropót természetesen az adta, hogy Szegeden idén egyébként is számos rendezvényen emlékeznek meg a tudósról, aki hetven évvel ezelőtt vehette át az orvosi Nobel-díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gallusz Niki: Minden erőmmel megpróbálok optimista lenni

Minden megtakarított pénzét a tánc– és énekóráira költötte, keményen megdolgozott a sikerért.… Tovább olvasom