Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Nincs dioxin a szegedi GKI-fölhasználta guargumiban

Szeged - A szegedi gabonakutató intézet is alkalmaz guargumit az egyik terméke előállításához. A céget a külföldi beszállító úgy tájékoztatta, hogy a tőlük származó termék egyáltalán nem tartalmaz dioxinszennyeződést.
A szegedi gabonakutató intézet is alkalmaz guargumit az egyik terméke előállításához. A céget a külföldi beszállító úgy tájékoztatta, hogy a tőlük származó termék egyáltalán nem tartalmaz dioxinszennyeződést. Ma az intézmény saját vizsgálatokkal kontrollálja is ezt az állítást.

Egy szegedi cég, a Gabonatermesztő Kutató Kht. is jelezte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal honlapján, hogy guargumit is használ termékeihez.

Mint köztudott: a közelmúltban fény derült arra, hogy esetleg dioxinszennyeződést tartalmazó guargumi kerülhetett Magyarországra Indiából. Ezért Süth Miklós országos főállatorvos a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóságával felfüggesztette a guargumi magyarországi fölhasználását. A főállatorvos kérte az embereket, hogy ha nem fontos, ne használjanak E412-vel jelölt guargumit tartalmazó élelmiszert, gyógyszert, takarmányt, míg a szakhatóságok ki nem vizsgálják az ügyet. A guargumit vagy azzal készült adalékanyagot hasznosító cégek bejelentkezését a hivatal honlapján várják. Ezen a honlapon jelentkezett be a szegedi Gabonatemesztő Kutató Intézet is.

Mi is az a guargumi?

A guargumi pillangósvirágú növények közé tartozó, Indiában termesztett guarbab magjából, őrléssel készül. Maga a termék könnyű, fehér vagy halvány, vízben oldódó por. Elsősorban az élelmiszeriparban használják, gélképzőnek, vízmegtartónak, kötőanyagnak; E412 élelmiszeradalék-kóddal jelölik. A guargumi tehát teljesen ártalmatlan anyag, míg a dioxin rendkívül erős méreg: Viktor Juscsenko ukrán államfőt hatalmas mennyiségű dioxinnal mérgezték meg korábban. A guarguminak egyébként semmi köze a dioxinhoz – a mérgező anyag, egyes föltételezések szerint, szemétégetéskor kerülhetett a guargumihoz Indiában.

Megkerestük Matúz Jánost, az intézet igazgatóját, aki elmondta: tudomása szerint a GKI által hasznosított guargumi nem tartalmaz dioxint; amit ők igénybe vettek, az jóval korábbi tétel, mint amellyel kapcsolatban a szennyezettség fölmerült. Ács Péterné Bozóky Erika, a kht. munkatársa részletezte: a dioxinügy kipattanásakor azonnal felhívták a svájci beszállítót, és tájékoztatást kértek tőle azzal kapcsolatban: a hozzájuk kerülő guargumi tartalmaz-e dioxint. A svájci cég úgy tájékoztatta őket, hogy a négy szennyezett szállítmányból egy sem került Magyarországra. Erről egy itthoni forrás is megerősítette az intézetet.

– De ettől függetlenül hétfőn külön kontrollvizsgálatot végzünk, illetve végeztetünk mindkét ügyben – tájékoztatta lapunkat tegnap a szakember. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) ugyanakkor fölhívja a figyelmet: a kereskedők kötelesek kivonni a forgalomból a terméket, ha bizonyossá válik, a megengedettnél nagyobb mértékben tartalmaz egészségkárosító anyagot.

S hogy a GKI mely termékében van guargumi, és mire jó ez az adalékanyag? Cukorbetegek részére készülő diabetikus pékáruba kerül guarliszt mint speciális állományjavító anyag. Használata azért szükséges, mert meggátolja a betegek vércukorszintjének hirtelen megugrását. Már alig néhány nappal a guargumit tartalmazó diabetikus termék fogyasztása elkezdése után is jelentősen csökken a vér cukorszintje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázmilliós kórházi gyors segély

Háromszáznegyvenmillió forintos kiegészítő támogatást ad a szaktárca a Csongrád megyei egészségügyi… Tovább olvasom