Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nincs többé ingyenszatyor - a multiknál is pénzbe kerül

Szeged – Csupán 630 tonna műanyag hulladékot gyűjtünk szelektíven egy év alatt Szegeden, ennek többszörösét rakjuk le hasznosítás nélkül. Kevesen gondolnak bele, hogy egy szombati nagybevásárlás során rengeteg szemetet is összegyűjtenek, hazacipelnek. Most azonban az ingyenszatyrok kora lejárt, még a multiknál is fizetni kell értük.
Ki nézett már utána, mennyi idő alatt bomlik le egy műanyag szatyor? A helyes válasz: 400 év. Ha megvásárolunk egyet, a szatyor többszörösen is túlél minket, hatványozottan terhelve a környezetet. Szombat reggel kimentünk a Mars térre, hogy megnézzük, a vásárlók hozott szatyorba vagy kosárba rakják-e a zöldséget, gyümölcsöt, esetleg a helyszínen gyűjtik be a mérhetetlen mennyiségű és sokszor felesleges műanyag zacskókat.

Ki mit visz vásárláshoz?

Egy almás standnál álltunk meg, ott nézelődött Jenei Erzsébet is. – Én mindig hordok magamnál szatyrot, mert később ezt kukabélésként is fel tudom használni – mondta az idős asszony, aki elmesélte, kisnyugdíjasként nem költi feleslegesen a pénzét szatyrokra, nem vásárol külön zacskót a kukába.

A piacon egyébként az emberek beszédénél csak a zacskók csörgése hangosabb. "Kérek egy kiló almát!", a kérést követően az árus egyből zacskóért nyúl, meg sem kérdezi a vevőt: "Mibe adhatom?". Egy pillanat alatt belekerül az áru a szatyorba, onnan a vásárló kosarába. Jobb esetben. Ha nincs kosár, a műanyag zacskó egy újabb nejlontáskában landol.

Kosár kontra szatyor. Nem csak olcsóbb, környezetbarátabb is. Fotó: Segesvári Csaba
Kosár kontra szatyor. Nem csak olcsóbb, környezetbarátabb is. Fotó: Segesvári Csaba

– A vásárlók nem hoznak szatyrot, sőt felháborodnak, ha nem adunk – mondja az egyik almakereskedő. Magától értetődőnek hiszik, hogy a szatyor csak úgy terem. – Az sem hoz szatyrot, aki mindennap kijár a piacra. Nem hiszem, hogy annyi szemete lenne, amihez ilyen sok zacskó kellene – tette még hozzá.

A pult mögött álló, 20 éves Tamás Dominika szerint ez korosztályos probléma: – Az idősebbek hoznak magukkal bevásárlókosarat, táskát. De a fiatalok már hozzászoktak ahhoz, hogy mindent egyesével újabb és újabb szatyorba csomagolnak. Ezen a gondolkodásmódon kell változtatni.

A fiatal lány még hozzátette: amikor Németországban járt, megfigyelte, sehol sem osztogatják ingyen a szatyrot, sőt a bevásárlóközpontok a papírtáskákat részesítik előnyben.

Lássuk, mennyi zacskót viszünk haza!

Próbaképpen mi is bevásároltunk, és mivel nem vittünk kosarat, vettünk egy szatyrot 200 forintért – jó masszív darabot. Egyszer használatosat már 9–10 forintért is kaphattunk volna. Répa, gyökér, alma, narancs, csirkemell, zeller, brokkoli, hagyma, krumpli kellett az ebédhez. Közben néztük, mennyi szatyor gyűlik össze. A pár szál répa zacskóba került, csakúgy, mint a brokkoli. Szegény négy fej hagyma sem élvezhette a többi zöldség társaságát, bezacskózták őket. Az alma még újabb szatyrot is kapott, holott az eladó jól látta: hatalmas kapacitással rendelkeztünk, bőven volt hely a táskában.

