Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Népszerű a zooiskola

Rohamosan nő a Szegedi Vadaspark zooiskolai foglalkozásainak népszerűsége. Már az idén több mint tízezren látogatták az ismeretterjesztő órákat. A foglalkozásokra más városokból is érkeznek.
Tehenet simogatni is lehet, de csak nyitott tenyérrel és zárt, feszes ujjakkal. Fotó: Karnok Csaba
Az idén tíz hónap alatt több mint ezer gyerekkel több látogatta a Szegedi Vadaspark zooiskolai foglalkozásait, mint tavaly egész évben. A november eleji adatok szerint 10 ezer 245-en vettek részt az iskolai tananyaghoz kapcsolódó ismeretterjesztő órákon – tudtuk meg Juhász-Gőz Szilvia zoopedagógustól. Kiemelte: a zooiskolai rendszert Szegeden vezették be először, mégpedig Pintér Tibor ötlete és tematikája alapján 1993-ban. Tőle a stafétabotot Konrád Mónika vette át, aki hollandiai tapasztalatai alapján újabb irányt határozott meg.

Jelenleg az óvodások, általános- és középiskolások látogatják rendszeresen – havi és kéthetes ciklusokban – a foglalkozásokat. Nemcsak a szegedi közoktatási intézmények gyerekcsoportjai jelentkeznek be, a kirándulók is részt vesznek a foglalkozásokon.

– Az idén többek között Sopronból, Bajáról, Kecskemétről, Orosházáról és Békéscsabáról is érkeztek osztályok szakmai órákra – mondta a zoopedagógus. Szeptembertől október végig és márciustól a tanév végéig nem ritka, hogy napi öt-hat órában is foglalkozásokat tart. Most a tanárok számára olyan vázlatokat dolgoznak ki, amelyekkel ők is megtarthatják a vadasparki órákat.

Állattartás

A legtöbb gyerek szeretne otthon kisállatot tartani. A tapasztalat szerint se a szülők, se a gyerekek nincsenek tisztában azzal, hogy ez mivel jár. A vadasparki foglalkozásokon szakszerűen elmagyarázzák az állattartás menetét. Hangsúlyozzák: nemcsak az állatok vannak az emberekért, hanem a viszony kölcsönös.

Rieszné Májer Szilvia a szegedi Zrinyi Ilona Általános Iskola tanítónője a kezdetektől viszi osztályait, napközis csoportjait az állatkertbe. Azt vallja: könyvből nem lehet természetismeretet tanítani. – Megfigyeltem, hogy minden osztályban kialakul egy mag, ők a későbbiekben behatóbban foglalkoznak a biológiával – említette a tanítónő. Talán ennél is fontosabb, hogy a vadasparkot rendszeresen látogató gyerekek természetszeretők lesznek.

A zoopedagógus szerint nem lehet elég korán kezdeni a természet megismerését, ezért jár rengeteg óvodás is a vadasparkba. A dorozsmai Jerney utca nagycsoportosai tegnap kérdésekkel is elhalmozták a foglalkozásvezetőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom