Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Nincs elég kerékpártartó

Szegeden a bicikliutak száma lassan és mértékkel, de növekszik. Kerékpártartó ugyanakkor még mindig kevés van. A létező alkalmatosságok között akad, amely amellett, hogy nem óvja meg a lopástól, rongálja is a járművet. A szegediek több tartót szeretnének, a városfejlesztési irodának is ez a szándéka.
Fotó: Schmidt Andrea
A végre beköszöntő tavasz egyre több biciklist csalogat Szeged utcáira. Amellett, hogy a kerékpárutak száma nem növekedett a kívánatos mértékben az utóbbi években, a kétkerekűek parkolása is gondot okoz. – Sok helyen állnak tartók, de még mindig nincs elég belőlük – mondta Tornyai Annamária, a Csemete természet- és környezetvédelmi egyesület kerékpáros koordinátora. – Sokszor rossz az állapotuk, néhányuk a biciklit is rongálja. Csak az egyik kereket fogják, ami elgörbül, ha eldől a jármű. Ezekből gyakran úgy lopják el a biciklit, hogy csak a kerék marad ott. Jobb a fordított U alakú tároló, amihez a vázat lehet rögzíteni – tette hozzá.

Két éve a „Szeged, a kerékváros" pályázati programban az egyesület közel 20 általános és középiskolában helyezett el biciklitárolót. A hivataloknál, játszótereknél, a kulturális intézményeknél és a kerékpárutak mentén azonban szerintük is mindenképpen szükség lenne még jó néhányra. A bringások jelenleg jobb híján fákhoz, padokhoz, kerítéshez láncolják a járművet. Sokuk szerint erre a célra a KRESZ-táblák a legpraktikusabbak, ezeket nem kell sokáig keresgélni, jól rögzíthető hozzájuk a váz. Forgalmasabb napon a belváros szinte minden közlekedési táblájára jut egy bicikli.

Hartmann Miklós télen-nyáron a biciklizés híve. – Az egyik belvárosi egyetemi épületnél szoktam lerakni, aztán gyalogolok. Ha ez a lehetőség nem lenne, nem tudom, mit csinálnék.

A képünkön látható megoldást kedvelik a kerékpárosok. Fotó: Schmidt Andrea
Gerincműtéte után javasolta orvosa Péter Lajosnak, ha teheti, biciklivel közlekedjen. Szerinte a kerékpártartóknál csak nyilvános WC-kből van kevesebb Szegeden. Az Anna fürdő melletti új tartó ráadásul az idős biciklista szerint nem a legjobb konstrukció. – Derékfájós embernek nehéz lehajolnia a rögzítési pontig – panaszkodott a nyugdíjas, aki gyakran üldögél a Széchenyi téri padokon, ilyenkor a platánhoz támasztott drótszamarát maga őrzi. – Volt már, hogy amíg elmentem az újságosbódéig, ellopták a biciklit – mondta Péter Lajos, aki szerint a pályaudvarokon érdemes lenne fizetős, őrzött bicikliparkolókat is létesíteni.

B + R

– Szükség lenne több kerékpártartóra, el is indítottunk egy ilyen programot korábban. Néhány játszótéren elhelyeztünk ilyeneket, 2-3 gépkocsi-parkolóhelyet is „feláldoztunk", de ezt még lehetne folytatni – mondta Lantos Péter. Szerinte a kerékpáros-szervezeteknek is határozottabban kellene fellépniük, így újabb pályázati pénzekhez juthatnának erre a célra. Azzal biztatta a kerekezőket, hogy az elektromos tömegközlekedés fejlesztéséhez kapcsolódóan 2007–2009 között várhatóan lehetőség lesz újabb kerékpártárolók és B+R (biciklizz és utazz tovább!) parkolók építésére Szegeden.

Szinte mindenhová kerékpárral megy Mezei Attila is, aki kevésbé elégedetlen. – Mindig megtalálom a helyet, ahová a biciklit tehetem, pedig igyekszem úgy lerakni, hogy ne rongáljam vele a környezetet. Az üzletek körül azért elkelne még néhány tartó.

A kerékpártartó helyek kijelölése sok energiát igényel, minden helyszínt egyedileg meg kell vizsgálni, hogy az ne kerüljön összeütközésbe a közművekkel, ne zavarjon senkit – mondta Lantos Péter, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának munkatársa. – A belvárosban néhány helyen – például a Klauzál téren, a városházánál és a Szeged étteremnél – elhelyeztünk díszes kerékpártartókat is, de ezek az ízléses és drága eszközök nem mindig felelnek meg a bicikliseknek. Nehéz az esztétikai és a praktikus igényeket összeegyeztetni.


Van helye a biciklinek

Makón sokan közlekednek drótszamárral, és a jármű elhelyezése, lezárása sem probléma. A belvárosban, különösen az üzletek és a piac környékén van elegendő tároló – kevés van viszont például a buszpályaudvar környékén. Csongrádon a könyvtárnál, a Justh Gyula utcai irodaháznál és a jelenlegi bírósági épületnél nincs kialakított kerékpártároló, utóbbi helyen viszont igénybe lehet venni a városházával közös udvari részt, ahol könnyen elhelyezhetők a biciklik. A többi városi intézménynél, rendelőintézetnél, pályaudvaron megoldható a kerékpárok tárolása. A szentesi önkormányzat legutóbb a felújított buszpályaudvar mellé helyezett el kerékpártárolót – mondta Balogh Györgyi, a városellátó intézmény munkatársa. A belvárosban a postánál sosincs szabad hely, a főutcai üzletek elé viszont maguk a bolttulajdonosok teszik ki a tárolókat. Ahol Vásárhelyen igényelték, ott az intézmények elé került kerékpártároló – nyilatkozta lapunknak Kása Ferenc, a műszaki iroda közlekedési ügyintézője. Az elmúlt esztendőben több helyen is felújították a tárolót. Így például a Kossuth Zsuzsanna gimnázium előtt is úgy alakítottak ki a burkolatot, hogy az intézmény kihelyezhesse a saját fémtárolóit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden több mint 50 ovi várja a gyerekeket

Szegeden az önkormányzat 53 tagóvodát működtet. A szülők ezekben a hetekben döntik el: hol töltse az… Tovább olvasom