– Tény, a savanyúságot, húst nem lehet csomagolás nélkül betenni a táskába – mondta Németh Pálné, aki éppen a zöldségeket pakolta be az otthonról hozott szatyorba. – De a zöldségeket, gyümölcsöt teljesen felesleges még egyszer újracsomagolni. Várom, hogy újra divatba jöjjön a fedeles kosár: abból nem tudják kilopni a pénztárcámat, és szatyroznom sem kell majd – fűzte hozzá mosolyogva az idős nő.

Az egyik árus a ládákhoz kötötte a zacskókat. Kérni sem kellett, mindenki elvette, amire szüksége volt. – Látja, ezt az egy fej salátát is becsomagolják, pedig nem hiszem, hogy a krumplival összevesznének – nevetett az árus.

Rengeteg szemétből csak keveset tudnak újrahasznosítani. Fotó: Segesvári Csaba
Rengeteg szemétből csak keveset tudnak újrahasznosítani. Fotó: Segesvári Csaba

Vége az ingyenszatyornak, de mi lesz a már meglévőkkel?

Cora és a többiek

A szegedi Corában – annak, aki a környezetbarát kasszákon halad át – nem adnak műanyag táskát: a kasszasorok előtt újrahasznosított anyagokból készült bevásárolószatyrokat kínálnak. A többi szegedi élelmiszerüzletben és áruházban sem osztanak ingyenszatyrokat.

A multik elterjedésével robbant a hazai zacskópiac. Mindenki mindent újabb és újabb szatyrokba pakolt, akkor is, ha később az a szemétben kötött ki. Az egyik legnagyobb hazai multi számolatlanul ontotta a környezetkárosító szatyrokat. 2010. március 5-étől változott a helyzet: a legtöbb ingyenszatyrot kibocsátó Tesco fizetőssé tette műanyag táskáit. Egyútal olyan "örökzöld" táskákat kínál, amelyeket csak egyszer kell megvásárolni, utána szükség esetén mindig térítésmentesen újra cserélhetők. Tapasztalataik szerint azokon a helyeken, ahol fizetni kell a zacskókért, 90 százalékkal csökkent az elvitt szatyrok mennyisége. Számításaik szerint évente 300 millió szatyorral lesz kevesebb, így számottevően csökkenhet a környezetterhelés is. A kisebb áruházláncok, boltok eddig is pénzért adták a zacskókat, nem csak kereskedelmi szempontok miatt.

Megkerestük a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t, ahol elmondták: a szelektíven gyűjtött anyag sajnos csak töredéke a kommunális hulladékban található műanyag hulladéknak. Lukács Attila környezetgazdálkodási agrármérnök, a környezetgazdálkodási divízió vezetője megjegyezte: – A környezettudatos gondolkodás és a másodnyersanyag-feldolgozási rendszerek fejlesztése együtt hozhatja meg a kívánt eredményt. A szétválogatott műanyag zacskók egy részét másodnyersanyagként tudjuk értékesíteni, más részéből pedig a jövőben egy energetikai hasznosítást követően elektromos energiát állíthatunk majd elő.

De térjünk vissza a bevásárlásunkhoz: az ebédhez még fagyasztott zöldborsóra és egyéb apróságokra is szükség volt, ehhez még egy boltba is be kellett menni. Újabb szatyrot kellett vennünk, mert a Mars téribe már nem fért semmi. Mentségünkre legyen: papírtáskát választottunk. Miután kipakoltunk, kiderült: legalább 8 felesleges zacskót cipeltünk haza, és dobtunk ki: igaz, a szelektív hulladékgyűjtőbe. De ezek nélkül is meglettünk volna.

