Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Népszerűségi listán a Szegedi Vadaspark állatai

Szeged - A nagy pocakú szurikáta, a júniusban született kölyökteve, az állatok királya, a vakarózó maki és a plüssállatszerű pandamaci volt a legnépszerűbb állat idén nyáron a Szegedi Vadasparkban.
A nyári szünet hűvösebb napjain idén is sokan voltak kíváncsiak a Szegedi Vadaspark lakóira. A gyerekek körében az aprócska szőrös, vagy a nemrég született kölyökállatok voltak a legkedveltebbek. A nem hivatalos verseny végeredménye a gondozók tapasztalatai alapján állt elő: ezeknél az állatoknál töltötték a legtöbb időt a gyerekek. Első a szurikáta, második Góbi, a teve, harmadik a hím oroszlán. Negyedik helyen végeztek a makik, ötödikek lettek a vörös pandák.

55 ezer látogató

Egy nap alatt a legtöbb látogatót, hatezer embert, pünkösdhétfőn fogadott a Szegedi Vadaspark. A három nyári hónap alatt pedig összesen 55 ezren csodálták meg az állatokat.

– A National Geographicon részleteket mutatnak be a szurikáták életéről. A látogatók közül is sokan nézik ezeket a rövidfilmeket és emlékeznek az ott hallottakra – mondta Preszner Sándor gyűjtemény felügyelő, miközben a kis mindenevőket lestük, amelyek a népszerűségi lista első helyén álltak. Az apró állatkák tényleg nagyon jópofák, fenékre ülve, kerek pocakjukat mutogatták az őket fényképező nézelődőknek. Mahmoud Dália nagy barna bogárszemeivel pislogott a dombon ücsörgő szurikáta felé és megállapította: ennél aranyosabb állatka nincs is a földön.

Negró, az újszülött

Koromfekete alpaka csikó született a vadasparkban – tudtuk meg Veprik Róbert igazgatótól. A kis négylábú hím, a Negró nevet kapta. Simogatnivaló puha gyapja rendkívül értékes, nem sok állatkert büszkélkedhet hasonló lakóval.

A top ötből a második kedvenc a júniusban született tevekanca, Góbi. – Voltak olyan látogatóink, akik Békéscsabáról jöttek el megnézni a kis tevét. Másoknak pedig olyan szerencsében volt részük, hogy végignézhették a születését, hiszen fényes nappal, itt a kennel közepén jött a világra – emlékezett vissza a felügyelő. A „kedvenc listán" szerepelnek még az oroszlánok, a makik és a pandák. Az „állatok királya" ottjártunkkor háremének társaságában pihegett. A három nőstény és a hím – ha teli a hasuk –, a huszonnégy órából akár húszat is végigfekszenek. Hiába cicáztunk, fütyültünk, ránk se bagóztak. Csak akkor emelték fel fejüket, ha úgy tartotta kedvük, ilyenkor gyorsan kattogtak a vakuk. Jártunk még a népszerűségi lista negyedik helyén szereplő makiknál és a vadaspark új lakóinál, a vörös pandáknál, akiket Valenciából költöztettek át Szegedre.

– De hol vannak a tengeri malacok? – tanakodott egy család a vadaspark egyik tavát vizslatva. Preszner Sándor udvariasan megmutatta a nevük ellenére szárazföldi állatok ketrecét. A kis Pálinkás Milánt is megkérdeztük, neki melyik állat tetszett a legjobban. Míg az ő választottja az oroszlán volt, anyukája a szurikátákat dicsérte. – Az egyetlen szívfájdalmam csak az, hogy nem lehet megsimogatni, meggyömöszölni az állatokat, pedig olyan aranyosak – mondta az anyuka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes nyomvályúk Szegeden

Szeged - Szegeden, a nagy forgalmú főutak egyes szakaszain a 10-20 centiméteres, vagy még ennél is… Tovább olvasom