Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Névjegyek, feketén, fehéren

A legfelkapottabb stílust kerestük – egy többezres kártyamintát tartalmazó noteszt találtunk. Barangoltunk a névjegyek világában.
Gondolták volna, hogy névjegykártya már a lovagkorban is létezett? Igaz, akkor még nem papír, hanem különböző ágak és gyöngyök szolgáltak tulajdonosa „névjegyéül". Mára az ahány ház, annyi szokás – vagyis névjegykártya – idejét éljük.

A kártya kilencszer öt centis, téglalap alakú formáján túl fontosabb annak tartalma. A családi és utónevet mindig a névjegykártya-tulajdonos anyanyelvének megfelelő sorrendben és írásmód szerint nyomtassuk papírra, műanyagra. A foglalkozás ez alá kerüljön. A munkahely címe hagyományosan a bal, a telefon, fax, honlap-, e-mail cím a jobb alsó sarokba kerüljön.

Több, fényképes névjegykártyával is találkoztunk. Előnyei és hátrányai egyaránt akadnak. Akik vizuális memóriával rendelkeznek, azok számára ez kényelmesebb, továbbá modernebb és reprezentatívabb. Az ember arca, frizurája azonban változik – nemcsak a nőké. S hogy kinek milyen kártya állna jól? Tapasztalatok szerint a nők a színes, a férfiak a fényképes, nevüket arany vagy ezüst betűvel ábrázoló névjegyeket vásárolják leginkább. Művészeknek pedig a kétoldalas jelenti a mennyországot: egyik oldalon a száraz adatok, másikon egy-egy alkotásuk kacsinthat ügyfelükre. Legextrémebbnek egy fekete alapon fekete betűkkel készült példányt találtunk: hogy a név szó szerint kiemelkedjen a sötétből – dombornyomásos technikát alkalmaztak, ami egyre népszerűbbé válik.

A legtöbb névjegy azonban feketével fehér vagy krémszínű papírra nyomtatva tekintett ránk. Aki a célt és az egyszerűséget tartja a legfontosabbnak, annál ez a stílus is nyerő lehet.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Misztikus történetek karácsonyra

A Da Vinci-kód és kapcsolt kötetei (A Da Vinci-blöff, A templomosok titka) az idei karácsony… Tovább olvasom