Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Népszerűbb a pillepalack

Szeged - A környezetvédelem lehet a vesztese a termékdíjszabályok módosításának: még az eddiginél is kevesebb visszaváltható palack készülhet. A szegedi tapasztalatok azt mutatják: az eldobható kiszerelések a népszerűbbek, a környezettudatosságnál ugyanis fontosabb tényező az ár.
– Uram, az ára magáért beszél – sommázta tegnap egy hipermarket üvegvisszaváltója előtt vásárlási ars poeticáját Nagy István. Rámutatott: a söröknél 50 forint az árkülönbség az üveges és a dobozos kiszerelés között, előbbi javára. A szeszes italoknál tehát még meg is éri környezettudatosnak lenni. Más a helyzet viszont az üdítőknél, ásványvizeknél.

– Az üveg jóval környezetbarátabb megoldás, üdítőket viszont nem árulnak ilyen kiszerelésben. Marad a pillepalack és a visszaváltható műanyag: előbbit szoktuk venni, mert nincs vele nyűg, nem kell visszahozni. Olcsóbb is – sorolta érveit Tanács Vince. A GfK Piackutató Intézet idén márciusi felmérése is véleményére rímel: a palackos üdítőket és ásványvizeket vásárlók 37 százaléka választja az eldobható kiszerelést, csupán 25 százalék figyel arra, hogy betétes palackot vegyen.

Sajtolás, hőkezelés

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. sándorfalvi úti hulladéklerakójából havonta mintegy 20 tonna pillepalack kerül ki feldolgozott állapotban. Az összepréselt, egyenként 200 kilogrammos bálákat értékesítik, például Kínába adják el, ahol adott esetben akár pulóver is készülhet belőlük. A műanyag palackok háromféleképpen hasznosíthatók újra: sajtolással kerti paddá, virágcseréppé alakulnak, vegyi eljárással kombinált hőkezeléssel újra üdítősflaska, egyszerű hőkezeléssel pedig fólia készülhet belőlük.

A hazai zöldszervezetek attól tartanak, még inkább háttérbe szorulhat a környezettudatosság – még annyi újra felhasználható palack sem kerül majd forgalomba, mint eddig, ha az Európai Unió nyomására a kormány a napokban dönt a termékdíjszabályok megváltoztatásáról. A szabályozás megengedőbb lenne: a gyártók több eldobható palackos terméket forgalmazhatnának. Holott az utóbbiakat Németországban vagy az Egyesült Államokban már megszüntették: kötelező a betétdíj, csak visszaváltható palackokat lehet vásárolni.

Városi szemétrazziáinkon már így is pillepalackhalmokkal találkoztunk. Ráadásul a háztartásokból kikerülő palackok többsége nem a szelektív hulladékok közé kerül, hanem ömlesztve a szemétlerakókba – itt pedig égetéssel, lerakással semmisítik meg, nagy környezeti terhelést okozva.

Bojtos Ferenc, Csemete Kiss Ferenc Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője elmondta: több felmérést is végeztek Szegeden, és kiderítették, a vásárlókat elsősorban a termékek ára befolyásolja – vagyis mivel az eldobható palackos árukat nyomott áron kínálják, népszerűbbek. A környezettudatosság kevéssé jellemző nálunk, a fogyasztók szerint sok probléma van a visszaváltható üveggel: drágább, vissza is kell vinni.

– Az üvegeket jelenleg 30-40, a műanyag palackokat 3-4 alkalommal töltik újra. Megoldást jelentene, ha minél többször újrahasznosítható palackokat hoznának forgalomba – fogalmazott Bojtos Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzér, bodza, henna

Az 1800-as évek előtt, amikor még nem léteztek szintetikus festékek, elődeink festőnövényekkel… Tovább olvasom