Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nincs vége a teraszszezonnak

Szeged - A nyári hónapokhoz képest visszaesett a teraszok látogatottsága. Ám sok szegedi étterem és cukrászda – a jó időnek köszönhetően – ősszel is kint hagyja az asztalokat. Ott, ahol speciális melegítők működnek, akár novemberben is a szabad ég alatt ücsöröghetünk.
– A vénasszonyok nyarára még kint hagytunk néhány asztalt a szabadban ücsörögni vágyó vendégeknek. A bútorok nagy részét azonban már bepakoltuk, így csökkentettük a költségeket, hiszen éjszakánként őrizni kellett a teraszt – tudtuk meg Mák Tibortól. A Port Royal étterem üzletvezetője az idei nyárról elmondta: jó idényt zártak, magas volt a terasz kihasználtsága. Ez köszönhető az időjárásnak, és a turizmus fellendülésének. Néhány újítást is bevezettek. Ilyen volt például a grillkonyha, a kihelyezett bőrkanapék, és az akvárium. Május 1-jétől október 15-éig van engedélyünk, utána már csak bent fogadjuk a vendégeket.

Bérleti díj

– Szegeden körülbelül 100-110 vendéglátóterasz működik – mondta Ácsné dr. Gunda Judit, a polgármesteri hivatal általános igazgatatási irodájának vezetője. – Ezek négyzetméteréért a belvárosban hatszáz forintot kell fizetni. A kérelmezők öt évre kérhetik az engedélyt, ami az esztendőnek csak egy meghatározott időszakára szól.

A Z. Nagy cukrászda belső teraszán ücsörögve azonban – ha az idő engedi –, akár egészen október végéig élvezhetjük a napsütést.
– A Dugonics tér felőli asztalokat október közepéig hagyhatjuk kint. Már nyár elején meg kellett határoznunk, hogy meddig kérjük az engedélyt. Ezt az időszakot nehéz szerencsésen kiválasztani, hiszen ki tudja megsaccolni, mettől-meddig lesz jó idő – panaszolta Farkas Szilvia üzletvezető. Állítása szerint bár a teraszok valóban nagyon népszerűek voltak a vendégek körében, a forgalom nagysága messze elmaradt a korábbi évekétől.

Az A'Cappella cukrászda üzletvezetője, Gyuris László is az időjárástól tette függővé, hogy meddig maradhat a terasz.
– Míg nyáron 44, addig most 36 asztallal várjuk a vendégeket – fogalmazott az üzletvezető. – Körülbelül hatvan százalékkal esett vissza a forgalom a kánikulai időszakhoz képest, de amíg a vendégek jól érzik kint magukat, addig marad a kiülő – még akkor is, ha ez már nem nyereséges.


Téliesítve

Néhány szegedi étterem – a hűvösre forduló időjárásra is gondolva – különféle „melegen tartó trükkökkel" gondoskodik arról, hogy vendégei minél tovább élvezhessék a teraszon üldögélés örömeit. – A PB-gázzal működő melegítők hét fokkal tudják emelni a hőmérsékletet, így kellemes húsz fokot biztosítanak – tudtuk meg Ditrich Gyulától, a John Bull Pub üzletvezetőjétől. Az Kiskőrössy halászcsárdában is ugyanilyen melegítők szolgálják a vendégek kényelmét. Oláh Dezső csárdagazda elmondta, a terasz egészen addig működik, míg nem hull a hó. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esetszámhoz kötnék a mellrákműtéti ellátást

Szeged - Jövőre a szaktárca tervei szerint már csak ott végezhetnek daganatos emlőműtéteket, ahol… Tovább olvasom