Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nincs közünk a brit baromfivészhez

A magyar állat-egészségügyi hatóságok vizsgálata alapján – a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint – mégsem Magyarországról került a madárinfluenza kórokozója Angliába.
Süth Miklós országos főállatorvos közölte: a magyar állat-egészségügyi hatóságok megvizsgálták az Angliába, Bernard Matthews baromficégének baromfiterméket szállító cégek áruforgalmát, a múlt év novembere és ez év februárja között. Kiderült, Magyarországról élő állatot nem szállítottak a szigetországba, csupán hőkezelt, nyers panírozott baromfiterméket, illetve pulykamellfilét.

A magyar főállatorvos cáfolta azt az angol sajtóban megjelent állítást is, miszerint közös vágóhídon vágták volna Magyarországon a madárinfluenza által megfertőzött libákat és az Angliába került pulykákat. Süth Miklós határozottan visszautasította azt az állítást is, hogy a Bernard Matthews üzeme által feldolgozott pulykahúsból Magyarországon a SáGa Foods egyik üzemében virslit készítettek, amit Magyarországon, Németországban és Olaszországban is értékesítettek.

Az unió elégedett, London cáfol

Az unió elégedett azokkal a madárinfluenzával kapcsolatban végzett magyar vizsgálatokkal, közölte Philip Todd a bizottság szóvivője. Ugyanakkor Londonban a helyettes brit főállatorvos „igen magas szintű hasonlóságot" állapított meg a keddre elkészült hivatalos vizsgálatában.

Süth ugyanakkor elismerte, hogy Magyarországra érkezett élő állat Angliából, de az nem Bernard Matthews cégétől származott. Bernard Matthews vállalkozása keltető tojást szállított Magyarországra, ám azokat Heves megyében, Egerben keltették, nem pedig a fertőzött területeken. A főállatorvos kitért arra is, hogy a SáGa Foods által feldolgozott baromfi az ország nyugati részéből származik, nem abból a körzetből, ahol a madárinfluenzát azonosították. Süth Miklós szerint mindezek alapján nagy bizonyossággal kizárható, hogy Magyarországról került volna a madárinfluenza kórokozója Angliába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarázkodó autósok a tilosban

Sok a tilosban parkoló autós a szegedi nagyposta mögött. Még akkor is szabálytalankodnak a sofőrök,… Tovább olvasom