Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Népszerűek Kisteleken az óvó bácsik

Kistelek - Két óvó bácsi is dolgozik a kisteleki Szivárvány óvodában. A városban már senki nem lepődik meg, hogy férfiak pátyolgatják a kicsiket, sőt: beiratkozáskor az ő csoportjaik a legnépszerűbbek.
Ritka az óvó bácsi, mint a fehér holló. A kisteleki Szivárvány óvoda ezért igencsak kivételezett helyzetben van: ketten is dolgoznak itt az erősebbik nemből. Horváth Attila és Sejben József ugyan teljesen véletlenül keveredett erre a pályára, de ma már nem cserélnék el másra pedagógusi hivatásukat.

A kisteleki férfiak élete 6 éves koruk óta egy vágányon haladt: építőipari szakközépiskolába jártak. – Ha nő lennék, óvónő lennék. Ezen gondolkodtam középiskolásként, de mivel férfi vagyok, ez ugyebár ennyiben is maradt – mesélt a kezdetekről Attila. Aztán mégis óvónőképzőbe jelentkezett: fiúosztályból lányosztályba csöppent. – Irigyeltek is érte focista barátaim – mosolygott. Közben József is elvégezte a főiskolát: együtt jelentkeztek Ópusztaszerre – napközis tanítónak. Ott nem volt üres állás, az óvodában kettő is akadt. Az óvó bácsik együtt dolgoztak később Balástyán is, és amikor Attilát visszahívták Kistelekre, jött József is.

Szabadtéri foglalkozás gitárkísérettel. Horváth Attilát és Sejben Józsefet nemcsak a gyerekek, hanem a város lakói is szeretik. Fotó: Frank Yvette
Szabadtéri foglalkozás gitárkísérettel. Horváth Attilát és Sejben Józsefet nemcsak
a gyerekek, hanem a város lakói is szeretik. Fotó: Frank Yvette

– „Ezt jól meggondoltátok?!" – eleinte ez volt csupán a kérdés hozzánk. Nem tűnt bonyolultnak a feladat: játszani kell a gyerekekkel. Ez a döntés határozta meg az egész további életünket: ezen a pályán maradtunk – mesélte József.

A két férfi kergetőzik, bohóckodik, focizik a gyerekekkel – egyszóval azt teszi, ami egy hagyományos családmodellben is inkább a férfiak szerepe. A fejlesztő foglalkozásokban pedig az óvó néniket hagyják érvényesülni.

Az óvó bácsik azt mondják: számukra inkább már az a furcsa, ha valakinek újdonságot jelent a férfi óvodapedagógus. – Elvégre eleinte csak férfiak dolgoztak ebben a szakmában is, csak később nőiesedett el – magyarázta Attila. Persze a fizetés nem éppen családfenntartó mértékű, de – ahogy ők fogalmaztak – az, hogy a városban lépten-nyomon rájuk köszönnek és szeretik őket, vagy hogy beiratkozáskor mindig az ő csoportjaik a legnépszerűbbek, megfizethetetlen.

„Hazaviszik" munkájukat

Mindkét óvó bácsi családos ember: Attilának 2, Józsefnek 3 gyermeke van. Amikor tehát végeznek munkájukkal, otthon folytatják. Bevallották: néha bizony nehéz az egész napos zsivaj után otthon is birkózni, futkározni a saját csimotákkal, de eszükbe sem jut azt mondani: legalább otthon nem akarnak „dolgozni".

Olvasóink írták

  • 1. rézike 2010. augusztus 04. 16:00
    „Fú de jó ! Én is oviba akarok járni :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz helyzetben vannak a bíróságok

A Legfelsőbb Bíróság elnöke megkongatta a vészharangot: központi segítség nélkül az ország több bírósága is csődbe mehet az év végére. Tovább olvasom