Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Népművészet mézeskalácsból

Szeged - Beindult a karácsony előtti nagyüzem Szabóné Gyuris Zsuzsanna és Szabó Ferenc szegedi lakásában. A szövő népi iparművészek kezdetben kedvtelésből sütöttek mézeskalácsot a családtagoknak, ma már népművészeti dísztárgyként árusítják az édességeket.
Művészi szintre emelte a mézeskalács-készítést Szabóné Gyuris Zsuzsanna és Szabó Ferenc. A szegedi rokkantnyugdíjas házaspár mindkét tagja szövő népi iparművész. Amikor nem szőnyegeken dolgoznak, vagy terítőket, rongybabákat varrnak, akkor díszes, sokféle színben pompázó mézeskalácsokat sütnek és dekorálnak. Zsuzsanna eredetileg kereskedő, Ferenc szakács-cukrász volt, de egészségi állapotuk már nem teszi lehetővé, hogy szakmájukban dolgozzanak.

Népművészet mézeskalácsból. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Először csak családtagoknak csináltuk a mézest, majd egyre jobban ment. Azért kezdtük el, hogy lefoglaljuk magunkat. Tíz-tizenegy éve értékesítjük a mézeskalácsot vásárokban népművészeti dísztárgyként, illetve egyéni megrendelésre formáljuk a finomságokat – meséli Zsuzsanna, aki látássérült; mindössze a harminc százalékát látja annak, amit egy egészséges ember. Ezért a díszítés oroszlánrésze a férjére marad, aki azt mondja, kicsit újragondolják a népművészetet, de alapvetően hagyománytisztelők, kerülik a giccses megjelenítést.

– Nem titkos a recept, amely alapján dolgozunk. Meg szoktam adni, ha valaki elkéri, és ha ügyes, meg tudja csinálni. Vegyes virágmézet használunk a tésztához. Nagy tételben, műanyag hordóban vásároljuk egy szegedi termelőtől – kezd beavatni a kulisszatitkokba Ferenc, miközben egy Mikulás-formát „öltöztet" fehér cukormázzal. Nemcsak karácsonykor van igény mézeskalácsokra, hanem például lakodalmakra köszönőajándéknak, születésnapra, ballagásra is. Előfordult, hogy színészeknek készítettek premierajándékot, de olyan is volt, hogy kisgyerekek óvodai jelét kellett megalkotniuk.

Úgynevezett ütőfás mézeskalácsra szintén van igény, ennek legalább egy hónapig érlelik a tésztáját, amely keményebb, tojás- és tejmentes. Az ezekre érzékeny gyerekek nagy örömmel fogják kezükbe a mézes Mikulás-figurát, és a csokoládéval ellentétben el is fogyaszthatják.
Szabóék panellakásában szeptember táján indult a karácsonyt megelőző nagyüzem: sok-sok ehető dísz – egyebek közt fenyő, Mikulás, csipkés harang, adventi koszorú, szalvétagyűrű, tűzoltóautó, helikopter és motor – sorakozik dobozokban. A házaspár gőzerővel készül a karácsonyi vásárokra: november 23-ától az Árkádban, november 30-ától pedig a Dóm téren árusítják a mézeseket. Igyekeznek úgy dolgozni, hogy a készlet kitartson és el is fogyjon, bár ahogy mondják, „szerencsére minden maradékra van családi pusztító háttér".

Olvasóink írták

  • 1. sebajtóbiás 2012. november 07. 14:23
    „Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a német nyelv után jöhet az angol?

"Ez nem így szerepel a dokumentumban" – ennyit reagált Hoffmann Rózsa. Tovább olvasom