Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Nincs pénz a tiszai szemét takarítására

Szeged - Sok víz lefolyik még a Tiszán, mire el lehet érni, hogy kitakarítsa belőle mindenki a maga szemetét. Megtudtuk, a fahulladék egyenesen jót tesz az élővíznek. A szemét pedig oldódás nélkül lefolyik, egy a baj vele, hogy gusztustalan látvány. Ezért luxuskiadás lehalászni, pénz amúgy sincsen rá.
A legdurvább hulladékhegyek tegnap elhagyták a Tisza magyarországi szakaszát, a szemétszőnyeg „rojtjai" azonban még csíkozzák a víz tetejét. Jön is még fokozatosan. Ellenőriztük a hivatalos híreket, miszerint főként ukrán, román és kis részben magyar hulladék úszik le. A Huszár Mátyás rakpart két lejárójánál, a Fokán és a Sárgán lehalásztunk 20-20 műanyag palackot és vegyszeresflakont, de csak tíz volt azonosítható. Elkeserítő volt az eredmény: egy-egy román és ukrán üdítősflakon mellett a többi nyolc magyar. Húsz méterre onnan, az ártéri fák között további tengernyi műanyag zsák és flakon – a következő árhullám ezt is bemossa a Tiszába.

A vízügyesek becslése szerint soha ennyi uszadékot nem engedtek még le a kiskörei duzzasztóból, mint most. A vízgazdálkodás szabályai szerint a gát mellett a víz aljából engedik le az öntözéshez szükséges vizet. Ha ár jön, kinyitják a zsilipet, és akkor folyik le a tetején összegyűlt rengeteg fauszadék és háztartási szemét. Tripolszky Imre, az Atikövizig központi védelemvezető-helyettese elmondta, Csongrádnál a hétvégén a flakonáradatot „felszabdalták", vagyis vasoldalú hajókkal elzárták az útját négy-négy órára. Emiatt látszott szakaszosan telinek, órákkal később meg szinte teljesen tisztának a Tisza.

Tetőzik a Tisza

A legmagasabb vízszintet – az előrejelzéseknél korábban – tegnap elérte a folyó. Érvényesült a Maros és a nagy hőség szikkasztó hatása. Csongrádnál 469, Mindszentnél 485, Szegednél 436 centit mértek. Ez legfeljebb még egy-két centivel emelkedhet a hét közepére, de jóval több már semmiképp sem várható – tájékoztatott az Atikövizig központi védelemvezető-helyettese, Tripolszky Imre.

– Kétféle a vízen úszó hulladék: a hullámterekből elsodort fák, bokrok az élővíz kötelező tartozékai. Előbb fészkelőhelyekként, a vízbe dőlve pedig „trágyaként" működnek. Emiatt ezt a környezetvédelmi hatóság nem engedi összeszedni az ártérben, sem később lehalászni. A flakonok és más szemét viszont „csak" csúnya, ezt leszűrni nincs pénze a vízügynek – tájékoztatott Dobi László igazgató. Egyik sem akadályozza különösebben a hajóforgalmat, hiszen az egyébként is minimális a folyón. A fahulladék tehát lebomlik, a többi szemét leúszik a tengerig. A kisebb evezős- és motorcsónakos forgalmat veszélyezteti, de arra figyelmeztetik közlekedőket.

Luxus lenne tehát költeni a szemét kiszedésére, bár volt már arra is példa. Eszköz bérelhető hozzá, csak pénz kérdése. Mozgósíthatnának olyan uszályzárat és kézierőt, mint hét éve, amikor a ciánmérgezett haltetemeket emelték ki a vízből – minisztériumi vízkár-elhárítási büdzséből. Vagy bevethető lenne olyan speciális markoló, amit egy sportverseny rendezője bérelt néhány éve, amikor tiszta terepet akart. Marad tehát az egyszerűbb változat: tisztán tartani az ártereket – de erre sincs pénz. Ezért a vízügy önkéntesek kel takaríttat kampányszerűen, amikor már nagyon égető a dolog. Büntetést is kiróhatna a vízügy a „szennyező fizet" alapon, ha arra lenne pénze, hogy feltárja az illegális szemétlerakókat, és kinyomozza a környezetkárosítókat. De sem nyomozásra, sem fizető bűnösre nem láttunk még példát.

