Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Néptáncos lesz az idei nyár

Tánctáborokat szervez, külföldi vendégszereplésekre utazik, szegedi fesztiválokon szórakoztatja a nézőket a Szeged Táncegyüttes a nyáron.
Fotó: Karnok Csaba
Sűrű néptáncprogram ígérkezik a nyáron a fél évszázados múltú Szeged Táncegyüttes háza táján. Nagy Albert, a több száz fős táncegyüttes vezetője elmondta: két csoportjuk a napokban vendégszerepel Törökországban, júliusban és augusztusban pedig Német- és Finnországba utazik több szegedi csoportjuk és az együttes táncoktatóitól tanuló határon kívüliek is. A magyar néptánckultúrát képviselik a szegedi – illetve az általuk tanított bánsági – táncosok július elején a kétnapos rangos temesvári nemzetközi folklórfesztiválon is, ahol ezernyolcszáz fellépő mutatja be saját népének táncait.

A felnőtt táncosok idén nyáron magyarlakta romániai településeken tánctáborokban is terjesztik a magyar folklórt. Június végén a Bihar megyei Margittán kétszázhúsz kisebb-nagyobb érdeklődőt tanítanak, augusztusban pedig Mezőtelegden és a temesi Végváron szerveznek tánctábort. Az érdeklődést jelzi, hogy már jó ideje betelt a táborok kerete. A határ menti Röszkén július 10. és 14. között lesz tábor, ide még lehet jelentkezni.

A Szeged Táncegyüttes a házigazdája a nyári nemzetközi néptánctalálkozónak is, amit idén tizenhatodik alkalommal rendeznek meg székhelyükön. A július 3-ától 9-éig tartó fesztiválon a város terein, a Ligetfürdőben és a környező településeken lépnek fel a szegedi, és az általuk meghívott román és vajdasági táncosok. A Kálvária sugárúti székház udvarán felállított, háromszázötven személyes szabadtéri nézőtéren 4-én és 6-án a felnőtt csoportok és a határon túli tanítványok adnak ízelítőt a Kárpát-medence szinte összes táncdialektusából. 5-én a Magyar Állami Népi Együttes szerepel a Kálvária sugárúti színpadon a Verbunkos című produkcióval. Az előadásokra ezerötszáz és kétezer forintért az együttes székházában elővételben válthatók jegyek.

A nyári szegedi néptáncrendezvényeket a július 24. és 30. között megrendezett XXII. szegedi nemzetközi néptáncfesztivál zárja, amelynek előadásain és utcai fellépésein bolgár, török, görög, csuvas, lengyel és román táncosokat is láthatnak az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha lassan is, de megújul a felsővárosi templom

Majdnem egy évig húzódott a felsővárosi templom tetőfelújítása, mert a kivitelező szerződést… Tovább olvasom