Olvasóink írták

102 hozzászólás
 • 102. persona 2010. március 12. 09:00
  „egy kis adalék a szatyor-témához: a Tescoban minden 5000 forintos vásárlásonként jár a szép dizájnos bevásárlótáska ingyen :)”
 • 101. Agáta 2010. március 11. 17:48
  „Kosárral járok a piacra és szoktam szólni, hogy nem kérek zacskót. Csakhogy sok árusnál nincs a mérlegen kosár, az én kosaram túl nagy a mérlegéhez, így nem tudja megmérni a 2 kg almámat, csak ha szatyorba teszi. Vissza szoktam adni, akkor meg néz rám, mint egy hülyére.
  Nem kellett volna szelektív hulladékszigeteket drága pénzen kirakni, hanem szelektív kukákat sűrűbben. A lakásomhoz kb. 5 p sétára van az első szelektív. Mindig elviszem oda a hulladékot - nincs normálisan publikálva, hogy mit lehet a műanyag szelektívbe tenni, én elmosom a joghurtos poharakat, a fagyasztott zöldséges zacskókat és azokat is oda viszem. Egyszer láttam, amint a hulladéksziget melletti házból egy fiatal, életerős pasi lehoza a szemetet, és az 5 (!) m-re álló kukába dobta, kikandikált a PET palack... Én már jóval idősebb, fájós lábú vagyok, de mégis elgyaloglok oda jóval messzebbről, ő meg 5 m-re sem képes.....
  Majd ha úgy büntetnek ezért, mint Ausztriában, megtanulja a magyar is. A buszmegállóban dohányzókra is ez vonatkozik. Ma "csak" 3 dohányzó állt a Diófánál a buszmegálló várójában.”
 • 100. tovizielvira 2010. március 11. 17:28
  „Úgy látom, van aki a nájlonzacsik özönét nem látja veszélyesnek (javasol helyette más félnivalót). Szíve joga mindenkinek, hogy a napi hírek özönében épp milyen világvégét gondolt a jövőbe magának vagy a gyerekei gyerekeinek (atomszennyezés, tartósítószerek, stb.).

  Aki úgy gondolja, hogy van nagyobb bajunk is a bevásárlózacsiknál, azoknak csak csendben hozzáfűzöm: nem látjuk, hogy veszélyes, mert nem áll kilóméter hosszú tömbökbe préselve a városok szélén. S miért nem látjuk (ne feledjük, a kisiskolás korunkban kidobott tejeszacsi még él és virít, mi meg már öregszünk...), szóval miért nem LÁTJUK? Egyszerű: azért, mert iszonyú sok nájlozacskót a TENGEREK FENEKÉRE SÜLLYESZTENEK!!!

  Könyörgöm, miért kell azon kekeckedni, hogy mi a mérgező? Ami az, az ellen tenni kell, nem pedig egymás gondolatait fikázni.

  Apropó: kimaradt a cikkből - akik a nylonzacsit gyártják, azoknak ez haszon... ők érték el azt a módosult tudatot, ami most dívik, hogy "eszünkbe sem jut", hogy ALAPBÓL vigyünk a táskánkba állandó szatyrot összehajtva...
  Javasolnám, hogy mindenre ami azt sugallja, hogy vegyed, vigyed, dobd ki, vegyed újra, lesz másik -ezeknek általában véve NEM-et kell mondani TUDATOSAN. Sok minden más is megváltozik majd ettől.”
 • 99. 3évesférfi 2010. március 11. 10:45
  „96: Már nincs ingyenzacsid, úgyhogy pont neked lehet innen indulni, ha nem tetszik, okostojás. Keress még nagyobb problémákat, hogy aztán kifogást találj, miért nem csinálsz semmit a súlytalan szövegelésen kívül.”
 • 98. bsm 2010. március 11. 10:29
  „Rendben a műa.szatyroknak vége ! De azt hiszem a kereskedőknek..a multiknak mibe kerülne,ha olyan erősebb papírzacskókba lehetne pakolni,mint az ami filmekben látni !!”
 • 97. flexsnake 2010. március 11. 09:54
  „95. ha nem tetszik akkor el lehet innen menni, lehet indulni. ..... is megmondta.