Csak gyalogosan a fahídon

Egyelőre csak a gyalogosok használhatják a csongrádi fahidat. Az átkelőhelynél a hétvégén érkezett ukrán uszadék okozott gondokat, még tegnap is. A révészek hiába próbálták a pontonok között elterelni az órákon keresztül érkező szeméthegyeket, a hulladék egy része feltorlódott, ezért a tartószerkezet egyik bakja kifordult. Hétfőn délelőtt megpróbálták megtisztítani a fahíd környékét, de délutánig csak a gyalogosforgalom számára tudták járhatóvá tenni a monstrumot.

Olvasóink írták

 • 19. Disy 2008. augusztus 06. 08:04
  „Kevesebb dir-durrr kell AUGUSZTUS.20-án és akkor tiszta lessz a partszakasz mellesleg az sem hátrány,hogy addigra kész legyen,hisz ilyenkor megtelik a város ezen része.”
 • 18. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 05. 22:56
  „Macs: Feltételezem, hogy akik itt anyáznak, nem az ártérre dobálják ki a szemetet. Nagyon helyesen. Csak mi vagyunk a kisebbség.

  Szóljunk az ambuccmannak, hátha minket is megvéd a csúnya többségtől. Tartok tőle, hogy rosszul gondolom...”
 • 17. Macs 2008. augusztus 05. 20:50
  „Már megint a régi nóta. Valaki szedje ki a szemetet a folyóból. Könyörgöm, mikor jutunk el agyilag oda, hogy a szemetet, a sitet és egy "ocsmányságot" ne az ártérre hordjuk ki. Most is érdemes körülnézni, aztán lehet majd szörnyűlködni, ha az áradás bemossa a folyóba. Arra gondolni sem merek milyen következménye lehet, hogy az ártérre öntött fáradt olajat és Isten tudja még mi egyéb szennyező anyagot is bemos a viz.
  Az ártéri fák ágait, az elkorhadt fadarabokat ezután is behordja majd az ár, az kellemetlen, de legalább nem veszélyes.”
 • 16. ifj. Nagy Gábor 2008. augusztus 05. 11:49
  „Kotrással hogy szeded ki a felszínen úszó anyagokat??”
 • 15. k 2008. augusztus 05. 11:05
  „No mint korábbi hsz-ban másik cikknél én a kotrást írtam amivel talán ezt a szutykot is ki lehet szedni nem nehéz csak akarni kell.”
 • 14. ifj. Nagy Gábor 2008. augusztus 05. 10:25
  „Ja, és ha átsiklottatok volna fölötte, az újságírók által kihalászott flakonok 80%-a magyar volt, úgyhogy itthon is van mit söprögetni...”
 • 13. ifj. Nagy Gábor 2008. augusztus 05. 10:23
  „Imre bácsi leveléhez csatlakoznék egy kicsit a másik oldalról ("ad és ad és ad"). Mert azért mást is adott a szabályozás előtt, csak ez a visszaromantikázó gondolatok között valószínűleg keveseknek jut eszébe.

  Petőfi Sándor versben (Utazás az Alföldön) is megörökítette úti élményeit:

  ,,Minő az út!
  de vajjon út ez?
  Vagy fekete kovász talán?
  Mely ha kisül, leszen belőle
  Kenyér az ördög asztalán."

  Arany Jánosnak szóló levelében meg ezt írja: ,,... annyi sár ragadt a kerekekre, hogy a szó legszentebb értelmében minden száz lépésen meg kellett állnunk s levasvillázni a küllőkről a gáncsoskodó fekete írósvajat...".

