Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Nincs párja a szatymazi őszibaracknak

Szatymaz - Az idei időjárás kedvez a szatymazi őszibaracknak. A szép gyümölcsből olyan sok van, hogy a termelők kénytelenek a vártnál alacsonyabb áron értékesíteni.
A Barna fivérek egész családja hagyományosan baracktermelő, a kezdetekről kérdeztük őket.

– Az idén nagyon szép az őszibarack, szinte annyira, hogy árán már el sem lehet adni. A szezon közepén járunk, és még mindig ideális az időjárás, még locsolni sem kellett. A barack szereti a sok napsütést, a kevés, de egyenletes csapadékot, és természetesen a vidékre jellemző homokos talajt – mondta Barna András, miközben egy ládába pakolta a leszedett hamvas gyümölcsöket Szatymaz melletti ültetvényén.

Június derekán indul az előszezon, és egészen szeptember végéig kitart a barack. Minden hónapban más fajtát szednek. Egy nyáron 25-30-féle őszibarackot termeszt a Barna család. A tanyán tett látogatásunk alatt összegyűlt a népes família apraja-nagyja. Mire a több száz fa gyümölcsét „betakarítják", minden segítő kézre szükség van. Hajnali hatkor kezdenek, és gyakran sötétedés után mennek haza. Ugyanazt a fát háromszor-négyszer meg kell szedni, hiszen a beérés szakaszos.
Barna András már 15-16 éves korában beállt segíteni a szüleinek az ültetvényeken, és azóta a baracktermesztés a fő hivatása.

Idősebb Barna Károly a gyümölcsösben. A termést a Mórakerthez és a nagybanira viszik. Fotó: Frank Yvette (Fotógaléria)

Öccsével, fiával, unokaöccsével és az unokákkal együtt tartják kézben a gazdaságot. Unokaöccse, ifj. Barna Károly elmondta, muszáj a barack mellett mással is foglalkozni, az időjárás viszontagságai ugyanis akár az egész termést elpusztíthatják. 2005–2006-ban például térdig ért az ültetvényeken a belvíz. Hathektárnyi barackosuk 80 százaléka elpusztult akkor. Az idén sajnos a fehér húsú nektarin nagy része, a kajsziból pedig az összes lefagyott. – Mindig kell valamit a piacra vinni, a barack azonban kényes gyümölcs, ezért három éve több sárgadinnyét, földiepret, káposztát, burgonyát és paprikát termesztünk – magyarázta ifj. Barna Károly, akitől azt is megtudtuk, a termés egy részét a Mórakert Termelői Értékesítő Szövetkezetbe adják le, a másik részét a dorozsmai vagy a budapesti nagybani piacra viszik.

Fesztivál

Szatymazon holnap a baracké lesz a főszerep: falunappal egybekötve megrendezik a XVI. őszibarack-fesztivált. Délelőtt tíz órától szatymazi, sándorfalvi, zsombói, forráskúti, bordányi, zákányszéki gazdák és a Mórakert gyümölcseit állítják ki, szakmai fórumot tartanak. A nézelődők vásárolhatnak is a kedvelt gyümölcsből. Jelenleg 100-200 forint között mozog egy kiló őszibarack ára.

– Szatócsboltunk volt Szatymazon, de az ötvenes években államosították. Utána a baracktermesztés lett a család fő profilja – kapcsolódott a beszélgetésbe a 67 éves idősebb Barna Károly.

Nincs párja a szatymazi baracknak. Az országban három-négy híres termőtáj van, a mi gyümölcsöseink is a legjobbak között szerepelnek – állították Barnáék, akik elmesélték, hogy egy helybeli családnak, a Frankoknak köszönhetik a szatymazi barack hírnevét. A harmincas években ugyanis Amerikából behozták, és meghonosították a Ford nevű fajtát. Akkoriban csak ezt, illetve az úgynevezett Napsugár típust lehetett kapni. Később az ötvenes években a faluban építettek először iparvágányt, így a környékbeli termelők Szatymazra vitték az összes portékát, majd onnan exportálták. Kamenszky Béla pedagógus pedig megszervezte a környékbeli gazdák képzését, kiállításokat rendezett, országos hírűvé segítette a szatymazi barackot.

Olvasóink írták

  • 1. elfagyott és mégis sok van? 2008. július 11. 13:58
    „Ez tényleg jó vidék, tavasszal elfagyott most sok a termés, legalábbis ezt olvashatjuk mindenfelé.

    Nem vagyok paraszt fóbiás és ne mond, hogy csináld te is ha írigyled.
    Te meg ássál gödröt egész nap, vagy hegessz minimálbérért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A stoppolás szegedi mestere: Turóczy Zoltán

Szeged - Aki azt gondolja, hogy a világot körbeutazni csak több millió forintból lehet, téved.… Tovább olvasom