Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Népszerű az egészségvonat

Vasárnapig állomásozik Szegeden az egészségvonat, melyben szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos szűrővizsgálatokat végeznek ingyenesen. A mobil szakorvosi rendelő már az első napon nagy sikert aratott.
Az egészségvonat személyzete jó tanácsokkal is ellátta az alkalmi utasokat. Fotó: Frank Yvette
Különleges szerelvény gördült be tegnap délelőtt a szegedi nagyállomásra. Az egészségvonat Nyíregyházáról érkezett, és vasárnap estig áll az 5. vágányon, ahol fogadja mindazokat, akik szívesen részt vennének egy ingyenes, átfogó szív- és érrendszeri megbetegedéseket szűrő vizsgálaton.

A három vasúti kocsi – melyeket belülről teljesen átalakítottak színes, vidám rendelővé – pillanatok alatt megtelt várakozókkal. A nyitás után nem sokkal már olyan sokan voltak, hogy nagyjából egy óra alatt lehetett végigérni a szerelvényen, ám ezt az időt senki nem sokallta. Itt ugyanis szó sem volt a hagyományos orvosi váróban töltött holtidőről: két vizsgálat között is folyamatosan rövid előadásokat, jó tanácsokat hallgathattak meg a résztvevők, illetve kérdéseiket is feltehették azoknak a szakembereknek, akik a vonat „személyzetét" alkotják.

Az egészségvonaton végzett vizsgálatok többsége banálisnak tűnhet, ám ebből is látszik: milyen kevés is elegendő ahhoz, hogy ki lehessen szűrni Magyarország egyik vezető betegségcsoportját. A vérnyomás, vércukor, koleszterin és trigliceridszint mérésén túl vizsgálják a látást és az egyensúlyérzéket, valamint magasságot, súlyt, haskörfogatot és pulzust is mérnek. A kapott adatokat a végén számítógéppel elemzik, az eredményről pedig papírt állítanak ki.

Séta az egészségért

Az egészségvonat programjához kapcsolódóan „10 000 lépés az egészségért" címmel sétát tartanak vasárnap délelőtt 10 órától, melyhez bárki csatlakozhat. A Dugonics tértől a nagyállomásig tartó menettel a szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy már napi öt kilométer megtétele elegendő ahhoz, hogy megszabaduljunk a szív- és érrendszeri betegségek legnagyobb kockázatát rejtő felesleges kilóktól.

– Hogy tetszik az egészségvonat? Az attól függ, milyen eredményt hoznak ki – mosolygott Boldis Béla. A férfi elmondta: ugyan időnként részt vesz laborvizsgálaton, ilyen komplex vizsgálatot butaságnak tartott volna kihagyni, ezért jött el.

– Az emberek csak akkor járnak orvoshoz, ha valami bajuk van, szűrővizsgálatokra nem áldoznak a szabadidejükből. Ezért döntöttünk úgy, hogy mi megyünk el hozzájuk – magyarázta a kezdeményezés okát Erős László, az egészségvonatot működtető Sanofi-Aventis gyógyszergyár főorvosa. A mobil szűrőállomás az ország 22 városába látogat el, sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a múlt heti első helyszínen három nap alatt több mint 700-an látogatták meg.

Bár a vonat vasárnap elmegy, hasonló vizsgálatokra továbbra is lesz lehetőség Szegeden. Körülbelül két hét múlva nyílik meg a két belgyógyászati klinika közös kardiometabolikus centruma, mely szintén ingyenesen, háziorvosi beutalóval lesz látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukon kezdik a megszorítást

Kevesebb pénzből működik majd az új szegedi közgyűlés: harminc százalékkal, 45 ezer forinttal… Tovább olvasom