Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Nincs kilakoltatás Üllésen

A szokatlan, tél közepi belvíz tóvá változtatta egy tápéi idős házaspár telkét. A területen félméteres víz áll, repedeznek a házfalak. A kispénzű házaspár megépítené a vizet a telekről kivezető csatornát, ha az önkormányzat támogatná. Üllésen már épületek is romba dőltek a belvíz miatt – szerencsére kilakoltatásra nincs szükség.
A tápéi Dávid Sándorék telkén fél méter magasságban áll a belvíz, amely már a lakóépületet is fenyegeti. Fotó: Gyenes Kálmán
Valóságos tó áll a tápéi Dávid Sándorék kertjében. Mindig is belvizes volt ez a terület – kivált az utóbbi évtizedben, miután a szomszédos telkek tulajdonosai feltöltötték telkeiket, s Dávidék portája lett a legmélyebb hely a környéken –, de a mostani időszak minden eddigit felülmúlt. A nyolcvanesztendős tulajdonos és felesége napok óta szivattyúval igyekszik eltávolítani a telekről a terület nagy részét elborító vizet, hasztalan.

– Csak az áramunk fogy, a belvizünk nem – mondja Dávid Sándor. Hajlott kora ellenére akár saját kezűleg megásná a telekről a vizet az utcai árokba kivezető csatornát, ha az önkormányzat valamilyen mértékben segítené. Erre azért is szükség lenne, hogy ne következzék be még nagyobb kár, esetleg tragédia: a fő- és a melléképület falai máris repedeznek. Az önkormányzat szakemberei korábban már szemrevételezték a helyzetet, de eddig nem született megoldás.

A fő- és a melléképület falai máris repedeznek – mutatja Dávid Sándor. Fotó: Gyenes Kálmán
– Senkit nem szükséges kilakoltatni, úgy érezzük, rendezhető a helyzet. Legalábbis, ha az időjárás nem szól közbe, és nem következnek újabb esőzések – mondja Nyáriné Tajti Anna, Üllés polgármestere azzal kapcsolatban, hogy a településen két helyszínen is épületeket rongált meg a belvíz a napokban. Az egyik helyszínen egy magánházat a vele szomszédos – más tulajdonos birtokában lévő – mezőgazdasági bolttal összekötő épületrész omlott össze, magával ragadva a magánház végfalát is. – Az üzlet tulajdonosa, nagyon segítőkészen, már intézkedett az ügyben, magára vállalva a helyreállítást – mondta a polgármester asszony. A magánház tulajdonosa is jelentette a biztosítónak az esetet. A hivatalos kárfölmérés tegnap kora délutánig még nem történt meg, de a polgármester becslése szerint legalább két-három millió forint a kár.
A másik helyszínen, ahol egy melléképület dőlt össze, szerencsére nem laknak, a romokat már eltakarították, nincs, ami továbbdőlhetne, senkire nem omlik rá a fal.


A fagy csupán elodázza a veszélyt

Most ugyan a száraz idő és a fagy hatására nem növekszik tovább a belvízzel borított terület – de nem is csökken. – A fagy csupán későbbre halasztja a belvízi védekezést. Viszont lehetőséget ad megelőző intézkedésekre, a csatorna-karbantartásra, a vízlefolyás akadályainak eltávolítására – mondja Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) igazgatója. Ha hirtelen olvadás igényelne gyors beavatkozást, ahhoz mintegy százmillió forint lenne szükséges. A kormányzat kilátásba is helyezett nagy összegeket a belvízvédelemre, ezek fölhasználásáról helyben dönt a helyzetet naprakészen ismerő vízügy. Csongrád megyében jelenleg 12 ezer hektárt borít a belvíz, naponta egymillió köbméter vizet továbbítanak a folyókba a szivattyúk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka ma Gyurcsánnyal tárgyal

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyal ma Botka László polgármester három, Szeged és a… Tovább olvasom