Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Neves biológus kutatók az SZBK-ban

Harmincöt esztendeje annak, hogy a Szegedi Biológiai Központ – egy akkor elnyert, öt évre szóló UNESCO-támogatás jóvoltából – rendszeresen tudott többnyire fejlődő országokból diplomás fiatalokat fogadni 11 hónapos szakmai továbbképzésre. A programban részt vett neves kutatók most újra találkoznak Szegeden.
Az Európában egyedülálló kezdeményezés célja az, hogy a kutatói munka iránt elkötelezett, pályakezdő biológusok megismerhessék a magas színvonalú tudományos munka módszereit, fejlesszék nyelvtudásukat, valamint értékes szakmai, emberi kapcsolatokat építsenek ki a különböző nemzetiségű, kultúrájú kollégáikkal. A nemzetközi tanfolyam (ITC) hallgatói részt vesznek az SZBK-ban szervezett konferenciákon, nyári iskolákon, a vendégelőadók szemináriumain. Lehetőségük nyílik arra is, hogy találkozzanak neves kutatóegyéniségekkel, s megalapozzák a fejlődésükhöz nélkülözhetetlen nemzetközi kapcsolatokat.

Csordás Tóth Éva, a kurzus igazgatója elmondta: a szegedi szellemi műhely sikerét bizonyítja, hogy a tanfolyam elvégzése után többen nem utaznak haza, hanem itt szerzik meg PhD-fokozatukat. Ezáltal az SZBK egyre inkább a közép-kelet-európai doktoranduszképzés központjává válik. Noha az elmúlt évtizedek alatt a tudomány támogatására fordított külső források egyre apadtak, eddig egyetlen évben sem maradt el ez a sajátos posztgraduális képzés. A volt hallgatók, mintegy hatszázan, saját honlapjuk révén, összetartó virtuális közösséget alkottak eddig is.

A világ minden részén élő kutatók azonban most elhatározták: megszervezik első valódi találkozójukat Szegeden, ahol konferencián számolnak be – sokan már mint vezető biotechnológiai cégek alkalmazottai, egyetemek professzorai – pályájukról, kutatási eredményeikről. Mától szombatig százötven, egyebek között Kanadából, Indiából, a Fülöp-szigetekről érkezett volt ITC-hallgatót lát vendégül a Szegedi Biológiai Központ, ahol fölelevenítik és megosztják az idei tanfolyam résztvevőivel ifjúkori szegedi élményeiket, tapasztalataikat. A kutatás új irányzatait bemutató konferencián harminc előadás hangzik el a legfrissebb eredményekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyollós szűzleányok és a drága fehér tea

Tanulságos megvizsgálni: az élelmiszer-szakboltok vagy a bevásárlóközpontok tudnak-e többet, jobbat… Tovább olvasom