Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Nézze meg a Feszty- körképet otthonról is - Nagy panoráma

Még rá is közelíthet a részletekre.
A panograph.hu áldozatos munkájának köszönhetően már otthonról is végignézhetjük a Feszty- körképet. Nem teljesen adja vissza az eredeti élményt, de nagyszerű látványt ad. Aki még élőben nem látta soha Feszty Árpád legnagyobb munkáját, annak mindenképpen ajánlott ellátogatni az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

A panorámaképet ezen a linken tekintheti meg >>>
 

Világkiállításon is járt a kép


1894. május 13-án volt a megnyitó. Óriási volt az érdeklődés a képre, mely a budapesti millenniumi kiállítás egyik legfőbb attrakciójának számított. A vásznat később lebontották és Londonba szállították a Világkiállításra. A jelentős költségekkel járó utaztatás hatalmas anyagi bukásnak bizonyult, mivel a külföldieket nem igazán érdekelte egy kifejezetten magyar vonatkozású festmény, annak hatalmas méretei miatt sem. 1909-ben vitték vissza Budapestre, majd 1909. május 30-án sor került A magyarok bejövetele második ünnepélyes megnyitójára.
 
Feszty Árpád és munkatársa/ Fotó: Wikipedia
Feszty Árpád és munkatársa,1894/ Fotó: Wikipedia

A festményt az utaztatás megviselte: rossz állapota miatt fel kellett újítani. Miután befejezték a munkákat, a körkép látogatottsága csökkent, ennek két fő oka volt.
  • Az egyik, hogy a főváros megváltoztatva szerződését, a Rotunda lebontásával biztosított helyet a felépítendő Szépművészeti Múzeumnak, miután a körkép egy városligeti, rosszul megépített átmeneti épületbe került. Az egykori építmény pontos helye az akkori Vurstli, későbbi Budapesti Vidám Park területén volt, szemben a Barlangvasúttal.
  • A másik ok, hogy az embereket ekkorra már egyre inkább a mozgókép érdekelte, emiatt egy körkép már nem számított akkora látványosságnak, mint néhány évvel korábban.

A II. világháborúban a fővárost ért egyik bombatámadás során a körkép épülete és a festmény is károkat szenvedett. A vászon nem volt védve az esőtől és hótól. A határmódosítások után az egyetlen megmentője, Feszty István, a festő unokaöccse „külföldivé" vált, Feszty Masának, Feszty Árpád lányának pedig nem volt lehetősége, hogy megmentse a képet. A kép darabjait később összegöngyölték és különböző raktárakban tárolták.

Az 1970-es években határozat született a Nemzeti Történeti Emlékpark építéséről Ópusztaszeren. Megkezdődtek a restaurálási folyamatok, és a körképcsarnok építése is, de rövidesen abbamaradtak a munkálatok. 1991-ben egy lengyel restaurátorcsoport nyerte el a körkép helyreállítására kiírt pályázatot.

Feszty alkotása 1995-től újra az eredeti szerepét tölti be, a ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark fő attrakciójaként.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toleráns közlekedésre neveltek a ligetben

Toleráns közlekedésre neveltek a ligetben
Az újszegedi liget felújításához kapcsolódva, az önkormányzat felkérésére tematikus napokat szervez… Tovább olvasom