Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Nézzen-e tévét a gyerek?

Szeged - Akad olyan anyuka, aki a tévét használja babysitternek, míg ő a házimunkát végzi. Más kizárólag gyermeke mellett ülve engedi nézni a műsorokat. A szakember szerint nem jó, ha a lurkó gyakran a képernyőt bámulja.
„Bekapcsolom a tévét, leteszem elé a gyereket, és néhány órára nyugtom van" – mondta egy anyuka ismerősének a villamoson. Hangosan részletezte, hogy amíg a gyerek elvan a képernyő előtt, kapcsolgatja a műsorokat, addig ő elmosogat, vasal, vagy megfőzi az ebédet. De vajon jót tesz-e a gyereknek, ha televíziót néz?

Tapodi-Kovács Tímea, a Szegedi Városi Televízió riportere, a 2 és fél éves Máté anyukája szerint amíg a gyerek kicsi, és a szülő dönt helyette, addig nincs probléma. – Egy kisebb gyereket még nem köt le úgy a tévé. Ennek ellenére soha nem hagyjuk bekapcsolva. A nagyobbak már megtanulják kezelni a távirányítót, kapcsolgatják, és esetleg valami olyat látnak, ami nem biztos, hogy segíti a lelki fejlődésüket – magyarázta a fiatal anyuka, aki szívesen tévézik együtt kisfiával. Kedvenc műsoruk az IQ baba, amely számolni, a formák felismerésére és sok más hasznos dologra tanítja a gyerekeket.

Bár a két és fél éves Mátét még nem köti le a tévé, szülei mégsem hagyják bekapcsolva a készüléket. Fotó: Schmidt Andrea
Bár a két és fél éves Mátét még nem köti le a tévé, szülei mégsem hagyják bekapcsolva a készüléket. Fotó: Schmidt Andrea

Fodor Sándor pszichológus szerint kompromisszumot kell kötni azzal, hogy a gyerek tévézik, hiszen a mai világban meglehetősen nehéz lenne eltiltani tőle. – Nemcsak az a lényeg, hogy néz-e televíziót, hanem az is, hogy milyen műsorokat néz – mondta el lapunknak a szakember, akitől megtudtuk: kutatások bizonyítják, hogy a televízióban látott erőszak hozzájárul az iskolai erőszak egyre gyakoribb megnyilvánulásához. A szülőnek be kell látnia, hogy nem biztos, hogy jót tesz gyermeke lelki fejlődésének, ha akciófilmet néz. Ha mindenféleképpen tévézni szeretne a gyerek, a szülőnek kell megválogatnia, hogy milyen műsorok megtekintését engedi meg neki. Lényeges a szórakoztatás, de még fontosabb a fejlesztés. A pszichológus szerint azonban a legjobb az lenne, ha a televízió-nézésre szánt időt inkább olvasásra fordítanánk. Hiszen amíg a filmeken a rendező elképzeléseit éljük át, addig a történetek elolvasásakor saját képzelőerőnket használhatjuk, amely sokkal maradandóbb élményt nyújthat.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. xene@freemail.hu 2009. november 11. 19:50
  „Ok megértem, de azért remélem ilyenkor az édesapa vagy nagyszülő be tud segíteni....”
 • 34. szunyi 2009. november 11. 11:03
  „33. hozzászólás xene@freemail.hu

  Tudod, ha az egyetemen a hivatalos elvárás az, hogy 12 orát tanítson valaki, de 2 héten keresztül az anyjuk 34 orát oktatott (fele angolul), hogy reggel lelépett és este 8 óra után ért haza 4 nap.

  Nekem az SZBK-ba egy éves projectet kellett bepotólnom 2 hét alatt (valaki elbaszta, de le kellett adni a pályázati jelentést), reggel vittem a kölköket, du. hoztam játszottam velük este meg irány vissza hajnalig, akkor megértheted hogy a hétvégére teljesen kidögölve már nem érdekelt, hogy a két gyerek min veszeszik melyik filmnet akarja nézni (Barbie kontra már nem emlékszem mi is), hanem benyomtam nekik, hogy ez van ezt kell szerssétek.

