Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

'Nincs jobb dolguk?'- jegyellenőrök egy napja

Szeged - Akad, aki csak németül beszél velük, más pedig durva szavakkal küldi őket melegebb éghajlatra – elkísértük egy napjukon a szegedi villamosokon dolgozó ellenőröket.
Hónap elején „szőnyegbombáznak" az ellenőrök: az Anna-kúttól a Széchenyi térig egyszerre 3 csoport kéri a jegyeket, bérleteket.

– Igen, megbüntetsz? Te pedig meg leszel b...va! – hangzik két fiatalember utolsó, ellenőrnek címzett mondata. Nincs menetjegyük, így mielőtt odaérnénk hozzájuk, leugranak, s kiabálnak vissza.

– Nehezen lehet feldolgozni, megszokni pedig nem lehet az ilyen reakciókat. „Miért nem megy haza a családjához?" – kérdik tőlünk sokan, hozzátéve: „Nincs jobb dolguk?" – mesélik az ellenőrök, a Dakört Kft. munkatársai. Nevük közléséhez nem járultak hozzá, ezért egyiküket, a 15 éve „praktizálót" Istvánnak nevezzük. Másikuk, Mária négy éve ellenőr.

– Jézusom, a gyerek bérletét tettem ebbe, ő pedig a nyugdíjasbérlettel jár! – kiált fel egy idős nő, miután szelvénye láttán István diákigazolványt kér tőle. Egy nő később szintén fia bérletével utazik. – Ha elcserélték, mindkettőt be kell mutatni valamelyik jegypénztárunkban, darabonként 150 forintért újat adnak helyettük – informálja Mária.

– Ha valaki felszáll, olyan öregnek kell lennie, mint én vagyok – vagy jegyet kell vennie. Ez törvényszerűség, a világon mindenütt így működik – mondja Gyimesi Kálmán operaénekes, aki később felszállva régi ismerősként üdvözli ellenőreinket.

Sokan nem fogadják szívesen a jegyeket, bérleteket kérő ellenőröket a villamosokon. Fotó: Segesvári Csaba
Sokan nem fogadják szívesen a jegyeket, bérleteket kérő ellenőröket a villamosokon. Fotó: Segesvári Csaba

Délután egy „váltóigazítással" a 3-as és 4-es villamosra szállunk fel, két másik ellenőrt kísérve. Nevüket ők sem árulják el, csak számukat. A 2119-es számú négy, a 2124-es három éve dolgozik e munkakörben. Szerintük „lehet azt látni, ki bliccel": „akinek remeg a keze, még nem biztos, hogy lóg, de ha sokáig keresi a bérletét, tuti". Már sorolják is a leggyakoribb kifogásokat. – A fővárosiak a legjobbak: „Pesten nem kell jegyet venni" – mondja néhány. Akad, akinek van ugyan igazolványa, de az apja és az anyja nevét elfelejtette – meséli a 2124-es ellenőr, miközben felszállunk a 4-esre a Dugonics téren.

Egy fiatalember erre rögtön lefelé veszi az irányt, füle kissé piroslik. Mégis a megállóban marad: várja a következőt. Ott sem lesz szerencséje, délután is folytatódik ugyanis a „szőnyegbombázás".

– Van olyan nap, hogy egy ügyünk van, előfordul, hogy tíz. Például elmondása szerint csak angolul értett az a lány, aki a megállóban előtte pont tőlem kérdezte meg magyarul, ez megy-e az állomásra. Találkoztam olyan lánnyal is, aki csak németül beszélt velem, bár igazolványa szerint Sándorfalván lakott – meséli a 2119-es.

210 ezerrel lóg a csúcstartó

Az ellenőrzéseket a szegedi járatokon 2007. január elseje óta a Dakört Kft. végzi. – Társaságunknál 38 ellenőr dolgozik, ebből 28-an a szegedi, helyi közösségi közlekedést, 10-en pedig Csongrád megyében a Tisza Volán Zrt. helyközi közlekedését ellenőrzik – tájékoztat Császár Béla ügyvezető igazgató. Hozzáteszi: a szegedi közlekedésben áprilisban több mint tízezerszer ellenőriztek, ebből 1600 esetben tártak fel valamilyen hiányosságot. A helyszíni pótdíj 4800 forint, 30 napon belül csekken 9200, 30 napon túl, fizetési felszólítással 20 ezer 500 forintot kell befizetni a bliccelőknek. Bírósági eljárás esetén további 6-7 ezer forint, illetve végrehajtáskor további 25-30 ezer forint költség is az elkövetőt terheli. A legrenitensebb potyázójuk 210 ezer forinttal tartozik a kft.-nek.

