Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Nincs új rektora az SZTE-nek

Szeged - Eredménytelen lett a Szegedi Tudományegyetem szenátusának hétfői rektorválasztó ülése, mert egyik jelölt sem kapta meg a kétharmados többséget. A kétfordulós szavazáson mindkétszer Szabó Gábor nyert, de végül három voks hiányzott újrázásához.

Igazolvány fölmutatásával léphettek be tegnap délután az egyetemi polgárok is a szegedi univerzitás orvostudományi kar dékáni hivatalának is otthont adó épületbe. A rektori posztra pályázó jelöltekről csak a szenátus 49 tagja nyilváníthatott véleményt voksolással. Nekik a jelenléti ívet is el kellett látniuk kézjegyükkel.

– Itt, vagy fönt, a teremben írjuk alá? – kérdezte az egy csapatként érkező diákság nevében Török Márk egyetemi HÖK-elnök. – Mert ezek mind az én gyerekeim – fogalmazott a lépcsőnél tömörülő hallgatói önkormányzati elnökökre mutatva. A diákok kezében sárga rózsaszálak, amelyekkel a szenátus hölgy tagjait lepték meg, nőnap alkalmából.

– Ilyen egységesen voksolnak is? – kérdeztük a Szegedi Tudományegyetem 12 karát képviselő diákvezetőktől. Sokat sejtető mosoly kíséretében többen is mondták: nem kívánnak nyilatkozni.

Rácz Béla általános rektorhelyettes tájékoztatott a rektorválasztás eredménytelenségéről. Fotó: Karnok Csaba
Rácz Béla általános rektorhelyettes tájékoztatott a rektorválasztás eredménytelenségéről.
Fotó: Karnok Csaba

Szűkszavúak voltak az épületbe igyekvő oktatók is. Köztük az egyik rektorjelölt, Wittmann Tibor. A másik pályázó, Szabó Gábor rektor akkor már órák óta az épületben tartózkodott, mivel a rektori tanács ülését vezette. A szenátus tegnap délután 2 órakor kezdődő rektorválasztó összejövetele előtt néhány perccel lépett be a kapun a természettudósok egyik képviselője, de azért elárulta: – Szoros eredményre számítok. Hasonlóképpen vélekedett Molnár Imre, a római jog professzora, aki szinte egyetlen érdeklődőként jelent meg – tartva magát ahhoz a hagyományhoz, amely szerint 1990 óta minden rektorválasztást közelről kísér figyelemmel.

Az egyetemi tanács tegnapi különleges ülését eredendően Rácz Béla általános rektorhelyettes vezette volna. Ám e feladat alól kérte felmentését, mert elfogultnak nevezhetik például azért, mert  az egyik jelölt fia az ő doktorandusza. A szenátus munkáját Kiricsi Imre kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettes irányította.

