Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 29°C Még több cikk.

Népszerűbben őriznék az értékeket

Szeged - A Csárdáskirálynőtől az Édes Annán át a Három nővérig 13 bemutató szerepel a Szegedi Nemzeti Színház műsortervében a következő évadra. Az alapértékekhez ragaszkodnak, ugyanakkor több népszerű és kortárs darabot adnak, mint korábban.
A májusi műsorral együtt adta közre a Szegedi Nemzeti Színház a következő évad bemutatótervét; bár a program csak a szezon végére lesz végleges, hivatalos, az máris látszik, hogy több népszerű darabot kínálnak, mint korábban.

– Míg az utóbbi két évadban kevésbé ismert, ritkaságnak számító operetteket – Kalózkaland, Orfeusz az alvilágban – tűztünk műsorra, a következő szezon elején a műfaj legnépszerűbb darabját, a Csárdáskirálynőt mutatjuk be. Az Aranycsapat rendezője, Tasnádi Csaba állítja színpadra a produkciót, amelynek premierjét a nyáron a trieszti operettfesztiválon tartjuk. A közönség igényeinek is szeretnénk jobban megfelelni a választással – hangsúlyozza Gyüdi Sándor karmester, a teátrum főigazgatója.

Az operatagozattal Juronics Tamás rendezi a Traviatát, Pál Tamás az Anyegint, néhány év múltán újra műsorra tűzik Kodály Zoltán Háry Jánosát is.

A nézőszámot növelnék

Gyüdi Sándor úgy véli, az egy hónap múlva véget érő idei évad sikeresebb volt, mint az előző, a közönség jobban szerette a produkciókat. Jegybevételük emelkedését jövőre is elsősorban az eladott színházjegyek, bérletek, azaz a nézők számának növekedésétől remélik.

Gyüdi Sándor szerint a drámai tagozat továbbra is a stabil alapértékek mellett kötelezi el magát, ennek jegyében mutatják be Shakespeare népszerű vígjátékát, A makrancos hölgyet, a Képzelt fösvény beteg című Moličre-átiratot, valamint Csehov Három nővérét. A Liliommal nagy sikert aratott Keresztes Attila állítja színpadra Kosztolányi Édes Annáját, Pozsgai Zsolt maga rendezi Chaplinről szóló, A kölyök című saját darabját. Kortárs szerzőktől több bemutatót terveznek, mint korábban: így Sándor János viszi színre Király Leventével és Fekete Gizivel régi barátja, Görgey Gábor Mikszáth különös házasságai című kétszemélyes darabját. Visszatér Egressy Zoltán néhány éve stúdióprodukcióként a kisszínházban már sikert aratott focis darabja, a Sóska, sült krumpli is.

– Tavaly karácsonykor ígéretet tettem arra, hogy az ünnepi időszakban is játszunk, ha akad olyan, az alkalomhoz illő darabunk, amelyet műsorra tűzhetünk. A következő évadra gondoskodtunk erről: Dickens Karácsonyi ének című művéből készült zenés családi darabot mutatjuk be decemberben – mondja a főigazgató. A szezon másik gyermekdarabja Weöres Sándor Csalóka Pétere. A balettegyüttes a színház mindkét játszóhelyén egy-egy premiert tervez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Armida Renée Fleminggel - utolsó MET-közvetítés

Szeged - Napjaink egyik legnagyobb szopránja, Renée Fleming címszereplésével szombaton 19 órától a… Tovább olvasom