  Jelenleg van angyobb probléma is annál hogy nemlétezőket gyártson az ember. Az emberek által kilélegzett széndioxidhoz nincs elegendő növényzet. Ez is nagyobb probléma minthogy egy természetre ma már veszélytelen műanyagot nem tudunk hol tárolni. A rádióaktív huladék mennyisége akkora hogy annak tárolásával már nem fog megbírkózni az ember 50év múlva.”
 • 96. 3évesférfi 2010. március 11. 09:27
  „95: Ezt hajtogatod megint. Fogd már fel, hogy ezzel a mentalitással semmibe sem érdemes belekezdeni, mert úgyis van nagyobb probléma. Sehova nem vezet, csak a kötözködésre jó.”
 • 95. flexsnake 2010. március 11. 02:42
  „100g chips csomagolása nagyobb szennyezést csinál mint egy nejlonzacsi. Persze még tartósító gázzal is feltöltik.
  A csomagolás szar, a reklámtáska nem jelent veszélyt csak nem tudjuk hová rakni. A beton 100év alatt kezd el morzsolódni, akkor miért pont a nejlontáska a probléma?”
 • 94. mentelmi-jog 2010. március 11. 02:21
  „Vagy 5 éve (de inkább több) olvastam, hogy egy Nyugati országban ha jól emlékszem Írországban amikor szintén betiltották az "ingyenzacskót", és minimális pénzt kellett kérni érte 99%al esett vissza a zacskófelhasználás :)”
 • 93. kukuruntyu 2010. március 11. 00:15
  „én csak azt nem tudom hogy honnan tudják azt hogy 400év alatt bomlik le?hmmm?”
 • 92. bambinaXX 2010. március 10. 23:49
  „Én nembánom, hogy megszüntetik - rengeteg ilyen szatyrot dobtunk ki.. utáltam. Kaptunk helyette tartósabb nagyot, ami a sparban 30(?) Ft. Ha tönkremegy: cserélik. Jobb ez így.
  Nemtudom a régi kicsi milyen szemetesbe férthetett bele, pedig nincs óriáskukánk..”
 • 91. bzoli-41 2010. március 10. 23:00
  „Énutánam a Sparban szokott koslatni a biztonsági őr.Szoktam őket hülyíteni elkezdek menni a sorokban körbe körbe.Némelyik egész sokáig bírja. Némelyik hamar feladja és mást követ. :))) Lehet hogy ki vannak képezve,hogy az aki két picivel megy be bevásárolni,az lopni fog...”
 • 90. bzoli-41 2010. március 10. 22:53
  „Nekem a bevezetés napján a teszkóban nem akart adni a tanulócsaj zacskót. Megkérdeztem miért. Azt mondta 5 Ft. Kérdeztem mióta? Mától. 5 Ft az ára. Kérek? NEM! (nem tudtam erről az "akcióról") Ott álltam 3 ezer forintnyi aprósággal,most mi legyen. Egy arra járótól kaptam, nála volt több darab ami nem kellett neki.
  Otthon derítettem ki, hogy járt volna az ingyenes nagyzacskó,amit becserélnek ha szétmegy.Na ezt már elfelejtette a buzgó tanulócsaj közölni velem...
  A mögöttem lévő közel 20 ezret hagyott ott,ő sem tudott erről.Úgy kiosztotta a kiscsajt hogy csak pislogott.
  Az a büdös nagy helyzet,hogy ha azok a kis nejlonok jobbak lennének adnék értük talán 5 forintot,de nagyon gazdaságos minőségűek,ha 1-2 kg -nál több van bennük elkezdenek szétmenni útközben.(Ezért kell(ett) sok zacskó)
  Mondjuk amikor mi megyünk bevásárolni évek óta erős nagyszatyrot használunk aminek madzagfüle van és nem nejlon.Abba 20 kg is belemegy...Csakhát nem mindíg járkálok ilyen szatyorral napközben...”
 • 89. luyza 2010. március 10. 22:00