Két jelölt indult, egyiket sem választotta rektornak tegnap az SZTE szenátusa. Szabó Gábor mérnök és Wittmann Tibor orvosprofesszor programjáról a 49 tagú szenátus szavazott. Az első körben 27-en Szabót, 13-an Wittmannt támogatták, 9 voks pedig érvénytelennek számított. Az egyszerű többséget, azaz a voksok felénél többet elnyert jelöltről, Szabó Gáborról a neve melletti „igen" vagy „nem" megjelölésével nyilváníthattak véleményt második körben az egyetem vezető testületének tagjai. A papíralapú voksok közül 44 érvényeset – közte 30 „igent" és 14 „nemet" –, továbbá 5 érvénytelent számolt össze a szavazatszámláló bizottság. A mandátum elnyeréséhez 33 voksra lett volna szükség – tájékoztatott Rácz Béla. A rektorhelyettes TIK-beli sajtótájékoztatóján közölte: a felsőoktatási intézmény vezetői posztjára új pályázatot írnak ki, várhatóan egy-másfél hónapon belül. Így az újabb választás még Szabó Gábor rektori mandátumának lejárta, azaz 2010. július 1-je előtt megtörténhet.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. allegro 2010. március 12. 22:53
  „83.!
  Kezdődött a szenátorok között az irigység, gyűlölködés...itt csak tovahullámzott. Vagy melyik volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Ők emberek, mint itt. Káin és Ábel mit tettek valaha? A világ nem sokat változott, csak eszközeiben. Úgy tűnik a tudomány hiába halad előre, és virágoznak az egyetemek, az emberi gondolkodás igen lassan fejlődik. Talán azért, mert túl rövid az emberi élet, hogy megtanuljon különbséget tenni és az értékek között választani, na ezt meg különösen nehéz és ilyenkor az emberek többsége visszasüllyed a számra ismerős gondolatkörbe, amely ketrecbe záródik és nem tud kitörni belőle. A ketrecbe szorult emberállatok pedig tépik és felfalják egymást. Legalább egy "szenátor" gondoskodott az indulatok csillapításáról azzal, hogy megfogható tényeket közölt..”
 • 83. vörösdémonka 2010. március 12. 08:52
  „Én azok közé az emberek közé tartozom, aki még soha nem írt ilyen helyekre. De most úgy érzem, billentyűt kell ragadnom :-) Mindenkinek üzenem, hogy gondolkozzon el egy kicsit, és ne kitalációk beírásával, mások pocskondizálásával élje ki itt névtelenül a boldogtalan életét vagy az elfojtott gyermekkorát. Mindenki forduljon egy kicsit magába, gondolkozzon el azon, miért lett ilyen. Mindenhol csak az irigykedés és a gyűlölködés. Mire jó ez? Túl rövid az élet ahhoz, hogy így éljünk. Nagyon sajnálom azokat, akik ahelyett, hogy a boldogságot és a szeretet keresnék, csak a negatívumokat lökik magukból. Ezáltal saját magukat is telepakolják a sok rosszal, amelyek hamarosan betegségeket fognak okozni. Kinek jó ez? A legszánalmasabb számomra pedig az, hogy az anonimitást kihasználva, szenátorok is szövegelnek. Elfelejtették, hogy esküt tettek...”
 • 82. öregvegyész 2010. március 11. 14:46
  „elvárnám ,hogy döntését megindokolja.Én az egyetemet,mivel az életemet ott hagytam szeretem. Ha igy tesz egyértelmú,hogy nem ért hozzá és nagyon furcsán elkötelezett. Sajnálom hogy ennyire kiszolgátatott.Holnap is irok: Hallott már arról ,hogy sajtószabadság?Higgye el az egyetem akkor is lesz amikor akik most vannak már rég eltüntek. Sok tanitványom volt és szégyellem ,hogy ide súlllyedtek. Most pedig tessél moderálni.Ne feledje el.ezt várom magátok_ Egszer együtt ebédesltem Márta Ferenccel és mikor kérte hogy mondjanak valami fihnomat Elamér bácsi mondta: Szegedi borda Az jó lesz,ismerem :gerinctelen. Békés estét kivánok,de amihez nem értek azzal szégyen foglalkozni - Hisz csak megának irok,meg holnap is törölje nyugodzan. Holnap is irok,gyüjtögesse és ha nem esik nehezére gondolkodjon is”
 • 81. öregvegyész 2010. március 11. 14:21
  „Érteni kellene a dolgokhoz,nem csak élni belőle”
 • 80. shalomka 2010. március 11. 10:00
  „kaktuszkom: honnan tudod hogy nem egységesen szavazott?”
 • 79. kaktuszkom 2010. március 11. 07:57
  „HOGY NÉHÁNYAN MILYEN SATNYÁK VAGYTOK, hogy elhiszitek a DM-nak amit összehord. Török Márk végig meg se szólalt. Véletlenül figyelemmel kísértem az egészet. És nem, nem szavazott egységesen a Hök.”
