Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Nincs vérhiány a dél-alföldi régióban

Szeged - Országos vérhiány alakult ki az influenzajárvány miatt, de a régióban csak néhány műtétet kellett emiatt elhalasztani. Mivel nálunk elegendőek a készletek, még Pestre is küldtünk vért.
A január óta tomboló influenzajárvány miatt megcsappantak a hazai vérkészletek. Az ok: a rendszeres véradók közül is sokan megfertőződtek. Emiatt országos vérhiány alakult ki, amit legfőképp a fővárosi intézetek és betegek érzékelnek, ugyanis műtétek maradnak el, illetve tolódnak későbbre.

A dél-alföldi régió véradói ugyanakkor nagyszerűen helytálltak a járvány időszakában, sőt: innen küldtek vért a szakemberek a budapesti készletek pótlására is – tudtuk meg Szekeres Veronikától, aki ezért – lapunk segítségével is – köszönetet mondott a helyi donoroknak. OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központjának intézetvezető főorvosa hozzátette: nekik főként az Rh-negatív vértípusokból és az A-pozitív vérből volt kevés, de emiatt csak egy-két nappal később végeztek el egyes halasztható műtéteket Szegeden.

Csak egy szuri. Januárban Ásotthalomról jelentkezett a legtöbb. Fotó: Schmidt Andrea

Az influenzás, náthás időszakban, a többnapos ünnepek, valamint a nyári szabadságolások idején szokott előfordulni, hogy leapad a vérkészlet, de ez nagyobb fennakadást a régiós orvosi ellátásban többnyire nem okoz. Ha valaki influenzás lesz, a gyógyulását követő harmadik héten adhat vért leghamarabb.

Száztizenegy műtét

Összesen 1130-an adtak vért januárban a Magyar Vöröskereszt és a régiós vérellátó központ véradásain. Legtöbben – 86-an – Ásotthalmon ajánlkoztak donornak, második lett a szegedi rendészeti szakközépiskola – 73 fővel –, „bronzérmet" kapott Zsombó, 46 véradóval. Vérükkel segítettek a volt szegedi II. kórház, az APEH, a szegedi nagyposta, a Mol, a Vasút-egészségügyi Kht, a Szefo, a megyei egészségbiztosítási pénztár és a Fő fasori általános iskola munkatársai, valamint Pusztamérges és Kiskundorozsma lakói. A levett vérből 23 ér-, 87 szívműtétet és egy veseátültetést hajtottak végre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évi 80 milliót hoznak Szegednek az óriásplakátok

Szeged - Szegeden több mint 100 ezer négyzetméter reklámfelület található közterületen. A város reklámbevételének – ez mintegy 80 millió forint – 30 százalékát óriásplakátok adják. Tovább olvasom