  Utolag kiderült, hogy ez nem is volt rossz döntés.”
 • 33. apátfalvifaszagyerek 2009. november 11. 10:02
  „Egy 14 éves gyereknek nem lesz semmi baja egy háborús filmtől. Ez szerintem biztos. Persze nem egy 6 évesnek kell mutogatni őket. A Gyűrűk ura című filmtől sem fog baja esni, mivel nem túl brutális film. Én ezt a "tegyünk be egy DVD-t" dolgot amiatt írtam, mert a TV-ben egy csomó szar megy, amely még a felnőtteknek se jó, nemhogy 1 gyereknek. Ha nekem lenne egy 10 éves gyerekem, inkább a Star wars-t vagy a Gyűrűk urát nézze, mint a Maunika shoow-t... Egyébként meg lehet olvasni is, van egy csomó jó könyv. Egyre kell minden szülőnek nagyon figyelnie: az internetre! Hogy mit néz rajta a gyerek, mivel sajnos addig jutottunk, hogy egy náci hírportált (kurucinfo), már 1 másodperc alatt meg lehet nyitni, és szegény gyermekre, aki még védtelen ezekkel szemben, mert még nincs felruházva a megfelelő tudással h a neonáci revizionisták okádékát elhárítsa, sajnos ezen szarságok nagyban befolyásolhatják. Inkább egy Schindler listáját nézzen egy 15 éves srác, mint mondjuk a kurucinfot, ahol a nácikat éltetik.”
 • 32. xene@freemail.hu 2009. november 11. 09:34
  „"Hidd el vannak olyan napok, mikor már tele van a <moderálva> mindennel és nincs energiád a kölkökre és legszívessebben elküldenéd őket egy hétre máshová (més kérdés, hogy másnap már hiányoznak)."
  Akkor minek vállaltál gyereket?

  Unokatesómonál is felmerült, hogy az anyjuk szerintem csak a családi pótlék, Gyes miatt, no meg azért, hogy ne kelljen dolgoznia "szegénynek"...vállalt gyereket...”
 • 31. joy 2009. november 11. 09:08
  „Hát az biztos, nem a mónikasót, vagy józsibarátot köll nézniök a kicsiknek!
  Gyerökműsor köll, vagy mesefilmök, DVD-k. A távvezérlőt mög föl köll rakni a szekrény tetejére.”
 • 30. szunyi 2009. november 11. 08:59
  „26. hozzászólás bespin

  És amikor Jabbát megfojtják?
  Természetfilm kilőve (ott aztán van halál bőven)?

  Hidd el vannak olyan napok, mikor már tele van a <moderálva> mindennel és nincs energiád a kölkökre és legszívessebben elküldenéd őket egy hétre máshová (més kérdés, hogy másnap már hiányoznak).

  A filmnézésnél egy fontos dolog van, MIN DIG MEG KELL BESZÉLNI, hogy mi miatt van ld. a Frodo-s részt.

  Amúgy nyugi itt is van kártya (SOLO), boszis játék minden nap este meg olvasás (Gerald Durell, Fairy Oak, Noddy, Thomas stb...) + van TV is. PC-be a Spora (ott is ölnek), kocsiverseny + internetes flash játékok.”
 • 29. bespin 2009. november 11. 08:21
  „29. Hinnye , Te már megint bebizonyítottad, hogy mint sok mindenhez, a gyerekneveléshez sem értesz. Nyilván tv-n nőttél fel.”
 • 28. flexsnake 2009. november 11. 06:32
  „a gyereknek muszáj tvt néznie. Különben nem tud a társaival beszélgetni, kiközösítik és egy degenerált majom lesz. <moderálva> A tv a technika vívmánya azt nem lehet már nélkülözni. Oda kell figyelni hogy ne az esti híreket nézze és ennyi”
 • 27. lidocain 2009. november 10. 22:41
  „bespinnek van igaza mindenben. a gyerek az gyerek,neki még 6 évesen az is megrázkodtatás ha micimackó leesik a fáról. ha már nem sajnálta rá a szülő a fáradtságot,hogy gyereket vállaljon akkor nevelje tisztességgel,odafigyeléssel korának megfelelően.
  az én fiaim sem néznek tv-t,illetve este egy mese dvd-n és passz. helyette diavetítő,mesekönyv,játék,délután nagy séták ha az idő engedi.”
 • 26. xene@freemail.hu 2009. november 10. 22:20
  „Kíváncsi vagyok, hogy a mai szülők hány százaléka szokott este lefekvés előtt olvasni valamilyen mesét a csemetéjének? De úgy egyáltalán, szokott-e a mai szülő olvasni valamit a gyermekének???