 • 78. shalomka 2010. március 10. 18:51
  „csirén, mire is gondolsz?”
 • 77. Csirén 2010. március 10. 10:23
  „Ha valóban alkalmas jelölt a másik, akkor a saját területén miért nemtud rendet tartani?”
 • 76. kispacni 2010. március 10. 09:04
  „71.
  Allegronak. Talán egy picit félreértettél. Rektort továbbra is nyilt pályázati kíirás útján kell választani. A gond az, hogy a politika tavaly a felsőoktatási törvény (Ftv) egyetlen mondat megváltoztatásával tette lehetővé a harmadik rektorságot (és mindenki tudja, hogy ezt Szabó Gáborra, Magda Istvánra és Molnár Károlyra szabták) és utána viszont nem rendelkeztek, hogy miképpen lehet lebonyolítani egy ilyen választást, pl, ha a hosszabító rektornak van ellenjelöltje. Nem született értelmező kormányrendlet, hanme gyakorlatilag az egyetemekre bizták, ami nem jó dolog, mert az egyetem nem jogértelmező intézmény. Elég sután lehet lebonyolítani egy választást, ha egy jelölt 2/3-ot egy másik fele plusz egyet kell szerezzen.
  Mint irtad, Szabó Gábor valóban már a tanév elején bejelentette, hoyg indulna a harmadik mandátumért, de nem foglalkozott, hogy miképen oldható fel az ellentmondás ha lesz ellenjelölt. Valszeg azt hitte, hogy nem lesz, ezt most már senki nem tudja. Amit én irtam, az megelőzte volna a mostani herce hurcát. Tudhatta, hogy mindeképpen kell országos nyílt pályázat, ezért elébe kellett volna lépnie. Október, novemberben kér a szenátustól egy véleménynyilvánító szavazást, erre joga van. És ha ott megkapja a az igéretet, hogy támogatják 2/3 -os arányban, akkor simán és nyugodan várhatta volna a rektori pályázat kiírását, nagy valószinüséggel (mint 4 évvel ezelőtt, amikor szintén nyilt pályázat révén lett másodjára rektor), nem lett volna ellenjelölt, vagy ha igen az illető a biztos bukás reményében induul, és csak hülyét csinál magából. Ha meg nem kapja meg az előzetes véleményyilvánitáson a támogatás, akkor meg a rektornak kellett volna mérlegelnie, hogy érdemes elindulni majd a hivatalos nyilvános pályázaton. De ezt nem tette meg, megvárta a pályázat kíirását, amikor már nem vot mozgástere. Tény, hogy a választást olyan bornir módon szervezték meg, kétszer negváltoztatva a választás szabályait, úgy hogy szemmel látható volt, hogy az ellenjelölt Wittman hátrányára van mindez. Így Wittmannak kötelező volt bejelenteni, hogy megóvja törvényes uton a választás eredményét, előszőr az Oktatási Minisztériumnál, és ha ott nem hallgatják meg, akkor bírósági uton. A választás lebonyolítását objektíven mérlegelve, keresete nem tűnik esélytelennek, és ami rossz 2-3 év múlva lett volna csak jogerős itélet. Képzeld el ha 2-3 év mulva nyer, akkor mit eredményezett volna. 3 évig törvénytelen rektorral működött az SZTE. Minden addigi rektori határozat, rektori előterjesztés tb, törvénytelen.”
 • 75. mininova 2010. március 10. 08:43
  „Hehe. Azt a HVG-t én is olvastam, mondjuk ott nem voltak nagyívű politikusok szvsz TM sem lesz az. Másrészről pedig Istem ments, hogy olasz mintára az egyetemekre is bekerüljön a politika, kint sem működik valami "olajozottan" és akkor még finom voltam.”
 • 74. allegro 2010. március 10. 07:31
  „73.Éppen én is olvastam a HVG-ben.
  De itt a fórumon a régiek kikérték maguknak, hogy ezek a maiak nem ugyanazok már, szégyengyalázat.”
 • 73. varosi 2010. március 10. 06:57
  „Persze, hogy a szoci galambos védi a politikai elvbarátját, szabógábort.
  Majd a választások után lesz új rektor, oszt jó napot. Mi történik? Semmi.
  szabógábor meg menjen vissza a SZÉF-re oszt oktasson. Bár arra sem alakalmas. Az arcából meg lenne mit visszavenni.
  Anikó neje is addig van a sok tutiban máég a férje a rektor”
 • 72. honorus 2010. március 10. 06:47
  „A legutóbbi Hvg egyik cikkében el lehet olvasni hogy nagyon sok mai politikus egyetemek HÖK elnökségi "posztján" tanulta ki az alapokat.
  Emberek!! Ezen az analógián, nem árt felkészülni hogy mondjuk 4 év múlva mint politikusjelöltként valahol az országban szavazni lehet majd Török Márkra!!!!!

