Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nincs elég lakatos, kárpitos, kőműves

Az álláskeresők immár interneten is tájékozódhatnak arról, hogy városukban, megyéjükben mely szakmákban jellemző munkaerőhiány. Szegeden hónapok óta keresnek varrónőt, kárpitost és gépészmérnököt is.
Hiányszakma. A jó kőműves aranyat ér! Fotó: Karnok Csaba
Szegeden 10 hónapja hiába keresnek lakatost 80 ezer forintos fizetésért, 75 szabó, varrónő és modellkészítő pedig azonnal munkába állhatna 70 ezerért. Szintén tartós munkaerőhiány jellemző a villanyszerelő, kárpitos és gépészmérnök szakmákban is.

Mindez a magyar munkaerő-piaci prognózisból (MMPP) derül ki, melynek előnye, hogy januártól immár az interneten, a www.mmpp.hu címen is tájékozódhatnak a munkavállalók, munkát keresők a munkaerőpiac várható tendenciáiról. A rövid távú munkaerő-piaci prognózisban ugyanis mintegy kétszáz Csongrád megyei gazdasági szervezet számol be az általa keresett foglalkozásokról, a betölthető munkahelyek számáról és a várható munkaviszony-megszűnésekről is.

Az adatbázis tehát főként az álláskeresőknek nagy segítség, mert tájékozódhatnak, hogy az adott megyében, településen milyen szakmákra van kereslet.
– Csongrád megyében 2006-ban havonta átlagosan 4300 volt a rendelkezésre álló álláshelyek száma. Keresettnek minősülnek a húsfeldolgozók, finomkerámia-terméket gyártó gépkezelők, bútorasztalosok, a finommechanikai műszerészek – tudtuk meg Fejes Ágnestől, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szegedi Regionális Kirendeltségének munkatársától. Azt is elmondta, hogy folyamatos az érdeklődés a betanított, illetve a segédmunkák, az egyszerű mezőgazdasági, erdőgazdasági foglalkozások iránt is.

Nagyon szűk viszont azoknak a szakmáknak a köre, amelyekben a keletkező munkaerőigények tartósan nem elégíthetők ki. Ez főként az építőipari, kereskedelmi, egészségügyi ágazatban fordul elő, például a kertépítő, burkoló, útépítő, bolti pénztáros, áru-összeállító és ápoló foglalkozás esetében.

A kőműves, eladó, varrómunkás szakmáknál pedig hiába a regisztrációban szereplő viszonylag nagyobb számú álláskereső, ha a nehéz fizikai munkavégzéssel járó foglalkozások esetében számításba kell venni azt is, hogy nem mindenki alkalmas az adott pozíció betöltésére.

T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Délépítő levonult a Vedresről

Bombaként robbant a hír: pénzügyi problémák miatt levonult tegnap a Délépítő Zrt. a Vedres István… Tovább olvasom