  „Környezettudatossági szempontból mindenképpen jó ötletnek tartom. Nagyon gusztusos textil szatyrok vannak már, amik összehajtva beférnek egy retikülbe is. Továbbá vannak a szép összecsukható textil kosarak, vagy nagyobb textil táskák. Más kérdés persze, hogy Németországban a kutya nem szól, hogy ilyennel megy be az ember a szupermarketbe, sőt az áruházi kosár helyett ebbe pakol - amit a kasszánál kipakol, az itthoni viszonyokat ismerve azonban valószínűleg már beléptünkkor a hátsónkban lesz egy biztonsági őr, aki végigkísér utunk során....ahogy azt főleg a kisebb drogáriákban, áruházakban már megszoktuk...:)”
 • 88. lidocain 2010. március 10. 21:56
  „a teszkóval most tényleg ez a legnagyobb probléma amiről cikket kel irni,hogy van-e zacsi vagy nincs? arról miért nem esik szó,hogy jövőre a teszkó nem kiván magyar termékeket forgalmazni csakis a friss árut (gyümölcs,zöldség) az összes többit szlovákiából hozná be? és ez mellett adót nem fizet,de európában a legnagyobb nértékű állami támogatást kapja itt??
  a kis teszkókban eddig is 5 ft volt egy szatyor. ha megveszed nem káros a környezetre,ha ingyen van,akkor káros. ez van.”
 • 87. Vega 2010. március 10. 21:24
  „50: belladonna: a termékdij amiröl beszélsz, az a szatyrok esetében tavaly nött az eddigi háromszorosára. énis hiperben dolgozom és már akkor agyaltunk a fizetös megoldáson. ezt a lépést nem a multi áldott jó szive tette meg:)”
 • 86. royal 2010. március 10. 20:29
  „Oké akkor mostmár a trabival járok bevásárolni,eddi tömegközlekedésen megoldottam a dolgot,a trabiba ott tartom a szatyrot de a busszon nem fogok 20 szatyrot vinni,még azt hiszik lopni megyek!Meg még a boltba is azt hinnék!Sőt ha estleg nincs is a trabiba szatyor csak bedobálom!”
 • 85. tzrtz 2010. március 10. 19:06
  „Szerintem meg ez ..... Sokszáz forintért veszünk kis baromságokat, a legolcsóbb kis csokik is 100 dt fölé mentek, a zacskó ára meg mennyi lehet milliódarabos tételben? 2 ft? Szerintem belefér, hogy ha az ember vesz 6 doboz sört, akárcsak 1000 ft-ért, akkor vágjanak már hozzá egy 2 ft-os nejlonzacskót, akkor is ha utána a kukába kerül. Pont ezt a gusztustalan cigánykodást volt a legjobb elkerülni, hogy a boltba már befelé menet húsz szatyrot kelljen vinni nagybevásárlásoknál. Ennél ezerszer jobb megoldás lenne már az amcsi filmekben látható papírból készült zacskó, amit ugyanúgy adnak, csak az tényleg le is bomlik.”
 • 84. Cat 2010. március 10. 18:56
  „igazságkereső

  Hogy jön ez ide?
  Szerinted azért nem gondolkodnak az emberek előre, mert keveset keresnek? Ugyan már.”
 • 83. Picim 2010. március 10. 18:38
  „Igazságkereső: Jézusom! A cikk lényegét nem érted...
  Sok mindenre ki lehetne térni egy-egy cikkben, de akkor soha nem jutnál a végére, és nincs is értelme. Nem erről szólt!”
102 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43: 3 hét múlva csökkenhet Szeged átmenő forgalma

Az M43-as autópálya első darabjának átadását április 1-jére tervezik. Közben az Unió 10 milliárd forintos támogatási pénzt akar megvonni a sztráda építésével összefüggésben. Tovább olvasom