  Hja és az ajánlott cikk: http://hvg.hu/hvgfriss/2010.09/201009_diakkepviselokbol_politikusok_terepgyakorla”
 • 71. allegro 2010. március 10. 01:22
  „46. kispacni
  no várjunk csak, mit is írtál, hogy szépen benyújthatta volna kérését a szenátusnak Szabó Gábor, hogy szeretné folytatni és megszavazták volna....Hiszen ezt megteheti most is, hiszen ő a rektor ma is, van valami akadálya?

  A támogatottsága elég nagy (mint egyik párt ennyi támogatással már tuti nyerő), legyen bátorsága, elvhivatottsága hozzá, hogy megtegye ezt a lépést. Vagy ha ő nem, kérjék fel a rektorhelyettesek erre.
  Alkalmasabb jelöltet elképzelni sem tudok ma nála erre a feladatra. Minden kvalitása megvan hozzá.
  Szerintem nem késő és nincs veszve semmi. Még W.T. is visszaléphet ezzel a gesztussal is támogatva őt. Bizonyára észrevételei hasznosak lehetnek és figyelembe veszi azokat jövendő döntéseinél. Néha nem árt egy kis megrázkódtatás az embernek, még a rektornak sem, hogy azután még annál is jobb legyen.”
 • 70. allegro 2010. március 10. 00:54
  „46. kispacni, kösz az alapos tájékoztatást.
  Igen, szép lett volna, így utólag könnyű okosnak lenni. Miért nem hívták fel a figyelmét erre előre, vagy akár te magad? De meg milyen jogászok vannak az egyetem kornyékén, hogy ezt a lehetőséget nem tudatták Szabó Gáborral? Elvégre egy rektor sem tudhat mindent részletesen és ott a tanácsadó szakemberek nem? Bár bizonyára jól ismeri a felsőoktatási törvényt.

  Én jól emlékszem arra, amikor a tanévnyitón felajánlotta, hogy készen áll a következő ciklusban is vállalni a rektorságot. A DM is megírta. Az egyetem honlapján is ott volt olvasható. Akkor meg miért történhetett meg mindez?”
 • 69. mininova 2010. március 09. 22:36
  „Egyébként én még azon morfondíroztam, hogy elvileg azért vitték az ÁOK-ra, mert ott elvileg (hallomásból tudom) van elektronikus szavazógép, vagy legalábbis van lehetőség rá, akkor meg mit cetlizgettek??? Ráadásul az is feltűnt, hogy a 14:00-ra volt összehívva a szenátus, ellenben a sajtótájékoztatóra 16 óra után került sor, miért húzódhatott el ennyire? 49 szavazatot nem olyan nehéz összeszámolni, nem lehet valahol megnézni ezt a jegyzőkönyvet?”
 • 68. miszter 2010. március 09. 22:06
  „Ez a Török Márk az a Török Márk <moderálva>? Ez a csávó mit keres az egyetem közelében? Van döntési joga? Úristen! Isten mentsen meg bennünket az ilyen törökmárkoktól!”
 • 67. Hammada_Fleet 2010. március 09. 21:59
  „"dondongó 2010.03.09. 15:02
  Amúgy több, mint szomorú a hallgató ellenesség itt alant"
  Természetesen nincs szó hallgató ellenességről, fölösleges a műfelháborodás, arról viszont szó van, meg kell is hogy legyen, hogy a nagyérdemű közönség értetlenül áll a HÖK személyi összetételének az abnormátásai előtt, továbbá sokunk, úgy is mint egykori egyetemi hallgatók, megütközve érzékeljük a hallgatói szubkultúrák egyre közönségesebb és amorálisabb megnyilvánulásait.”
 • 66. TrombiFrédi 2010. március 09. 19:52
  „Ezért is tart ott az egyetem ahol tart!!!”
 • 65. ValakiaSOKKözül 2010. március 09. 19:22
  „mi az hogy érvénytelen szavazatot ad le ????? ezen a szinten már kicsit többre kéne vinni....
  amelyik érvénytelen szavazatot adott le, az ...... a francba....

  röhej”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óránként reng a föld a világon

Az állandóan mozgó kőzetlemezek óránként okoznak rengést világszerte, legutóbb Törökországban mozdult meg a föld károkat okozva és halálos áldozatokat szedve. Tovább olvasom