Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Neo: keserédes, de energiával teli

Izgalmas, érett popzene – így jellemezte Milkovics Mátyás a Neo készülő új lemezét. A zenekarral – amely a Kontroll című film zenéjét írta – szegedi koncertje előtt beszélgettünk.
A Neo: Hodosi Enikő, Milkovics Mátyás, Kőváry Péter. Ráéreztek egymás dalaira Fotó: Schmidt Andrea
– Mit lehet tudni a készülő új lemezről?

Milkovics Mátyás: – Az új lemez dalait azóta írogatjuk, amióta ebben a formában létezik a zenekar, tehát 2003 végétől. Az aktív munka azonban egy-másfél hónapja tart. Sok feladat van még, ötletelünk, keverünk, csiszolgatjuk a dalokat. A következő egy-két hónap még ezzel telik. A Neo eddig is nagyokat kalandozott az elektronikus zene, illetve a pop területén, de ez most valami új lesz megint. Érett, izgalmas, jó értelemben vett popzene.
Hodosi Enikő: – Kezdetben furcsa volt, hogy mindenki más zenei háttérrel jött, de nagyon érdekes, ami ebből kialakult. Eleinte félő volt, hogy túl eklektikus lesz az album, ehhez képest ráéreztünk egymásra.

– Mennyire széles a skála, miket hallgatnak?
M. M.: – Színes a paletta, mindenki jó zenei nevelést kapott, gyerekkorunk óta foglalkozunk zenével, zenéléssel. Megpróbálom összefoglalni, hogy milyen szélsőségek között mozgunk: Bach és Rolling Stones, Depeche Mode és Björk, David Bowie és Radiohead.

– A Kontroll című film, amelynek a zenéjét a Neo írta, sok változást hozott. A zenekar átalakult, a film pedig Európa-szerte ismertté tette az együttest. Mindezt hogyan élték meg?
M. M.: – Gyerekkorom óta, ha zenét szereztem, mindig valamilyen kép is megjelent hozzá. Nagyon izgalmas volt, hogy ezúttal egy filmhez lehetett számokat írni. Nem gondolkodtunk azon, hogy ez hogy befolyásolja a karrierünket. Azért is tetszett a dolog, mert olyan hangulatú a film, mint amilyenek mi is vagyunk – picit melankolikus, keserédes, de energiával teli. Furcsa együttállás, de ez a világ tetszik nekünk.

– Filmzene, saját szám, remixek. Melyikhez milyen hangulat kell?
M. M.: – Minden embernek sok énje van. Szerettem az aiiaiiiyóval foglalkozni, ami egy vidám szám, de rá tudtam hangolódni a picit depressziós Kontrollra is.

– Angolul írják a dalaikat, sokat lépnek fel külföldön. Miért?
H. E.: – Mindig is célja volt a zenekarnak, hogy külföld felé nyisson, erre adódott is lehetőség a Kontroll kapcsán. Továbbra is külföldi szervezőirodákat keresünk, mert az együttes készen áll arra, hogy ne csak itthon mutatkozzon be. Nem véletlenül írjuk angolul a számokat és próbálunk olyan zenei irányt megfogni, ami külföldön is megállja a helyét.

– Más a hazai és a külföldi közönség?
M. M.: – Az emberekre alapvetően mindenhol ugyanúgy hatnak a hangulatok és zenék. Mivel nem vagyunk szupersztár zenekar, nyilván sokan nem ismerik külföldön a muzsikánkat. De ahol eddig jártunk, mindenhol pozitívan fogadtak.

– Dave Gahan, a Depeche Mode énekesének önálló magyarországi koncertjén előzenekarként léptek fel. A Depeche Mode tavaszi budapesti koncertjén is a Neo lesz az előzenekar?
M. M.: – Az utóbbi években sok sztár előtt játszottunk, például a Massive Attack vagy a Duran Duran előtt. De mindig az utolsó pillanatban hívtak bennünket. Még nem derült ki, hogy mi leszünk-e a Depeche Mode előzenekara.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kíváncsiság és empátia

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a… Tovább olvasom