Olvasóink írták

 • 19. flexsnake 2008. május 16. 21:19
  „Ez tényleg csak mese :D Ha száznál lefotoznak de a mögöttem lévőt nem akkor nem a fotomasina a hülye.Nem lehet mindig mindenkit büntetni, nyilván fent sem volt már a járaton az ellenőr.Ha igen akkor miért nem ott vontad kérdőre?
  Esetleg tolmács vagy aki szivesen fordított volna nekik? :D”
 • 18. Mese 2008. május 16. 18:54
  „A napokban történt a trolin: a srácnál nem volt se jegy,se bérlet,leszállították egy büntetéssel a zsebében(5-10e Ft). Egy svéd család is felszállt,szintén jegy és bérlet nélkül,a keves ellenőr rájuk se bagózott,ők büntetés nélkül utaztak. No comment!!!”
 • 17. flexsnake 2008. május 14. 19:19
  „Utálatos egy szakma az biztos.Drága a jegy a bérlet, de a boltban is ki kell fizetni a kiflit, nem tömi magába az ember a pénztárig.Legalábbis nem kellene.A tömegközlekedés egy előre fizető szolgáltatás, ha nem fizetek nem utazok, szegeden fél óra alatt gyalog eljutok egyik végről a másikra.”
 • 16. troli 2008. május 14. 18:17
  „11.részére Vissza sem kell jönni mert az ilyenektől romlik a levegő.........”
 • 15. Rózsa Péter 2008. május 14. 12:54
  „Túlzásnak érzem, hogy 800 forintot kell akkor is befizetni, ha utólag mutatjuk be a bérletet, vagy a diákigazolványt! Ha valaki már kifizette a bérlet árát, akkor már az elég "bübtetés" neki, ha személyesen kell kimennie a jegyellenőrök erődítményébe. Szerintem nem jogosult a cég ilyenkor még plusz 800 forintra! Ők azzal mentegetőznek, hogy ez közgyűlési határozat, akkor meg a Város lehetne elnézőbb polgáraival szemben, ha már mi elnézünk nekik néhány csetlést-botlást.”
 • 14. Skipper 2008. május 14. 10:43
  „Ellenőrök lesztek Angliában is?”
 • 13. rekimk 2008. május 13. 23:58
  „NYUGOTAN DOLGOZZ BEFELE ANGLIÁBA ODA”
 • 12. Niep 2008. május 13. 23:34
  „kimk: eredj Isten hírével, vissza se gyere!”
 • 11. kimk 2008. május 13. 21:57
  „HELLÓ ÉN IS TROLIVAL JÁROK TÉLEN ,DE MÁR ITT A JÓ IDÖ INKÁBB KERÉKPÁRAL MEGYEK DOLGOZNI ÉS HAMARABB ÉREK ODA .VOLT OLYAN HOGY 20 PERCET VÁRTAM A MEGÁLLÓBAN . JA AZ EGYIK HAVEROM IS ELLENÖR VOLT AZT MONTA NAGYON SZEMÉT MUNKA DE MÁR ANGLIÁBA DOLGOZIK 10SZERES FIZETÉSÉRT . NA CSÁ ÉN IS INDULOK ANGLIÁBA. SZIA PUSZTULATOS MAGYARORSZÁG !”
 • 10. lelkesemese 2008. május 13. 20:10
  „Pucér asszonyságok képmásai ékesítsék a bérleteket, így többen fogják kiváltani!”
 • 9. goluchowsky 2008. május 13. 19:44
  „Párizsban minden (tehát nem három, sőt, négynél is több ;) metróvonal minden állomásán kapuk vannak, masszív, átugorhatatlan/kifeszíthetetlen szerkezetek, amiket nem lehet megkerülni. Ha jegy vagy bérlet nélkül érkezik az utas, az állomás területére sem jut be. Következésképp mindenki (!) jeggyel vagy bérlettel utazik és senkinek sem fáj a feje, mert beszólt az ellenőr vagy a biztonsági áltényező. Persze elfogadom, szegedi (tehát nem metrós) tömegközlekedésre ez nehezen alkalmazható (ugyanakkor vannak föld feletti állomások is, s ott is működik a rendszer), székesfővárosunk mindenképp tanulhatna.”
 • 8. Ful 2008. május 13. 18:25
  „KONTROLL
  -csúcsfilm”
 • 7. Belus 2008. május 13. 12:47
  „érdekes egybeesés, a Bumerángban épp ma reggel elemezték a BKV ellenőrök visszaéléseit.”
 • 6. Egyszerű 2008. május 13. 12:17
  „Egyszerű a megoldás, vegye meg mindneki a bérletet jegyet és nincst többé iylen probléma ....

