Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Nincs asztala, nem lapozgatják az Alaptörvényt

Csongrád megye - Nem hiányzik senkinek az Alaptörvény asztala, amit már három éve el lehetett bontani. Az Alaptörvény díszes kiadását sem akarta mostanában lapozgatni senki, legalábbis az általunk megkérdezett településeken.
Nagy port vert fel négy évvel ezelőtt, hogy kötelezővé tették az önkormányzatoknak az Alaptörvény asztalának felállítását, azóta azonban keveset hallani az ügyről. Nem véletlen. Egy évvel később, 2012 őszén ugyanis újabb körlevelet kaptak az önkormányzatok, amiből kiderült, el lehet bontani az asztalt.

– Sokáig volt a folyosón. Ma már másik bútordarab áll a helyén – tudtuk meg Kós Györgytől, Fábiánsebestyén polgármesterétől. – Hogy őszinte legyek, nem igazán volt érdeklődés iránta. Még az elején, amikor újdonság volt, talán 2-3 ember megnézte.

– Ha nálunk áll még az asztal, akkor elkerülte a figyelmem – ezt már a szomszédos település, Eperjes első embere mondta, Kós György Gergő, aki 2011-ben még nem volt polgármester. Eperjesen egyébként biztosan nincs kint az asztal, mivel nem is volt. A korábbi településvezető ezt akkoriban azzal magyarázta, hogy nem volt ilyen célra pénze az önkormányzatnak.
 
 Pitvaroson Radó Tibor polgármester a fotó kedvéért elővette az Alaptörvényt, egyébként a polcon található a dokumentum. Fotó: Kovács Erika
Pitvaroson Radó Tibor polgármester a fotó kedvéért elővette az Alaptörvényt, egyébként a polcon található a dokumentum. Fotó: Kovács Erika

Szentesen is akkor szűnt meg az asztal, amikor erre zöld utat kaptak. Az Alaptörvény most a jegyzői irodában van, akit érdekel, ott megnézhetné. Hódmezővásárhelyen is addig volt az asztal, amíg kellett. Szegeden a Csongrád Megyei Kormányhivatalban sincs már, a helyén büfé üzemel.

Pitvaroson ellenben két és fél hónappal tovább maradt, mint ahogy a feloldó körlevél megérkezett. – Akkor is csak azért szüntettük meg, mert kormányzati támogatásból felújításokat hajtottunk végre a polgármesteri hivatalban, és a munkálatokhoz kellett a hely. Az Alaptörvényhez jó néhány könyvjelzőt is kaptunk, amit odaadtunk az érdeklődőknek. Miután a könyvjelző elfogyott, az érdeklődés is alábbhagyott – emlékezett vissza Radó Tibor. Az Alaptörvény díszes kiadása most a polgármester irodájában egy polcon található, a testvértelepülés címere mellett.

– Ha valaki kérné, itt a hivatalban megnézhetné. Kikölcsönözni, elvinni nem lehet. De nem kérték. Az interneten bárki hozzáférhet az aktualizált törvényhez – tette hozzá a faluvezető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tonna kupakot gyűjtöttek az agydaganatos Boginak

Több tonna kupakot gyűjtöttek az agydaganatos Boginak
Több mint három tonna kupakot gyűjtöttek már Gyaraki Bogi számára az országban, az akcióhoz egyre többen csatlakoznak. Tovább olvasom