Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Nézegessen a múzeumban térhatású meztelen nőket!

Kétségtelen, hogy – főként a férfiak számára – a pucér hölgyeket ábrázoló felvételek jelentik a Szegeden látható sztereófotó kiállítás legérdekesebb, legpikánsabb részeit. A tárlaton kiállított háromdimenziós fényképeknek köszönhetően úgy érezzük, mintha jelen lennénk a múlt jelentős vagy éppen mindennapos eseményein.
A sztereófotók egy piros-kék szemüveg segítségével válnak térhatásúvá. Ezt a segédeszközt a látogatók a kiállítás megtekintésének időtartamára kapják kölcsön. Bognár Katalintól, a kiállítás rendezőjétől megtudtuk, a különleges fotográfiák valójában kettő, egymástól kissé eltérő képből állnak, amelyeket az emberi szem állásának megfelelően két különböző szögből vettek fel. A képpár a szemüvegnek köszönhetően egyetlen térhatású képpé olvad össze a néző tudatában.

Nyugat-Európában és Magyarországon is már az 1840-es években készültek sztereófotók. A képek olyan aktuális eseményeket örökítettek meg, amelyekről a sajtó tudósított, s az emberek kíváncsiságát felkeltették. A nemzetközi diplomáciai események, háborúk, természeti katasztrófák fényképei mellett sokakat érdekeltek az egyes országokat bemutató háromdimenziós felvételek is. A férfiak körében pedig igen keresettek voltak az aktokat és lenge öltözetű nőket ábrázoló képek - ilyen értelemben a sztereófotók világa jelentette a XIX. század pornóját.

Az 1900-as évek elején a képes újságok megjelenésével teret veszítettek a sztereófelvételek. A nagyközönség akkortól kezdve sokkal egyszerűbben és olcsóbban – egy magazin megvásárlásával – jutott hozzá az érdekes képi ábrázolásokhoz. Napjainkban főként a térképészetben és az űrkutatás terültén használják a sztereófotózást, mint eszközt.

A most a Móra Ferenc Múzeumban látható kiállításon összesen több mint száz háromdimenziós fotográfiával találkozhatnak az érdeklődők, amelyek a 1800-as évek közepétől a XX. század első néhány évtizedéig mutatják meg a világot és Magyarországot. Ebből 13 felvétel érzékelteti, hogy déd és ükapáink nemzedéke – ha tehette – milyen típusú pucér nőket nézegetett. Az aktokon kívül számos ország, táj, népcsoport, társadalmi réteg múltbéli mindennapjaiba nyerhetünk betekintést a sztereófotók által. Láthatjuk „testközelből" az emigráns Kossuth Lajost, IV. Károly koronázását vagy az első világháború sérültjeit. A legmegdöbbentőbb sztereófelvétel az öngyilkos Teleki Lászlót ábrázolja. A különleges technikának köszönhetően úgy érezzük, mintha magunk is jelen lennénk a politikus halottszemléjén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Központi támogatás kórházaknak

Több mint 680 millió forintos támogatást nyertek a Csongrád megyei egészségügyi intézmények a… Tovább olvasom