  Barabás Miklós festő is emlegeti naplójában az utat: ,,... A négy kerék olyan volt, mint négy faragatlan malomkő, a küllők az iszonyú sártömegtől ki sem látszottak, s úgy a kocsi oldalához tapadtak, hogy egyetlen kerék sem foroghatott..."”
 • 12. Kaccat 2008. augusztus 05. 10:03
  „Szerintem igen egyszerű lenne a megoldás.
  Minden ország a saját szemetét gyűjtse össze...
  vagyis valahogy megoldani, hogy ne itt kössön ki más ország szemete, viszont, ne is menjen ki a mi szemetünk...
  persze tudom, hogy nem egyszerű, amikor még szárazföldön is ide borítják más országok szemetét... :-(”
 • 11. zizu 2008. augusztus 05. 10:03
  „" A szemét oldódás nélkül lefolyik, csak gusztustalan látvány"
  Szerintem a kukásautók is ide űrítsék a szemetet és nem kell szeméttelep, mert ez úgyis LEFOLYIK!
  GRATULÁLOK A HOZZÁÁLLÁSHOZ!”
 • 10. Benéné Papp Márta 2008. augusztus 05. 09:41
  „Nincs pénz! Azt a legkönnyebb mondani. Van itt egyáltalán pénz már bármire is? A jómódúaknak nem erényük az adakozás csak a harácsolás.
  Már nincs utcaseprés, már a 40 fokban sem járatják a locsolóautókat, olyan mocskos Szeged, hogy az már borzalom. Hiába díszítik a virágokkal a parkokat, azokat ellopják, nincsenek padok a megállókban, se egy fa hogy árnyékot adjon, stb.
  A vezetőink szálljanak már egy kicsit magukba és ne mindig az adakozó csórókat szólítsák meg, mert mi hozzájuk képest csórók vagyunk annak ellenére, hogy Gyurcsány szerint sokkal jobban élünk.
  Hár kérdezem én kihez és mihez képest?????????? Javasolom próbálja ki ő is ezt a jobb életet az én nyugdíjamból!!!!”
 • 9. Safranek 2008. augusztus 05. 09:07
  „A kifogásokkal (sajnos, nem a ki-fogásokkal) már teli van a padlás!
  Mindig arra van csak pénz, amire a városvezetésnek + a cimboráknak szükségük van. A Csillagban untakozó börtöntöltelékeknek kiváló időtöltés lenne a város takarítása!
  De még akár autópálya építésnél is dolgozhatnának! (láncra verve, mint egykor Amerikában a fegyencek)
  Persze akkor nem mondhatnák, hogy 3x többe kerül, mint a horvátoknál, akik még alagutat is építenek a hegyek miatt.
  Bezzeg, ha egy magáncégé lenne a folyó (nem tippet akarok adni az elvtársaknak) nem fordulna elő ilyesmi!
  Talán nem fizetett hirdetésekre (bizonygatva milyen jól fejlődik Szeged) kellene elszórni a pénzt a polgármesternek!”
 • 8. SP 2008. augusztus 05. 08:58
  „Lomtalanítási akciók mintájára uszadék famentesítési akciót kellene szervezni. Azaz, a tüzifa igényét bárki ingyen kielégítheti a partra sodródott fákból, megfelelő szakfelügyelet mellett.”
 • 7. hu 2008. augusztus 05. 08:51
  „"az ártéri fák között további tengernyi műanyag zsák és flakon - a következő árhullám ezt is bemossa a Tiszába."-szerinted. Pang az ártéren.”
 • 6. Horton 2008. augusztus 05. 08:36
  „Ha nagyon " akarnának " , biztosan találnának megoldást erre a problémára is .
  Veres Jancsi a múlt héten küldött 100 milliót az ukránoknak az árvíz okozta károkra.
  Talán abból a pénzből meglehetett volna oldani............”
 • 5. bobca 2008. augusztus 05. 07:55
  „Egyáltalán nem tudom megérteni, hogy ennek a szemétnek miért kell annyit úsznia, x pontokon le kellene halászni és megsemmisíteni. Tudom ezt senki sem csinálja ingyen, de jó lenne rá valami megegyezést kitalálni. Ha a német szemétről meg tudtak egyezni, erre is lehetne valamit találni, ami még esetleg példaértékű is lehetne.”
 • 4. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 05. 07:30
  „Meg szep, hogy ilyenre nincs penz, amikor az elmegy 200millas rendkivul fontos kormanyszovivoi honlapokra, meg hasonlo nelkulozhetetlen dolgokra. Ilyen aprosaggal mi a fenenek foglalkozzanak a bacsik es nenik, amikor naluk kulonben sem a Tisza, hanem a Duna (es a duma) folyik.”
 • 3. Imrebácsi 2008. augusztus 05. 07:10
  „Csak egy kis levél

