Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Népszavazási kiskáté 2.

A március 9-i ügydöntő népszavazáson Csongrád megye körülbelül 340 ezer választópolgára vehet részt. Az országos referendum eredményességéhez több mint kétmillió polgár azonos válasza szükségeltetik. Összefoglaljuk a legfontosabb voksolási tudnivalókat.
Ki lehet a szavazatszámláló bizottság tagja? E testület egyrészt az önkormányzati képviselő-testületek által 2006-ban megválasztott tagokból, másrészt a népszavazást kezdeményezők közös megbízottjából és az országgyűlési képviselettel rendelkező, de a kezdeményezésben részt nem vevő pártok által megbízott tagokból áll. Csongrád megye 440 szavazatszámláló bizottságában a pártok – tegnapig – 706 tagot delegáltak. Egy szavazókörre mintegy 600, de legfeljebb 1200 választópolgár jut. Az előző választás óta Hódmezővásárhelyen hússzal, Kisteleken kettővel csökkent a szavazókörök száma.

Hogyan lehet szavazni? Csak személyesen. Csongrád megyében körülbelül 340 ezer választásra jogosult polgár járulhat a szavazóurnákhoz.

Hogyan állapítja meg a voksolni kívánó személyazonosságát a szavazatszámláló bizottság? Megnézi az illető személyazonosító igazolványát (a „régi" könyvecske, vagy a kártya formátumút), az útlevelét, a (kártya formátumú) vezetői engedélyt, továbbá mindegyik felsorolt igazolvány mellett a lakcímkártyát.

Hogyan lehet érvényesen szavazni? Csak a kérdések alatti válaszok közül az egyikre lehet, az alatta elhelyezett körbe tollal írt x vagy + jellel.
Mikor kezdődik és zárul a kampánycsend? A voksolást megelőző nap (vagyis március 8-án) 0.00 órájától a szavazóhelyiségek bezárásáig (vasárnap 19 óráig).

Mikor eredményes ez az ügydöntő népszavazás? Ha legalább az összes választópolgár több mint egynegyede (körülbelül 2 millió voksoló) a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

A három kérdés, három szín

A népszavazás három kérdését három különböző színű szavazólapra nyomtatták. A lila színűn az olvasható: Egyetért-e ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni? A zöld színűn: Egyetért-e ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni? A fehér szavazólap szövege: Egyetért-e ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ádámon Kölnben is segíthetnek

Szeged - Úgy tűnik, együtt van a 6 millió forint Varga Ádám őssejtkezelésére, de üröm az örömben, hogy a kínai magánklinika árat emelt. Tovább olvasom