  Nálunk unokatesóknál az megy, hogy bekapcsolják nekik a Scooby-doot vagy Thomast s az pörög agyvérzésig....addig sem kell legalább játszani vagy foglalkozni a kölökkel, hiszen ott van arra az óvoda, s majd az iskola, meg a tv....
  Ja, van 1 tonna játékuk, de nem tudnak játszani!!! Az a játék náluk, hogy szétvernek, törnek mindent!!!
  Könyveik is vannak, de azt is inkább széttépik, bár a szülők sem hiszem, hogy gyakran olvasnak nekik....

  Azért én sem raknék még be a gyereknek "tömény filmet". A gyerkőcök még nem tudják megkülönböztetni a valóságot a tv-ben, mesében látottaktól.
  A Dragon Ballt (heh) meg nem szidnám. Jó kis mese volt....de azt sem 7-8 évesen kell nézni!!!
  El kellene magyarázni a gyereknek azt is, hogy amit a tv-ben lát, az nem a való világ....de ez azért még 6-7 év alatt kicsit nehézkes....

  Szomszéd gyerekeinél is az ment egyébként, hogy alig volt még a gyerek 2-3 éves. De este 10-11-ig nem rakták az ágyba!!! Ez a mai liberális gyerek-nevelés..... Aztán ha baj lesz, akkor könnyű lesz majd mindent az iskolára, ovira kenni...”
 • 25. bespin 2009. november 10. 21:12
  „15. Szunyi drága, elég sajátosan nevelheted a gyermekeidet, ha nem tudsz velük mit kezdeni és benyomod a gyűrűkúrát. Én játszom velük, kártyázom (nem póker!), garázdálkodj okosan, ha film akkor Verdák, Hihetetlen család, Nagyon vadon és a többi jobb rajzfilm. De szívesen nézi a 7 évesem, a Menő manót is. Star Wars rajongó és csak autóversenyekkel játszik a PS-n és PC-n.

  A halál az halál, a csúnya az csúnya,a gonosz az gonosz, de nem mindegy hogyan van vizualizálva egy ekkorka emberkének.

  Apátfalvi, pedig jön mindjárt azzal,hogy a Schindler listáját 3 évesen végigülte.”
 • 24. nem,nem,soha 2009. november 10. 20:51
  „ha anyu tufa, én miért legyek akadémikus???”
 • 23. franzvon 2009. november 10. 20:36
  „Paprikában a tölteni való...”
 • 22. KukoricaJancsi 2009. november 10. 20:27
  „Mi az a tévé?”
 • 21. Cat 2009. november 10. 20:15
  „"a 14 éves lányodnak nem lesz semmi baja a Ryan közlegény megmentése című filmtől"

  Egyetértek. Egy középiskolást (mert a gyerekek egy része 14 évesen már középiskolás, én is az voltam) nem lehet és nem is kell mindentől elzárva tartani. Persze nem az ötévest kell leültetni a háborús film elé, de a 14 éves már nem kisgyerek, érdekli a világ és ezen a szinten el is tudja viselni. Bár ez igazából egyéni - az egyik előbb, a másik később érik meg az ilyesmire, ezt a szülőnek kell tudni.”
 • 20. gedeon 2009. november 10. 20:07
  „Nézzen a gyerek tv-t, de csak normális meséket. Az egyik mesecsatornán 1-2 kivétellel olyan mesék vannak, hogy az valami borzalom. Nem csoda, ha erőszakosak a gyerekek.”
 • 19. franzvon 2009. november 10. 19:13
  „A gyerök tanujjon, fürgyön, aztán húzzon aludni!!!”
 • 18. rozator 2009. november 10. 19:09
  „IGEN! de csak kikapcsolva!”
 • 17. franzvon 2009. november 10. 19:06
  „Hát azér´ nem South Parkkal kő kezdeni...”
 • 16. Szilágyi_Zsolt 2009. november 10. 19:04
  „Demeterkornel: egyetértek. Gyerekként nem szerettem a Dr. Bubót (érdekes, mindenki így hívja, pedig a címe igazából "Kérem a következőt!"), mert nem tetszettek a rajzok, a szöveget meg nem értettem, de most, felnőtt fejjel szenzációsnak találom az egész alkotást, főleg az első sorozatot. Az emberi társadalom tökéletes karikatúrája.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyogva lábadoznak a Zentaiak

Sikeres műtétjük után jó hangulatban volt a két Zentai Zoltán, amikor tegnap meglátogattuk őket a szegedi sebészeti klinikán. Tovább olvasom