  Kevés költőnk, írónk van, aki ne említené meg egy-egy versben, regényben, írásban a magyarok talán legkedvesebb folyóját, a Tiszát. Népdalok, dalok, versek szólnak róla.
  Csendesen folyik medrében, kanyarog, virágzik, rejti Attila koporsóját, fürdet, ringat, éltet, ad és ad és ad.
  De mit adunk Neki mi: gátak közé szorítjuk, szabályozzuk, halásszuk, horgásszuk, szennyezzük.
  Ciánszennyezés, miért történt? Ki okozta? Ki a hibás? Számít ez? Csak azt látjuk, hogy nem lehet halat fogni, büdös a víz. A legutóbbi gátszakadás Romániában, akkora méretű volt, hogy meg kellett említeni. És amiről hallgatnak. Mit érdekli az a bársonyszéket koptató urakat ott a kupola alatt, hogy mi van a Tiszával. Látványos bejelentések, nyilatkozatok, látvány vizsgálatok, léggömbpufogtatások, és minden a régi. A Tisza kanyarog csendesen tovább.
  Átveszünk az unióból szabályokat, előírásokat, mert mi magyarok vagyunk, tartozni kell valahová, valakihez, tisztelni kell a másikat, a szomszédot. De ki tisztel minket? Valaki, valami, a szomszéd? A szomszéd, aki habot enged a Rábába, a szomszéd, aki szemetet borít a Tiszába.

  A televízió említést tett a szemétről: pille palackok százairól, uszadékokról beszélt. Pille palackok százai? Nem százai, hanem tonnái úsznak a folyón. Honnan jött ez? Nem említették meg a TV-ben. 300 kilométer hosszan úszik a szenny. Csak kíváncsiságból kiszedtünk a folyóból válogatás nélkül palackokat, dobozokat, egyéb azonosítható dolgokat, jól azonosítható ciril betűs és román feliratok rajtuk. Meddig lehetséges ez? Hol vannak az illetékesek? Illetékesek, egy nyavalyát.

  Egy alkalommal telefonáltunk az egyik országos hírszolgáltató TV-hez, na mi volt a válasz: ez nem hírértékű hír. De az igen, hogy az egyik műsorvezető hölgynek kivillan a tangabugyija.
  Sajnos, akik tehetnének valamit a dologban, magasról tesznek az egészre. Miért is foglalkozzanak vele, hisz Ők nem mennek a Tiszához, nem horgásznak, nem csónakáznak a Tiszán. Horgásznak, csónakáznak a Kanári szigeteken, Thaiföldön.

  Ez a kis levelem is csak arra jó, hogy elfoglaljon egy kis helyet a papíron. A papíron, amit talán elolvasnak csak sajnos nem biztos, hogy azok, akik tehetnek, tehetnének valamit.

  ,,Tisza vize folyik csendesen..."

  Tisztelettel:
  Imre bácsi az úszóházról”
 • 2. justicia 2008. augusztus 05. 06:38
  „fotokat filmeket a környezetvédelmi minisztériumba ha ez sem segít az EU nak van információs irodája...az utóbbi években egyre több a szemét a vízben és a vízparton egyaránt”
 • 1. A Feca 2008. augusztus 05. 04:21
  „Szombat hajnalban l Csongrádon láttam és fotoztam a szemetet ami jött lefelé... Majdnem sírva fakadtam ... Vasárnap délután Szegeden hajóztam ... SÍRVA FAKADTAM !!!! Könyörgöm miért ? Miért kell kinyírni amit nem kellene .. ... És erre nincs pénz? Kedves városvezetés bárhol a Tisza parton, havi több gurigás netto fizuból kellene dobni valamit arra hogy ..... Nagyonjó reklám lenne ! Én sajnos nem teheten meg ! Köszönjük Gyurcsánynak !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszáz kórházi széfet kell kifizetni Szegeden

Szeged - Fél évvel a megrendelése után megkapta a betegágyak mellé szánt személyes széfeket a… Tovább olvasom