Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nicola Conte: A Blue Note után az Impulse! azért nem olyan rossz

Szeged – Nicola Conte producer, lemezlovas, gitáros, és nem utolsósorban a dzsessz olasz ügyvédje nemrég Szegedre látogatott, hogy egy exkluzív dj-szettel mutassa meg: van élet az ezredforduló környékén tomboló nu jazz-őrület után is.
Az olaszországi Bariból származó zenész a kilencvenes évek legeleje óta tekinti hivatásának a dzsessz népszerűsítését és a táncparkettre vitelét. Máig a modern dzsessz egyik meghatározó szereplője. Conte a legendás Blue Note után a szintén jó nevű Impulse! kiadóhoz szerződött; hamarosan megjelenő új lemezén Harcsa Veronika énekesnőnek is szán egy dalt. Erről is beszélgettünk szegedi fellépése előtt.

– Harcsa Veronika is tagja a Nicola Conte Jazz Combónak, számos estet adtak közösen. Rómát hódították meg először, majd európai klubokban és fesztiválokon is felléptek. Hogyan ismerte meg Veronikát?
Nicola Conte: – Egy tavalyelőtti nyári fesztiválon hallottam meg a hangját. Közvetlenül utánunk lépett fel az Erik Sumo Band, Veronika akkoriban velük énekelt. Nem tagadom, szerelem volt első hallásra. Később megkerestem, és megkérdeztem, hogy lenne-e kedve velem dolgozni. Azonnal igent mondott. Az előbb hallott produkciót, a Bin Jip koncertjét is érdekesnek találom, bár úgy érzem, hogy még keresik a hangjukat, folyamatosan formálódnak.

– Lemezen is hallhatjuk Veronika hangját, vagy csak a koncertzenekarában közreműködik?
Nicola Conte: – Az új nagylemezem jövő év májusában jelenik meg, és természetesen Veronika is részese lesz a produkciónak. Egy dalt szánok neki.

– Csak egyet?
Nicola Conte: – Igen, de az egy fontos dal lesz.

Nicola Conte a szegedi Jate Klubban mesélt Harcsa Veronikával való munkakapcsolatáról. Fotó: Domonkos Sándor
Nicola Conte a szegedi Jate Klubban mesélt Harcsa Veronikával való munkakapcsolatáról.
Fotó: Domonkos Sándor

– Az új nagylemezét is a legendás Blue Note dzsesszkiadó fogja megjelentetni?
Nicola Conte: – Nem, hiszen az EMI – ami alá a Blue Note is tartozik – gyakorlatilag megszűnt. Ez lehetetlenné tette a további együttműködést, új lemezkiadó után kellett néznem. Az új korongot az Impulse! fogja gondozni, ami az Universal Music Group alá tartozik. Az idén ötven éves kiadónál a dzsesszszakma legnagyobbjai jelentették meg lemezeiket. Nem panaszkodok: a Blue Note után az Impulse! azért nem olyan rossz...

– A kilencvenes években a Fez kollektíva tagjaként nagyon sokat tett a könnyen hallgatható dzsessz újrafelfedezésért. Önök hozták vissza először a bossa nova hangzást, amely a hatvanas években Brazília és az Egyesült Államok mellett Olaszországban örvendett a legnagyobb népszerűségnek.
Nicola Conte: – A Fez története talán azért különleges, mert sokkal inkább egy spontán szerveződő összművészeti mozgalom volt, semmint egy tudatosan működő csoport. A Fez körül történteket én mindig is a New York-i Greenwich Village-hez, vagy a párizsi Saint-Germain-des-Prés-ből induló kulturális pezsgéshez hasonlítottam. Ma mindent az üzlet, a profit irányít, akkor ez még közel sem volt így. A kollektívához a legkülönbözőbb emberek csatlakoztak: zenészek, lemezlovasok, partiszervezők, grafikusok, dizájnerek, és egyszerű lemezgyűjtők.

– Ha már a lemezeknél tartunk, megszállott bakelitgyűjtő hírében áll. Biztos vagyok benne, amikor Budapesten jár, órákat tölt antikváriumokban, hogy a poros lemezek között valami kincsre leljen. Van kedvenc magyar korongja?
Nicola Conte: – Szabó Gábort minden idők legnagyszerűbb gitárosának tartom. A magyar kiadású nagylemezeire Magyarországon bukkantam rá. Ha egy nevet kellene említenem, akkor az mindenképpen ő lenne.


– Ma este nem gitárosként, hanem lemezlovasként lép a színpadra. Milyen korongokat válogatott össze a táskájába?
Nicola Conte: – Az, hogy mit teszek tű alá elsőként, az csak akkor derül ki, amikor a lemezjátszók mögé állok. Sosem tervezek, minden az adott pillanattól, hangulattól, impulzusoktól függ. A lemezestáskámba dzsessz, soul, elektronikus zenei bakelitek vannak, és persze néhány album a saját kiadványaim közül.

Névjegy

Nicola Conte a nu jazz mozgalom meghatározó alakja. Zenészként, producerként és lemezlovasként egyaránt a legdzsesszesebb tánczene, illetve a legtáncosabb dzsessz létrehozásán dolgozik. Közel egy évtizedig aktív tagja volt szülővárosa, Bari legismertebb fiatal művészkollektívájának, mielőtt kilépett a nemzetközi porondra a kilencvenes évek végén. Első nagylemeze 2000-ben jelent meg Jet Sounds címmel a Schema Records-nál, ezt később Bossa Per Due néven adták ki az Egyesült Államokban. A 2002-es Jet Sounds Revisited az első album felvételeinek újrakevert változatait tartalmazta. A 2004-es Other Directions lemez a legendás Blue Note kiadónál jelent meg. A 2008-as Rituals visszatérés volt a Schema Recordshoz, aminek Conte a zenei vezetője. Tavaly újabb remixlemezt adott ki The Modern Sound Of Nicola Conte címmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusban nyit a régi helyén a JATE - online interjú a klubvezetővel

Csaba Levente, a JATE-Klub üzletvezetője volt a delmagyar.hu vendége csütörtökön. A szórakozóhely márciusban költözik vissza a régi helyére, ahol nyüzsgőbb lesz klubélet. Tovább olvasom