  Mellesleg én is laktam pesten 3 évet és ott tényleg szószerint könyörögnek az embernek hogy mutassa fel a bérletét jegyét egyedül talán a metronál agresszivebbak bár már forditotak ott is a helyzeten azzal, hogy már elve be se engedik azokat, akiknek nincs jegyük bérletük ... kár hogy itt ezt nem lehet megvalósítani .... bár erre való az első ajtós felszállás, csak ez se volt vmi tökéletes megoldás hiszen ugyanugy felengedik a bliccelkőket is mint akinek van bérlete .... főleg hogy az emberek csodálkoznak ha nem nyitják ki a hátsó ajtókat csak kb 5 perc múlva pedig gyorsan menne ez csak eleve az első ajtóhoz kéne állni ... érdekes a buszoknál müködik és a távolsági járatokon is ... trolinál villamosnál vhogy nem megy tudom a régi villamosokon nincs leszálló jelző igy ott kénytelen kinyitni minden ajtót ....”
 • 5. csanyiv 2008. május 13. 11:34
  „Budapest az, ami nagyon durva e tekintetben. Ott, bár csodálkoznak, hogy nincs pénze semmire a BKV-nak, új fejlesztésekre, igényesebb kiszolgálásra, mégis szinte tömegsportként űzik - sokan amúgy hazafias és bátor cselekedetnek tartva a bliccelést, az ellenőrökkel való nyílt konfrontálódást.”
 • 4. itti 2008. május 13. 11:23
  „hja de a pesti kollegák viszik a pálmát,akik megbüntették a karnélküli srác kísérőjét..”
 • 3. atomboy 2008. május 13. 10:39
  „Nekem nincs berletem, megis birom az ellenoroket, es tisztelem a munkajukat.
  Tavaly decemberben volt egy mokas szitu veluk. Nehez es sikertelen vizsga utan rosszkedvuen szalltam a trolira, szeretnem ervenyesiteni a jegyemet, de egy idos ur szerencsetlenkedik elottem. Fel percig probalkozik a lyukasztoval, majd mondja nekem, hogy nem mukodik. De addigra mar bedugtam a jegyemet, es kattant a gep. Az oregur erre ismet probalkozik, de nem megy. Felajanlottam a segitsegemet, pillanatok alatt ervenyesitettem a jegyet, aztan (a sikertelen vizsgat elfelejtve) mosolyogva odaadtam neki, de utana ramfagyott a mosolyt, amikor a "Koszonom" utan a tobbi utasnak kijelentette: "Jegyeket, berleteket kerem". :)”
 • 2. vilige 2008. május 13. 10:14
  „Igen, nyílván akinek van bérlete az bírja az ellenőröket. De mint mindenhol itt is vannak kivételek, de van közöttük, aki szinte élvezi az emberek meghurcoltatását, cinizmusa döbbenetes. Én soha életemben nem blicceltem, sem a gyerekeim. De volt nem régen olyan eset, hogy a gyerek iskola váltás miatt még nem kapta meg az új igazolványt, így az előzővel utazott ami értelemszerűen nem volt érvényes, de a havi bérlet igen, és az ellenőr iszonyatos stílusban közölte vele, hogy kiskomám ez 9000 ft-jába fog kerülni édesanyádnak. De van ennek ellenkezője is, van nagyon tisztelettudó, jóindulatú ellenőr is. Úgy érzem többen szinte élvezik ezt a posztot.”
 • 1. mandy ;) 2008. május 13. 09:32
  „(* *,) én bírom az ellenőröket ... nagyon aranyosak ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beindult a házasságkötési szezon Szegeden

Szeged - Tavasszal elkezdődött az esküvői szezon: a szegedi városháza házasságkötő termében „futószalagon" adják össze a párokat. Tovább olvasom